News

spot_img
ΥγείαΑσκήσεις κατά του συνδρόμου επιγονατιδομηριαίου πόνου PFS - Πως γίνεται η ενδυνάμωση;

Ασκήσεις κατά του συνδρόμου επιγονατιδομηριαίου πόνου PFS – Πως γίνεται η ενδυνάμωση;

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία αισθάνεστε πόνο στο γόνατό σας. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για αυτόν τον τύπο πόνου και υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ασκήσεις κατά του συνδρόμου επιγονατιδομηριαίου πόνου PFS

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι μια μορφή πόνου στο γόνατο που εμφανίζεται συνήθως σε αθλητές και νεαρούς ενήλικες. Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για το PFPS, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα όπως ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση. Τα συμπτώματα του PFPS συνήθως βελτιώνονται με αυτά τα μέτρα.

Όταν υπάρχει πόνος στην επιγονατίδα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλους τραυματισμούς. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αισθανθεί την επιγονατίδα σας για να ψάξει για σημάδια αστάθειας. Εάν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν άλλοι τραυματισμοί, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε ασκήσεις εύρους κίνησης.

Οι ασκήσεις που είναι ήπιες και περιλαμβάνουν διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων PFPS. Αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν ενδυνάμωση και καρδιο.

Μία από τις πιο κοινές ασκήσεις για το PFPS είναι τα ροκανίσματα κολιακών. Τα ροκανίσματα φαίνονται απλά, αλλά είναι σημαντικό να τα κάνετε σωστά. Μια καλή φόρμα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή τραυματισμών.

Εκτός από τα ροκανίσματα κολιακών, θα πρέπει να κάνετε και κάποιες ασκήσεις εύρους κίνησης. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η οσφυϊκή λόρδωσή σας παραμένει φυσιολογική.

Είναι επίσης σημαντικό να δυναμώσετε τους γοφούς και τη λεκάνη σας, κάτι που βοηθά στη στήριξη των γονάτων σας. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να φορούν ορθωτικά, τα οποία μπορούν να αγοραστούν στα φαρμακεία. Η αγορά αυτών των συσκευών μπορεί να σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τον αστράγαλο και τα γόνατά σας.

Μια άλλη άσκηση που μπορεί να μειώσει τον πόνο της επιγονατίδας είναι η καθιστή ανύψωση του γονάτου (seated knee raise). Μπορείτε να εκτελέσετε αυτήν την άσκηση ξαπλώνοντας ανάσκελα και λυγίζοντας το ένα πόδι στις 90 μοίρες. Κρατήστε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο γύρω από την επιγονατίδα. Μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο γόνατα και συνήθως απαντάται σε αθλητές, νεαρούς ενήλικες και γυναίκες. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε μη αθλητές.

Μπορεί να επηρεάσει άτομα που είχαν πολύ βάρος στο προσβεβλημένο πόδι και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Συχνά συνιστώνται ασκήσεις για την ανακούφιση του επιγονατιδομηριαίου πόνου σε άτομα που υποφέρουν από την πάθηση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε τι προκαλεί το πρόβλημα. Θα μπορούσε να είναι πρόβλημα εμβιομηχανικής, σωματικός τραυματισμός ή συνδυασμός και των δύο. Μόλις μάθετε τι προκαλεί τον πόνο σας, μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη άσκηση για να ανακουφίσετε το πρόβλημα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι να κάνετε ασκήσεις που δυναμώνουν τους μύες στο εσωτερικό του γόνατος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο επιγονατιδικός πόνος θεωρείται ότι προκαλείται από προβλήματα με την ευθυγράμμιση της επιγονατίδας.

Εάν υποφέρετε από επιγονατιδομηριαίο πόνο, θα πρέπει να αναζητήσετε ασκήσεις που είναι ήπιες και στοχευμένες στην περιοχή. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν μια σειρά από διατάσεις και ενδυνάμωση.

Μια συνηθισμένη άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών του μηρού είναι το squat. Τα squats ασκούν πίεση στο γόνατο και πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν επιγονατιδομηριαίο πόνο.

Μια άλλη χρήσιμη άσκηση είναι το ζώδιο Trendelenburg. Σε αυτή την άσκηση, το τραυματισμένο πόδι χαμηλώνει αργά στο πάτωμα, ενώ το άλλο πόδι σηκώνεται. Θα πρέπει να κρατήσετε το τέντωμα για περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Γιατί ακριβώς πονάει το γόνατό μου;

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις στο μυαλό των ανθρώπων είναι: “Γιατί πονάει το γόνατό μου;” Εάν υποφέρετε από πόνο στο γόνατο, δεν είστε μόνοι. Ωστόσο, ο πόνος στο γόνατο μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ενός πιο σοβαρού προβλήματος.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πόνου στο γόνατο, και ενώ δεν είναι εύκολο να αποφευχθούν όλες, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο. Η αποφυγή δραστηριοτήτων υψηλού αντίκτυπου είναι πάντα καλή ιδέα, όπως και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις περιλαμβάνουν διαστρέμματα, τεντώματα και ρήξεις στους συνδέσμους και τους μύες. Η επίσκεψη σε γιατρό θα πρέπει να είναι στη λίστα εργασιών σας εάν υποψιάζεστε τραυματισμό.

Η άρθρωση του γόνατος είναι ένα πολύπλοκο σύστημα οστών και μυών που λειτουργούν παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα μέρος καταστραφεί, βλάπτεται ολόκληρη η άρθρωση.

Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να εκτελέσετε κάποια μορφή αποκατάστασης. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση ή εμβόλια κορτικοστεροειδών.

Μια ζώνη IT είναι μια μακριά λωρίδα συνδετικού ιστού που εκτείνεται από το ισχίο μέχρι την εξωτερική πλευρά του γόνατός σας. Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι ιστού, καθώς βοηθά τα γόνατά σας να κινούνται ομαλά. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να γίνει φλεγμονή και να προκαλέσει πόνο. Ομοίως, το σώμα σας μπορεί να έχει αναπτύξει μια τάση για υπερπρηνισμό, κάτι που μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο.

Εκτός από αυτές τις συμβουλές, ο πάγος μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του πρηξίματος. Επίσης, κάντε ελαφρές διατάσεις για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας ευέλικτες.

Τι είναι Προπόνηση Time under Tension; Πως χτίζω μύες;

Πηγή πόνου

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, που συχνά ονομάζεται jumper’s knee, είναι μια κοινή και επώδυνη πάθηση του γόνατος. Μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν σταδιακά και επιδεινώνονται με τη σωματική δραστηριότητα.

Ευτυχώς, τα περισσότερα σύνδρομα επιγονατιδομηριαίου πόνου αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την πηγή του πόνου. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα στήριγμα γονάτου ή ορθωτικά για να στηρίξει το γόνατό σας. Ο πάγος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Εάν τα συμπτώματά σας δεν ανακουφιστούν με αυτές τις θεραπείες, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου μπορεί να εμφανιστεί από υπερβολική χρήση της άρθρωσης του γόνατος ή από τραυματισμό στο γόνατο. Είναι πιο συχνό σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε μη αθλητές.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να υποφέρετε από επιγονατιδικό μηριαίο πόνο, επισκεφτείτε έναν ορθοπεδικό. Ένας ορθοπεδικός μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση πραγματοποιώντας φυσική εξέταση και παραγγέλνοντας εξετάσεις. Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και το εύρος της κίνησής σας. Μπορεί επίσης να αισθανθούν την επιγονατίδα σας για να ελέγξουν για σημάδια αστάθειας.

Οι ακτίνες Χ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξέταση της δομής των οστών σας. Αυτές οι μελέτες θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία του πόνου σας και να αποκλείσει άλλες καταστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ακτινογραφίες δεν πραγματοποιούνται μέχρι να εμφανιστεί ο πόνος για τουλάχιστον ένα μήνα.

Μια αξονική τομογραφία ή μια τρισδιάστατη ακτινογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή μαλακών ιστών. Αυτές οι μελέτες μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν για να αποκλειστούν άλλοι τραυματισμοί που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Συντηρητική θεραπεία

Εάν πάσχετε από σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να αντιμετωπίσετε καλύτερα τον πόνο. Αυτό το άρθρο παρουσιάζει μια συστηματική ανασκόπηση των τρεχόντων στοιχείων σχετικά με τη συντηρητική θεραπεία της πάθησης. Στόχος του είναι να παρέχει στους κλινικούς ιατρούς ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συντηρητικής διαχείρισης για την PFP.

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου (PFPS) είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί πόνο στο μπροστινό μέρος του γόνατος. Η κατάσταση προκαλείται συνήθως από υπερβολική χρήση ή τραυματισμό των μυών ή των τενόντων που περιβάλλουν την άρθρωση του γόνατος.

Ενώ τα περισσότερα άτομα με PFP αναρρώνουν από τα συμπτώματα με συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση θεωρείται ως έσχατη λύση. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως μέσω μιας μικροσκοπικής τομής. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένας χειρουργός μπορεί να ευθυγραμμίσει εκ νέου την επιγονατίδα, να χαλαρώσει τον πλευρικό τένοντα του αμφιβληστροειδούς ή να αφαιρέσει θραύσματα του κατεστραμμένου αρθρικού χόνδρου.

Η συντηρητική θεραπεία για το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πολυτροπικό πρόγραμμα παρέμβασης. Αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να αφορούν την ενδυνάμωση του τετρακέφαλου, την ενδυνάμωση των γλουτών και την τροποποίηση της δραστηριότητας. Επιπλέον, τα ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του οιδήματος.

Εκτός από το πρόγραμμα πολυτροπικής παρέμβασης, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει οδηγίες για τις κατάλληλες ασκήσεις και δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγει. Ένα στήριγμα γονάτου ή ορθωτικό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τη σταθεροποίηση της επιγονατίδας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία της PFP, μπορείτε να ανατρέξετε στον Οδηγό Βέλτιστης Πρακτικής για τη Συντηρητική Διαχείριση του Επιγονατιδομηριαίου Πόνου.

Κατά την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, είναι σημαντικό να αναζητάτε μελέτες που αφορούν ασθενείς που είχαν παρόμοια πρότυπα πόνου με αυτά των ασθενών σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μέθοδοι θεραπείας που είναι ωφέλιμες για μια ομάδα ασθενών μπορεί να μην λειτουργούν για όλους.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι μια επώδυνη κατάσταση που είναι συχνή στους αθλητές. Προκαλεί πόνο στην περιοχή μεταξύ της επιγονατίδας και του μηριαίου οστού. Ο πόνος εμφανίζεται συχνότερα σε δραστηριότητες με μεγάλη ένταση.

Το πρώτο βήμα είναι να δείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση για να καθορίσει εάν έχετε σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου. Μπορούν επίσης να παραγγείλουν ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό πιο σοβαρών τραυματισμών στο γόνατο. Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι το γόνατό σας δεν είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας, τότε μπορείτε να το αντιμετωπίσετε στο σπίτι.

Θα πρέπει να αρχίσετε να μειώνετε την ένταση της δραστηριότητάς σας το συντομότερο δυνατό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μέθοδο RICE. Ουσιαστικά, το πρωτόκολλο RICE περιλαμβάνει ανάπαυση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα στήριγμα ή ορθωτικό για να σταθεροποιήσετε την επιγονατίδα σας. Τα ορθωτικά μπορούν να αγοραστούν σε φαρμακεία ή να παρασκευαστούν με τη συνταγή του γιατρού σας.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τη βελτίωση του εύρους κίνησης του γόνατος και την ενίσχυση των μυών γύρω από αυτό. Η αλλαγή του εξοπλισμού που χρησιμοποιείτε στο άθλημά σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιγονατιδομηριαίου πόνου.

Ενώ ο επιγονατιδικός πόνος είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους αθλητές, ο καθένας μπορεί να υποφέρει από αυτό. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι η υπερβολική χρήση της άρθρωσης του γόνατος.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Τι είναι Προπόνηση Time under Tension; Πως χτίζω μύες;

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το εάν ο χρόνος υπό ένταση είναι σημαντικός για την οικοδόμηση μυών. Υπάρχουν...

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και του χαμηλού αιματοκρίτη

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αναιμία μέσω μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται πλήρης εξέταση αίματος (CBC). Μετρά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την περιεκτικότητά...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ