ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΥγείαΑποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της κόρης, ο πάροχος μπορεί να χρησιμοποιήσει λέιζερ ή κρυοπηξία (κατάψυξη) για να σφραγίσει τυχόν ρήξεις αμφιβληστροειδούς.

Μπορεί να εγχύσουν μια φυσαλίδα αερίου στο τζελ του υαλοειδούς για να πιέσουν τον αμφιβληστροειδή, κλείνοντας το δάκρυ. Θα χρειαστεί να κρατήσετε το κεφάλι σας σε μια συγκεκριμένη θέση για αρκετές ημέρες για να βοηθήσετε τη φυσαλίδα να παραμείνει στη θέση της.

Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που εμφανίζεται όταν ο αμφιβληστροειδής (το λεπτό στρώμα στο πίσω μέρος του ματιού σας που στέλνει οπτικές εικόνες στον εγκέφαλό σας μέσω του οπτικού νεύρου) απομακρύνεται από την κανονική του θέση στο μάτι. Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση, εκτός εάν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ονομάζεται ρεγματογενής (reg-ma-TODGE-uh-nos) αποκόλληση, η οποία συμβαίνει όταν τρύπες, δάκρυα ή ουλή στον αμφιβληστροειδή προκαλούν την παρακολούθηση υγρού από κάτω του, τραβώντας τον αμφιβληστροειδή μακριά από τους υποκείμενους ιστούς. σαν ταπετσαρία που ξεκολλάει από τοίχο. Αυτό κάνει τις περιοχές της όρασής σας να γίνονται θολές.

Ο γιατρός σας μπορεί να θεραπεύσει μια ρήξη αμφιβληστροειδούς πριν οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς βάζοντας ένα λέιζερ ή μια φυσαλίδα αερίου στο μάτι, η οποία επαναφέρει τον αμφιβληστροειδή στη θέση του. Επίσης να σας δώσει φάρμακα για να αποτρέψετε ή να απαλύνετε οποιαδήποτε ενόχληση. Εάν η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς σας είναι πιο σοβαρή, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να επανασυνδέσετε τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού σας και να σφραγίσετε τυχόν σπασίματα ή τρύπες στον αμφιβληστροειδή.

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για την επανασύνδεση της αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής αμφιβληστροειδοπεξίας και του λυγισμού του σκληρού χιτώνα. Σε αυτές τις διαδικασίες, ο γιατρός σας εγχέει αέρα ή ένα ειδικό αέριο στο μάτι σας για να δημιουργήσει μια μικρή φυσαλίδα που σπρώχνει τον αμφιβληστροειδή πίσω στη θέση του. Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να αποφύγετε δραστηριότητες που τραντάζουν ή κινούν πολύ τα μάτια σας για λίγο μετά την επέμβαση.

Θεραπεία και θεραπεία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;

Τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνουν την εμφάνιση σκιών ή σκοτεινών κηλίδων σε όλη την όρασή σας. Η κατάσταση είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση θεραπεία για την πρόληψη της μόνιμης τύφλωσης.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει το εσωτερικό του βολβού του ματιού σας. Εκατομμύρια φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή σας παίρνουν οπτικές εικόνες και τις στέλνουν αμέσως στον εγκέφαλό σας. Όταν συμβεί ρήξη ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, μπορεί να διαχωρίσει τον αμφιβληστροειδή σας από το στρώμα των αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν και οξυγονώνουν το μάτι σας. Στις χειρότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης.

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σειρά διαδικασιών, όπως λέιζερ και κρυοθεραπεία. Ο τύπος της διαδικασίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει οφθαλμικές σταγόνες που διευρύνουν την κόρη σας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό εργαλείο για να εξετάσει τον αμφιβληστροειδή.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος αποκόλλησης είναι η ρεγματογενής αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, η οποία συνήθως αναπτύσσεται λόγω ρήξης αμφιβληστροειδούς που επιτρέπει στο υγρό να εισχωρήσει κάτω από τον αμφιβληστροειδή και να τον διαχωρίσει από το επιθήλιο της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς. Άλλοι τύποι αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνουν εξιδρωματική, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση υγρού πίσω από τον αμφιβληστροειδή σας χωρίς σχίσιμο. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διαρροή αιμοφόρων αγγείων ή πρήξιμο του αμφιβληστροειδούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να αποστραγγίσει το υγρό και να εγχύσει μια φυσαλίδα αερίου ή έναν παράγοντα κατάψυξης για να επανατοποθετήσει τον αμφιβληστροειδή σας.

Ποια είναι τα αίτια της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής είναι το στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού σας που αισθάνεται το φως και στέλνει οπτικά σήματα στον εγκέφαλό σας. Εάν αποκολληθεί από τους ιστούς που το υποστηρίζουν, η όρασή σας μπορεί να γίνει θολή ή σκοτεινή. Εάν έχετε ρήξη αμφιβληστροειδούς, ο γιατρός μπορεί συνήθως να το επιδιορθώσει με μια διαδικασία λέιζερ στο ιατρείο. Εάν τα συμπτώματά σας εξελιχθούν σε πλήρη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση σε χειρουργείο.

Ο οφθαλμίατρος θα ελέγξει τα μάτια σας μέσω μιας διεσταλμένης κόρης και μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ειδική κάμερα ή υπέρηχο για να δει το εσωτερικό του ματιού σας. Θα ψάξουν για ρήξη αμφιβληστροειδούς ή άλλες ανωμαλίες. Θα εγχύσουν ένα υγρό, όπως αέριο ή διάλυμα κατάψυξης, στο μάτι για να σφραγίσουν τυχόν τρύπες. Μπορεί να αισθανθείτε ελαφρά ενόχληση ή πίεση στο μάτι σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ρεγματογενής αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Σε αυτόν τον τύπο αποκόλλησης, υγρό από το υαλοειδές τζελ που γεμίζει το βολβό του ματιού σας εισέρχεται στον χώρο κάτω από τον αμφιβληστροειδή σας μέσω δακρύων ή σπασίματος. Τελικά διαχωρίζει τον αμφιβληστροειδή από το χρωστικό επιθήλιο του αμφιβληστροειδούς, το οποίο τον τρέφει.

Ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Αυτή είναι μια σπάνια μορφή αποκόλλησης κατά την οποία ο ουλώδης ιστός αναγκάζει τον αμφιβληστροειδή να απομακρυνθεί από το πίσω μέρος του ματιού σας. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να προκληθεί από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο μη ελεγχόμενος διαβήτης ή ο καταρράκτης.

Θα βελτιωθεί η όραση μετά την επέμβαση;

Ο αμφιβληστροειδής είναι το ευαίσθητο στο φως στρώμα ιστού που καλύπτει το εσωτερικό του ματιού. Μετατρέπει το φως που εισέρχεται στο μάτι σε ηλεκτρικές ώσεις που μεταδίδονται στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας οπτικές εικόνες. Όταν ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται, η όραση μπορεί να χαθεί. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση. Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη όραση. Ωστόσο, η προοπτική εξαρτάται από τον τύπο της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και από το πόσο γρήγορα λαμβάνετε θεραπεία από ειδικούς.

Σε μια ρεγματογενή αποκόλληση, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει χειρουργική επέμβαση με λέιζερ ή κατάψυξη για να επιδιορθώσει τυχόν τρύπες ή ρήξεις και να επαναφέρει τον αμφιβληστροειδή στη θέση του. Θα βάλουν επίσης μια ταινία σιλικόνης, που ονομάζεται σκληρική πόρπη, στο εξωτερικό του ματιού σας, η οποία πιέζει προς τα μέσα στα πλάγια του αμφιβληστροειδούς για να τον βοηθήσει να παραμείνει προσκολλημένος. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια τεχνική που ονομάζεται πνευματική αμφιβληστροειδοπεξία, όπου φουσκώνουν μια φυσαλίδα στο μάτι για να δημιουργήσουν πίεση που βοηθά στην ώθηση του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού.

Προειδοποιητικά συμπτώματα αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι σχεδόν πάντα μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση προσοχή. Ένας αποκολλημένος αμφιβληστροειδής μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση στο προσβεβλημένο μάτι εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ευτυχώς, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε για να προσδιορίσετε εάν ο αμφιβληστροειδής σας αποκολλάται. Αυτά περιλαμβάνουν οπτικές σκιές, εξαφανιζόμενη περιφερειακή όραση και μια ξαφνική εμφάνιση πολλών νέων πλωτών (μικρά σκοτεινά σχήματα που φαίνεται να παρασύρονται στο οπτικό σας πεδίο).

Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται στο πίσω τοίχωμα του βολβού του ματιού. Λειτουργεί όπως το φιλμ σε μια κάμερα, με εκατομμύρια φωτοευαίσθητα κύτταρα που λαμβάνουν οπτικές εικόνες και τις «αναπτύσσουν» αμέσως στις εικόνες που βλέπετε. Εάν ο αμφιβληστροειδής αποκολληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως απώλεια όρασης και εμφάνιση φώτων που αναβοσβήνουν (ονομάζεται επίσης φωτοψία).

Πολλά πράγματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ρήξης ή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Αυτά περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό νόσου του αμφιβληστροειδούς, μυωπία, ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στα μάτια και προχωρημένο διαβήτη. Θα πρέπει να προγραμματίζετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για να εντοπίσετε αυτά τα προβλήματα πριν αναπτυχθούν.

Ο ειδικός του αμφιβληστροειδούς σας θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση για να διαγνώσει το πρόβλημα και να συνταγογραφήσει θεραπεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σπρώξιμο στο εξωτερικό του ματιού σας για να έχετε μια σαφή εικόνα των σπασμών του αμφιβληστροειδούς. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια ειδική συσκευή σάρωσης για την ανίχνευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Εάν εντοπιστεί αποκολλημένος αμφιβληστροειδής, ο γιατρός σας θα χρειαστεί να επιδιορθώσει το σπάσιμο του αμφιβληστροειδούς και να χρησιμοποιήσει μια φυσαλίδα αερίου ή λαδιού για να βοηθήσει τον αμφιβληστροειδή να επουλωθεί στο τοίχωμα του ματιού.

Κόστος θεραπείας αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια σοβαρή πάθηση που εμφανίζεται όταν ο αμφιβληστροειδής σας — το λεπτό στρώμα των ευαίσθητων στο φως νευρικών κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού σας που επεξεργάζεται την όραση — αποκολλάται από τον ιστό γύρω του. Είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Η θεραπεία για μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνει την επανασύνδεση του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού σας και τη σφράγιση τυχόν οπών ή δακρύων. Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει και θα καθορίσει ποιος τύπος χειρουργικής επέμβασης είναι καλύτερος με βάση τη συγκεκριμένη κατάστασή σας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες χειρουργικές επεμβάσεις εξωτερικών ασθενών, όπως φωτοπηξία με λέιζερ, κρυοθεραπεία, πόρπη σκληρού χιτώνα και υαλοειδεκτομή.

Κατά τη διάρκεια της φωτοπηξίας με λέιζερ ή της κρυοθεραπείας, ο πάροχος σας δημιουργεί ουλώδη ιστό γύρω από τη ρήξη του αμφιβληστροειδούς. Αυτό βοηθά στην αποφυγή εισόδου υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αποκόλλησή του. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης πόρπης σκληρού χιτώνα, ο γιατρός σας ράβει μια εύκαμπτη ταινία σιλικόνης στο λευκό μέρος του ματιού σας (σκληρό χιτώνα). Αυτό ανοίγει το τοίχωμα του ματιού σας και ανακουφίζει λίγη από τη δύναμη που τραβάει τον αμφιβληστροειδή από τη θέση του. Συχνά συνδυάζεται με χειρουργική επέμβαση λέιζερ ή κατάψυξη για την αποκατάσταση ρήξης αμφιβληστροειδούς.

Σε μια διαδικασία που ονομάζεται πνευματική αμφιβληστροειδοπεξία, ο γιατρός σας εγχέει αέρα ή αέριο στο κέντρο του ματιού σας (τη υαλοειδική κοιλότητα). Αυτή η φυσαλίδα πιέζει τον αμφιβληστροειδή και σταματά τη ροή υγρού στον χώρο κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Μερικές φορές συνδυάζεται με χειρουργική επέμβαση λέιζερ ή κατάψυξη για την αποκατάσταση της πόρπης του σκληρού χιτώνα και των ρήξεων του αμφιβληστροειδούς.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Αρθροπλαστική: Πως γίνεται, οφέλη και αποθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ισχίου εάν ο πόνος στις αρθρώσεις σας δεν βελτιωθεί με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία, φάρμακα,...

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και του χαμηλού αιματοκρίτη

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αναιμία μέσω μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται πλήρης εξέταση αίματος (CBC). Μετρά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την περιεκτικότητά...

Αρθροσκόπηση: Τα πλεονεκτήματα, η διαδικασία και η μετεγχειρητική πορεία

Η αρθροσκόπηση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία, ανάλογα με την εμπλεκόμενη άρθρωση. Ο χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο μέσω μιας τομής στο μέγεθος μιας κουμπότρυπας...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ