ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
FitnessΑθλήματα & ΠροπονήσειςΤι είναι Προπόνηση Time under Tension; Πως χτίζω μύες;

Τι είναι Προπόνηση Time under Tension; Πως χτίζω μύες;

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το εάν ο χρόνος υπό ένταση είναι σημαντικός για την οικοδόμηση μυών. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι, και εκείνοι που δεν το πιστεύουν. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε ποιο θα ακολουθήσετε, καθώς υπάρχουν μερικά καλά επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές.

Προπόνηση Time under Tension

Ο χρόνος υπό ένταση (TUT) είναι μια μέθοδος προπόνησης που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη μυϊκή δύναμη και τον έλεγχο. Αυτό γίνεται συχνά με την παράταση του χρόνου που οι μύες σας καταπονούνται κατά τη διάρκεια μιας άσκησης. Χρησιμοποιείται επίσης ως μορφή έντασης και μπορεί να είναι μια χρήσιμη τεχνική για να διαφοροποιήσετε τις προπονήσεις σας.

Μια προπόνηση υπό ένταση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα ανά επανάληψη. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια παύση στη φάση αιχμής της συστολής της άσκησης.

Ο χρόνος υπό τάση χρησιμοποιείται για την τόνωση της υπερτροφίας, που είναι η ανάπτυξη του μυϊκού ιστού. Το κλειδί για την επιτυχημένη προπόνηση είναι να φορτώσετε τους μύες με τον σωστό συνδυασμό βάρους και σετ.

Ο χρόνος υπό τάση συνήθως μετριέται σε δευτερόλεπτα, αλλά αυτός δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος μέτρησης. Αντίθετα, είναι καλύτερη ιδέα να μετρήσετε τον αριθμό των επαναλήψεων.

Η αύξηση του χρόνου υπό ένταση μπορεί να επιτευχθεί σηκώνοντας ελαφρύτερα βάρη ή επιβραδύνοντας τις επαναλήψεις. Μερικοί αρσιβαρίστες επιβραδύνουν ακόμη και τις καταλήψεις τους ή έσκυψαν σε σειρές. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, ο χρόνος υπό ένταση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της δύναμης και της φυσικής σας κατάστασης.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο υπό ένταση ως μέρος της προπόνησής σας, θα πρέπει να επιλέξετε μια άσκηση που είναι κατάλληλη για το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Για παράδειγμα, εάν είστε αρχάριος, μπορεί να θέλετε να εστιάσετε σε ένα απλό σετ squats. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε μισή επανάληψη στο τέλος του σετ για να αυξήσετε τη διάρκεια του χρόνου που προπονείστε.

Πόση είναι η σωστή διάρκεια ανάμεσα στα σετ;

Εάν είστε στην αγορά για μια προπόνηση που θα χτίσει μυς, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάνετε την καλύτερη δυνατή άσκηση. Αυτό περιλαμβάνει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το πιο αποτελεσματικό μήκος σετ για τον σωματότυπο σας. Η βέλτιστη διάρκεια των σετ για την οικοδόμηση μυών εξαρτάται από τον τύπο των μυών που θέλετε να αναπτύξετε και τον συνολικό όγκο της προπόνησής σας.

Για την υπερτροφία, μπορεί να θέλετε να προσπαθήσετε να ασκηθείτε στο εύρος υψηλών επαναλήψεων. Αυτό θα σήμαινε λιγότερες επαναλήψεις ανά σετ, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να ολοκληρώσετε κάθε μία. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι περίπου 8-12 επαναλήψεις. Με μεγαλύτερο βάρος, θα μπορούσατε να κάνετε έως και 15 επαναλήψεις.

Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ασκηθείτε στο μεγάλο εύρος διαστημάτων ανάπαυσης. Έρευνες δείχνουν ότι τα μικρά διαστήματα ανάπαυσης μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην υπερτροφία. Αν και μπορείτε να κάνετε πολλά σετ σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας.

Ένας άλλος τρόπος για να κάνετε τις προπονήσεις σας πιο παραγωγικές είναι να αυξήσετε τον εβδομαδιαίο όγκο σας. Πολλοί άνθρωποι τα πάνε καλά με τη χαμηλή ένταση, αλλά θα ωφεληθούν από την προσθήκη λίπους επιπλέον όγκου στις ρουτίνες τους.

Η κατώτατη γραμμή για τον χρόνο υπό ένταση

Ο χρόνος υπό ένταση είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη των μυών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον καλύτερο τρόπο για να ενισχύσετε τον συνολικό χρόνο που περνάτε υπό ένταση. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις προπονήσεις σας.

Αν και η αύξηση του χρόνου υπό ένταση δεν είναι ένας αυτόματος τρόπος για να επιταχυνθεί η μυϊκή ανάπτυξη, βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η άρση μεγαλύτερων βαρών για λιγότερες επαναλήψεις είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη μυϊκή δύναμη.

Όταν προπονείστε με μεγαλύτερα βάρη, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η φόρμα σας είναι σωστή. Η εξάσκηση με ελαφρύτερα βάρη θα σας επιτρέψει να σηκώσετε περισσότερο βάρος για κάθε σετ. Ωστόσο, μπορείτε να το κάνετε μόνο εάν είστε σε θέση να διατηρήσετε την ένταση σε κάθε επανάληψη.

Εκτός από το βάρος, ο χρόνος υπό τάση επηρεάζεται επίσης από τον όγκο και την ένταση. Ένα σχέδιο μεγάλου όγκου θα παράγει πολύ χρόνο υπό ένταση.

Πότε η άσκηση μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα; – Τι να προσέξω

Κριτική του Time under Tension

Η έννοια του “Time under Tension” είναι εδώ και καιρό αναπόσπαστο μέρος της αποτελεσματικής προπόνησης δύναμης. Αναφέρεται στον χρόνο που οι μύες παραμένουν υπό ένταση κατά τη διάρκεια μιας επανάληψης και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του αριθμού των σετ, των επαναλήψεων και της έντασης για μια προπόνηση.

Όμως, ενώ είναι αλήθεια ότι ο χρόνος υπό ένταση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών, δεν είναι μια μαγική σφαίρα για ένα καλύτερο σώμα. Αντίθετα, το χτίσιμο των μυών και η απώλεια λίπους εξαρτάται από τον σωστό συνδυασμό βάρους, επανάληψης και κίνησης.

Όσον αφορά την άρση βαρών, ο χρόνος υπό ένταση μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα και πόσο σκληρά μπορούν να αναπτυχθούν οι μύες σας. Ελέγχοντας το ρυθμό μιας επανάληψης, μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε υπό ένταση. Μπορείτε επίσης να διαφοροποιήσετε τον χρόνο σας υπό ένταση για να στοχεύσετε διαφορετικές πτυχές της φυσικής κατάστασης.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να εκτελέσετε ένα σετ 10 επαναλήψεων μιας άσκησης με περίπου 40 δευτερόλεπτα χρόνο υπό τάση. Αυτός είναι ένας μέσος όρος περίπου πέντε δευτερολέπτων ανά επανάληψη και θεωρείται ότι είναι στο βέλτιστο εύρος για ανάπτυξη και δύναμη.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό του πόσους μυς χτίζονται είναι η πρωτεϊνοσύνθεση. Οι ερευνητές μελέτησαν πώς ο αυξημένος χρόνος υπό πίεση επηρέασε την πρωτεϊνοσύνθεση. Διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες επαναλήψεις αύξησαν το μέγεθος των μυών κατά 10%, αλλά ότι οι πιο αργές επαναλήψεις δεν επιτάχυναν την υπερτροφία.

Χρήστος Κουντουριώτης
Χρήστος Κουντουριώτης
Απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας (Τ.Ε.Φ.Α.Α.)
spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Αερόβια προπόνηση ή Βάρη για μείωση του λίπους; – Πως θα μειωθούν τα κιλά;

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, υπάρχουν δύο στρατόπεδα: εκείνοι που ορκίζονται στο cardio και εκείνοι που λένε ότι πρέπει να σηκώσετε βάρη. Η αλήθεια είναι...

Γλυκογόνο: Τι είναι και ποιος ο ρόλος του στην άσκηση;

Το μυϊκό γλυκογόνο είναι ένα κλιμακωτό σύνολο μονάδων γλυκόζης που συνδέονται με την πρωτεΐνη γλυκογονίνη. Η συγκέντρωσή του πέφτει πολύ αργά σε μια θερμιδικά...

Προπόνηση στο γυμναστήριο ή στο σπίτι; – Τι να επιλέξω;

Η δημιουργία μιας μυϊκής σωματικής διάπλασης απαιτεί περισσότερα από απλή άσκηση. Η σωστή διατροφή και η αποκατάσταση είναι επίσης βασικά. Η προπόνηση στο γυμναστήριο ή...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ