ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΥγείαΑναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και του χαμηλού αιματοκρίτη

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και του χαμηλού αιματοκρίτη

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αναιμία μέσω μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται πλήρης εξέταση αίματος (CBC). Μετρά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την περιεκτικότητά τους σε αιμοσφαιρίνη και άλλα μέρη του αίματός σας.

Τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια δημιουργούνται στον μυελό των οστών σας, τον μαλακό ιστό στο κέντρο των οστών σας. Η ορμόνη ερυθροποιητίνη που παράγεται στα νεφρά σας ωθεί τον μυελό των οστών να παράγει αυτά τα κύτταρα.

Τι είναι η αναιμία;

Η κατάσταση αναιμία είναι ένα χαμηλό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανά σας. Μπορείτε να πάθετε αναιμία εάν χάσετε πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια ή εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετά.

Η πιο κοινή αιτία αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου. Αυτό συμβαίνει όταν δεν τρώτε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, γάλα, ξηροί καρποί, όσπρια και φρούτα. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν δίνετε αίμα συχνά επειδή εξαντλεί τα αποθέματα σιδήρου σας.

Ορισμένες ασθένειες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αναιμία. Αυτές περιλαμβάνουν θεραπείες για τον καρκίνο που βλάπτουν τον μυελό των οστών ή τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν μια χρόνια ασθένεια, όπως αυτοάνοσο νόσημα, ή την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.

Η αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν έχετε μια πάθηση όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν παίρνετε φάρμακα που μειώνουν το οξύ στο στομάχι σας, όπως αντιόξινα. Αυτός ο τύπος αναιμίας ονομάζεται γαστρεντερική αιμορραγική αναιμία.

Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία και τι την προκαλεί;

Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται όταν δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αίσθημα κούρασης όλη την ώρα, χλωμό δέρμα, αδυναμία, ευερεθιστότητα και προβλήματα στον ύπνο. Η σιδηροπενική αναιμία προκαλεί επίσης ένα είδος συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, στο οποίο αισθάνεστε μια συντριπτική επιθυμία να κινήσετε τα πόδια σας.

Η πιο κοινή αιτία της σιδηροπενικής αναιμίας είναι η έλλειψη επαρκούς διατροφικού σιδήρου, ειδικά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν βαριές περιόδους ή είναι έγκυες. Μια άλλη κοινή αιτία είναι η απώλεια αίματος, όπως από έλκη, καρκίνους ή ατυχήματα. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν γαστρεντερικές παθήσεις που δυσκολεύουν το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο, όπως κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn ή φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου. αυτοάνοση γαστρίτιδα, όπως η ελκώδης κολίτιδα. και λοιμώξεις του στομάχου όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει αναιμία κάνοντας μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και σιδήρου σας. Εάν έχετε αναιμία, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο και να παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου. Μπορεί επίσης να παραγγείλει άλλες εξετάσεις, όπως αναρρόφηση μυελού των οστών ή βιοψία για την αναζήτηση μη φυσιολογικών αιμοσφαιρίων και μια άνω και κάτω ενδοσκόπηση για να βρεθεί η πηγή της αιμορραγίας του γαστρεντερικού σας συστήματος.

Αιτίες σιδηροπενικής αναιμίας

Ένα άτομο γίνεται αναιμικό όταν δεν υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η ήπια σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται τόσο αργά που μπορεί να μην την παρατηρήσετε έως ότου ο γιατρός σας ζητήσει πλήρη αιματολογική εξέταση (CBC). Αυτό θα δείξει το επίπεδο αιμοσφαιρίνης σας και άλλες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας.

Άλλες εξετάσεις θα βοηθήσουν επίσης τον γιατρό σας να καταλάβει την αιτία της αναιμίας σας, όπως η δοκιμή τρανσφερίνης και ο αριθμός των δικτυοερυθροκυττάρων. Αυτές οι εξετάσεις μετρούν την ποσότητα σιδήρου στο αίμα σας, πόσο απορροφάται από τη διατροφή σας και εάν έχετε μια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας.

Ορισμένες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν:

  1. Διατροφική έλλειψη σιδήρου: Αν η διατροφή σας δεν παρέχει επαρκή ποσότητα σιδήρου, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου. Οι πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν κόκκινο κρέας, θαλασσινά, φασόλια, σπόρους και πράσινα λαχανικά.
  2. Απώλεια αίματος: Καταστάσεις όπως έντονη περίοδος, εσωτερική αιμορραγία (όπως γαστρεντερικές αιμορραγίες ή αιμορροΐδες), τραυματισμοί ή χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια σιδήρου και ανάπτυξη αναιμίας.
  3. Ενισχυμένη ανάγκη για σίδηρο: Ορισμένες καταστάσεις αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού για σίδηρο, όπως η εγκυμοσύνη και η γαλουχία. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι πιο κοινή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας;

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι η κούραση. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Χωρίς αρκετή αιμοσφαιρίνη, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μεταφέρει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στους ιστούς και τους μύες. Στα παιδιά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη και αργή ανάπτυξη. Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα να φαίνεται χλωμό και να αισθάνεται κρύο.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να διαγνώσουν σιδηροπενική αναιμία εξετάζοντας ένα δείγμα αίματος στο μικροσκόπιο. Θα ελέγξουν για σημάδια χαμηλής αιμοσφαιρίνης, όπως ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι μικρότερα από το κανονικό και χαμηλό επίπεδο σιδήρου που ονομάζεται φερριτίνη. Μπορούν επίσης να παραγγείλουν πλήρη εξέταση αίματος (CBC) και επίχρισμα περιφερικού αίματος.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα παιδιά που έχουν σιδηροπενική αναιμία μπορεί να γίνουν ευερέθιστα και να έχουν προβλήματα μάθησης. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν την τάση να τρώνε μη φαγητά όπως βρωμιά, κιμωλία, τσιπς μπογιάς και πάγο, μια συμπεριφορά γνωστή ως pica. Αυτό συνήθως σταματά όταν η αναιμία αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα σιδήρου.

Σιδηροπενική αναιμία στις γυναίκες

Σιδηροπενική αναιμία στις γυναίκες

Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν σιδηροπενική αναιμία επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι επειδή τα κύτταρα σας δεν έχουν αρκετό οξυγόνο. Άλλες καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία. Αυτές περιλαμβάνουν βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια αίματος, και μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται δρεπανοκυτταρική αναιμία, η οποία προκαλεί πρόωρη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και θάνατο.

Άλλες διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν αναιμία είναι τα έλκη και οι πολύποδες στο γαστρεντερικό σωλήνα και η συχνή χρήση ΜΣΑΦ (όπως η ασπιρίνη) για μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την αναιμία κάνοντας μια πλήρη αιματολογική εξέταση (CBC) και ένα επίχρισμα περιφερικού αίματος, το οποίο ελέγχει για μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια. Το CBC και το επίχρισμα μπορούν επίσης να δείξουν πόσα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια έχετε και το επίπεδο του αιματοκρίτη σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό διατροφής, όπως έναν διαιτολόγο, για να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να ακολουθείτε μια πιο θρεπτική διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Αναιμία στην εγκυμοσύνη

Ενώ η ήπια αναιμία είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σοβαρή αναιμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη γέννηση και να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο μωρό. Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή αιτία αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση του όγκου του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τη ζήτηση του σώματος για σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς και τα κύτταρα.

Η σιδηροπενική αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία, ζάλη, δύσπνοια (δύσπνοια) και αίσθημα σφυροκοπήματος στο στήθος ή στα αυτιά που έρχεται και φεύγει (παλμικές εμβοές). Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ο οποίος μπορεί να αισθάνεται ότι η καρδιά σας παρακάμπτει τους παλμούς ή χτυπά πολύ γρήγορα.

Οι γυναίκες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν εκείνες που δεν λαμβάνουν αρκετό διατροφικό σίδηρο ή βιταμίνη Β12 και εκείνες με ορισμένες ασθένειες που παρεμβαίνουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή η θαλασσαιμία. Τα βρέφη και τα παιδιά που δεν καταναλώνουν αρκετό σίδηρο από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα μπορεί να φαίνονται ληθαργικά ή να έχουν προβλήματα μάθησης.

Αναιμία στα παιδιά

Τα παιδιά με σιδηροπενική αναιμία μπορούν να λάβουν θεραπεία από τους αιματολόγους μας στο Dana-Farber/Boston Children’s Blood Disorders Center, μια ολοκληρωμένη συνεργασία παιδιατρικής αιματολογίας και ογκολογίας μέσω του Dana-Farber Cancer Institute και του Boston Children’s Hospital. Αυτή η ομάδα φροντίδας περιλαμβάνει παγκοσμίου φήμης παιδοαιματολόγους/ογκολόγους, αιματολογικούς νοσηλευτές και συντονιστές αιματολογικών ασθενών.

Τα βρέφη με χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να είναι ληθαργικά και αργά στην ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους. Ο σίδηρος δεν απορροφάται καλά από τις στερεές τροφές, επομένως τα μωρά πρέπει να έχουν φόρμουλα πλούσια σε σίδηρο ή μητρικό γάλα μέχρι να αρχίσουν να τρώνε στερεά τροφή. Τα παιδιά που περνούν από εκρήξεις ανάπτυξης χρειάζονται επίσης επιπλέον σίδηρο.

Εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα αναιμίας, ο γιατρός θα ζητήσει συνήθως εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Ένα δείγμα μυελού των οστών μπορεί επίσης να γίνει για να ελεγχθεί ο αριθμός και η ποιότητα των νέων αιμοσφαιρίων. Αυτό απαιτεί την εισαγωγή μιας βελόνας στα οστά και την αφαίρεση υγρού (αναρρόφηση) ή στερεού ιστού για εργαστηριακή εξέταση. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν την αιτία της αναιμίας.

Τρόποι πρόληψης της αναιμίας

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε αναιμία. Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για την προηγούμενη υγεία σας, θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση της αναιμίας. Οι αιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν πλήρη αιματολογική εξέταση (CBC) με αριθμούς ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοσφαιρίνη, τρανσφερίνη και σίδηρο. ένα περιφερειακό επίχρισμα? και μερικές φορές αριθμός δικτυοερυθροκυττάρων.

Παράγοντες που μειώνουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αυξάνουν την καταστροφή των υπαρχόντων κυττάρων μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία. Ένα CBC με χαμηλό μέσο σωματιδιακό όγκο (MCV) και υψηλό εύρος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων (RDW) μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας της αναιμίας.

Ορισμένοι τύποι αναιμίας μπορούν να προληφθούν με την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς και σπόρους, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αναιμίας λόγω του τρόπου διατροφής τους, όπως οι χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ή τα άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη, που επηρεάζουν την ικανότητά τους να απορροφούν σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Οι συχνοί αιμοδότες έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για αναιμία, λόγω του βαθμού εξάντλησης του σιδήρου από το σώμα τους.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει την ικανότητα σκέψης και μνήμης. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κίνηση, τη διάθεση και...

Ανεύρυσμα: Πως γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση του;

Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση στο τοίχωμα μιας αρτηρίας. Μπορεί να σπάσει, προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη ή έναν απειλητικό για τη ζωή πονοκέφαλο. Τα μικρά, μη ραγισμένα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ