News

spot_img
FitnessFitness Υγεια & ΑσφάλειαΣκελετικοί μύες - Τι είναι η μυϊκή ένταση και μυϊκός τόνος;

Σκελετικοί μύες – Τι είναι η μυϊκή ένταση και μυϊκός τόνος;

Αν θέλετε να μάθετε τι είναι οι σκελετικοί μύες και πώς τους εκπαιδεύουμε, είστε στο σωστό μέρος. Αυτό το άρθρο θα καλύψει το θέμα με μεγάλη λεπτομέρεια.

Τι είναι οι σκελετικοί μύες;

Ο σκελετικός μυς είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του σώματος. Οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν την παραγωγή ενέργειας, το μεταβολισμό, τη θερμογένεση και την κίνηση. Οι σκελετικοί μύες αποτελούνται από συνδετικό ιστό, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.

Αυτές οι δομές έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με το όργανο ή το άκρο που σχηματίζουν. Μερικά είναι στενά και συμπαγή, ενώ άλλα είναι φαρδιά και λοξά.

Στον άνθρωπο, ο σκελετικός μυς αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής μάζας του σώματος. Ο μυς αποτελείται από εκατοντάδες ίνες. Κάθε ίνα δέχεται μια ώθηση από έναν κινητικό νευρώνα. Στη συνέχεια συστέλλονται για να μετακινήσουν τα οστά.

Οι σκελετικοί μύες αποτελούνται από μια εξωκυτταρική μήτρα (ECM) που περιέχει πρωτεΐνες και γλυκοπρωτεΐνες. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η ECM παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των σκελετικών μυών.

Ως αποτέλεσμα, η ECM των σκελετικών μυών είναι ένα πολύπλοκο πλέγμα. Περιλαμβάνει κολλαγόνα, πρωτεογλυκάνες και ελαστίνη.

Αυτοί οι ιστοί περιβάλλονται από ένα προστατευτικό κάλυμμα που ονομάζεται επιμύσιο. Αυτό το στρώμα συνδετικού ιστού παρέχει μονοπάτια για τα νεύρα να φτάσουν στους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία για να παρέχουν τροφή.

Οι σκελετικές μυϊκές ίνες είναι κυλινδρικές και μπορούν να έχουν μήκος έως 30 cm. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν έως και 900 μύες στο σώμα τους. Κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης, κάθε σκελετική μυϊκή ίνα νευρώνεται από δύο κινητικούς νευρώνες.

Μυϊκές ιδιότητες και καταστάσεις

Ο σκελετικός μυς είναι μια ομάδα μυών που αποτελεί μέρος του μυϊκού συστήματος των σπονδυλωτών. Είναι υπεύθυνο για την κίνηση του σώματος, και επηρεάζει την αναπνοή και το μεταβολισμό.

Ένας σκελετικός μυς αποτελείται από μυϊκές ίνες και ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων. Συνήθως συνδέονται με τα οστά του σκελετού μέσω των τενόντων. Αυτές οι δομές βρίσκονται σε πολλούς ιστούς του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένου του διαφράγματος, του λαιμού και των ματιών.

Οι μύες ταξινομούνται σε τρεις κύριους τύπους, με βάση τις δομικές και χημικές τους ιδιότητες. Οι μυϊκές ίνες τύπου Ι είναι πλούσιες σε μυοσφαιρίνη και μιτοχόνδρια, τα οποία είναι η πηγή ενέργειας του μυός. Οι μύες τύπου ΙΙΑ και ΙΙΒ είναι γλυκολυτικοί και απαιτούν τη βοήθεια γλυκολυτικών ενζύμων. Οι κόκκινες μυϊκές ίνες είναι πιο ανθεκτικές στην κόπωση και χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο αριθμό μιτοχονδρίων.

Κάθε μυϊκή ίνα περιέχει δύο συσταλτικά στοιχεία: τη μυοσίνη και την ακτίνη. Οι πρωτεΐνες μυοσίνης και ακτίνης είναι διατεταγμένες σε ραβδωτό σχέδιο. Αυτή είναι η αιτία της ριγέ εμφάνισης του σκελετικού μυός. Κατά τη συστολή, η μυοσίνη σχηματίζει παχιά νήματα και η ακτίνη σχηματίζει λεπτά νήματα.

Το μήκος και η περιοχή διατομής του σκελετικού μυός καθορίζουν τη δύναμή του. Αυτή η δύναμη μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας ηλεκτρική μυϊκή διέγερση.

Άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης – Ποια να επιλέξω για το σώμα μου;

Μυϊκή ένταση και μυϊκός τόνος

Η μυϊκή ένταση και ο μυϊκός τόνος είναι οι δύο βασικές πτυχές της δραστηριότητας των σκελετικών μυών που δεν υπόκεινται σε εθελοντικό έλεγχο. Αυτές οι παράμετροι είναι κρίσιμες για τον έλεγχο της λειτουργίας άλλων συστημάτων οργάνων. Είναι επίσης απαραίτητα για τη διατήρηση της σταθερότητας.

Τυπικά, ο μυϊκός τόνος ορίζεται ως η αντίσταση που νιώθει ένας εξεταστής όταν τεντώνει παθητικά έναν συγκεκριμένο μυ. Ωστόσο, ο τόνος μπορεί να είναι διαφορετικός σε διαφορετικούς μύες. Ο χαμηλός τόνος χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα χαλαρότητας και δισκέτας. Από την άλλη πλευρά, ο υψηλός τόνος εκλαμβάνεται ως σφιχτός, π.χ. στο bodybuilding.

Ο μυϊκός τόνος ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι νευρωνικές ώσεις και οι οδοί που εμπλέκονται στη διατήρηση του μυϊκού τόνου είναι κρίσιμες για τα αντανακλαστικά και για άλλες φυσιολογικές διεργασίες.

Οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις ονομάζονται σπασμοί. Η μη φυσιολογική δραστηριότητα των νεύρων μπορεί να προκαλέσει αυτούς τους σπασμούς. Εναλλακτικά, η βλάβη στην παροχή νεύρων μπορεί να προκαλέσει απώλεια του τόνου ενός μυός. Εάν συμβεί αυτό, ο μυς τελικά θα χαθεί.

Για να αναλύσει τον μυϊκό τόνο, ένας ερευνητής μελέτησε δώδεκα υγιείς εθελοντές. Τα άτομα είχαν κανονικό ύψος και βάρος. Ο μυϊκός τους τόνος καταγράφηκε χρησιμοποιώντας μια συσκευή MyotonPRO.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν πώς κατανεμήθηκαν τα δεδομένα των μυών στα διάφορα σημεία μέτρησης. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ANOVA επαναλαμβανόμενων μετρήσεων μονής κατεύθυνσης. Προσδιορίστηκε επίσης εάν υπήρχαν διαφορές στον μυϊκό τόνο μεταξύ της έλλειψης υποστήριξης και του DI.

Καρδιακός μυς

Ο καρδιακός μυς δεν είναι αδύνατος. Είναι μια από τις πιο πολύπλοκες δομές του σώματος και είναι η πηγή όλης της ενέργειας και του οξυγόνου στο σώμα. Μπορεί να καταναλώνει μακροθρεπτικά συστατικά και λίπη τόσο αερόβια όσο και κατά τη διαδικασία. Και, όπως υποδηλώνει το όνομα, μπορεί να εκπαιδευτεί. Έτσι, εάν σκέφτεστε ένα νέο σχήμα άσκησης, μην παραβλέπετε τον ταπεινό μυ.

Το όνομα του παιχνιδιού εδώ είναι η αποφυγή πιθανής καρδιακής προσβολής. Αυτό δεν είναι εύκολο, ειδικά με γερασμένο πληθυσμό και μερικά πάρα πολλά κοκτέιλ. Ωστόσο, με μερικά κόλπα στο μανίκι σας, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη ενός βελτιωμένου επιπέδου φυσικής κατάστασης χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε σε θέση να ασχοληθείτε με την επιχείρησή σας χωρίς να χρειάζεται να επιδοθείτε σε ακριβές συνδρομές γυμναστηρίου ή προσωπικούς γυμναστές. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο, φροντίστε να το κάνετε με μέτρο.

Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ακολουθήσετε τις κατευθυντήριες γραμμές που αναφέρονται στο βιβλίο Η τέχνη της φυσικής κατάστασης, του Δρ. Joseph Bruecker. Είναι μια εξαιρετική πηγή για να μάθετε πώς να χτίζετε και να διατηρείτε τους μυς σας αποφεύγοντας πιθανούς τραυματισμούς. Φυσικά, μην ξεχνάτε να τρώτε σωστά, να πίνετε πολύ νερό και να ξεκουράζεστε συχνά.

Λείοι μύες

Οι μύες είναι δομές που ελέγχουν την κίνηση στο σώμα. Αυτοί οι μύες αποτελούνται από πολλές μικρές ίνες που συνδέονται με οστά και τένοντες. Κάθε μυς είναι ικανός να συστέλλεται και να χαλαρώνει, αλλά το κάνει μόνο όταν χρειάζεται. Όταν γίνουν αδύναμα, θα ατροφήσουν. Αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Γενικά, υπάρχουν τρεις τύποι μυών στο ανθρώπινο σώμα. Ο σκελετικός μυς, ο λείος μυς και ο καρδιακός μυς. Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ των τριών, και καθένα από αυτά έχει έναν μοναδικό ρόλο.

Ο σκελετικός μυς είναι ένας από τους μεγαλύτερους τύπους μυϊκού ιστού. Αποτελεί περίπου το 40% του ανθρώπινου σώματος. Προσαρμόζονται στα οστά με τένοντες και βοηθούν στη συγκράτηση τους.

Ο σκελετικός μυς αποτελείται από μακριές, λεπτές, πολυπύρηνες ίνες. Αυτές οι ίνες επικοινωνούν με τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι σκελετικοί μύες είναι μια κύρια πηγή θερμότητας στο σώμα. Όταν οι μύες συστέλλονται, παράγουν θερμότητα που διατηρεί τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος ζεστή. Η τριφωσφορική αδενοσίνη είναι το χημικό καύσιμο που χρησιμοποιείται από αυτούς τους μύες. Ωστόσο, όταν είναι κατεστραμμένα, μπορούν να υποστούν ραβδομυόλυση, με αποτέλεσμα μόνιμη βλάβη οργάνων.

spot_img
Newsletter
Latest

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει την ικανότητα σκέψης και μνήμης. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κίνηση, τη διάθεση και...

Ανεύρυσμα: Πως γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση του;

Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση στο τοίχωμα μιας αρτηρίας. Μπορεί να σπάσει, προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη ή έναν απειλητικό για τη ζωή πονοκέφαλο. Τα μικρά, μη ραγισμένα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ