News

spot_img
ΥγείαΑρθροπλαστική: Πως γίνεται, οφέλη και αποθεραπεία

Αρθροπλαστική: Πως γίνεται, οφέλη και αποθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ισχίου εάν ο πόνος στις αρθρώσεις σας δεν βελτιωθεί με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία, φάρμακα, βοηθητικές συσκευές βάδισης ή ενέσεις.

Η διαδικασία είναι πολύ ασφαλής και εκατομμύρια άνθρωποι την κάνουν κάθε χρόνο. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, συνοδεύεται από κάποιους κινδύνους και κόστος.

Τι είναι η Αρθροπλαστική;

Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά την κατεστραμμένη αρθρική επιφάνεια μιας άρθρωσης με ένα τεχνητό εμφύτευμα (ονομάζεται επίσης πρόσθεση). Συνήθως γίνεται για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου ή του γόνατος, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων αρθρώσεων όπως ο ώμος ή ο αγκώνας. Οι πρωταρχικοί στόχοι της αρθροπλαστικής είναι η μείωση του πόνου, η βελτίωση της κινητικότητας και η αποκατάσταση της λειτουργίας (Claes et al., 2012; Wirtz, 2011).

Υπάρχουν δύο είδη αρθροπλαστικής – η ολική και η μερική

Οι πιο κοινές επεμβάσεις αρθροπλαστικής είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου και η ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η ολική αρθροπλαστική χρησιμοποιείται όταν οι μη χειρουργικές θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία, τα φάρμακα, οι βοηθητικές συσκευές για το περπάτημα και η απώλεια βάρους δεν έχουν αποτέλεσμα.

Μπορείτε να προετοιμαστείτε για την αρθροπλαστική ακολουθώντας τις οδηγίες του παρόχου σας σχετικά με τη διατήρηση της τομής σας καθαρή και στεγνή, τη λήψη παυσίπονων και την αποφυγή ορισμένων δραστηριοτήτων. Αυτά τα μέτρα μπορεί να σας κάνουν λιγότερο δραστήριους καθώς αναρρώνετε, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της νέας σας άρθρωσης.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Ο χειρουργός αφαιρεί τον άρρωστο οστικό ιστό και τον χόνδρο από την κόγχη του ισχίου (κοτύλη) και τα αντικαθιστά με νέα τεχνητά μέρη. Κανονικά, τόσο η σφαίρα στην κεφαλή του μηριαίου οστού όσο και η υποδοχή στερεώνονται στο οστό με ακρυλικό τσιμέντο, αλλά ορισμένοι χειρουργοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα χωρίς τσιμέντο, ιδιαίτερα σε νεότερους ασθενείς. Τα εμφυτεύματα χωρίς τσιμέντο έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι επιτρέπουν την ταχύτερη ανάρρωση και την επανέναρξη των δραστηριοτήτων εάν είναι απαραίτητο.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως ενώ είστε υπό γενική αναισθησία ή περιφερειακή αναισθησία. Αφού τελειώσει η αναισθησία σας, θα μπορείτε να σηκωθείτε και να αρχίσετε να κινείστε στο δωμάτιο του νοσοκομείου σας.

Θα ξεκινήσετε φυσικοθεραπεία λίγο μετά την επέμβαση και θα διδαχθείτε πώς να περπατάτε χρησιμοποιώντας περιπατητή ή μπαστούνι εάν είναι απαραίτητο. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να σταματήσουν τη λήψη ναρκωτικών παυσίπονων περίπου ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Αυτή η διαδικασία είναι πολύ επιτυχημένη και βελτιώνει την ικανότητά σας να περπατάτε και να συμμετέχετε σε κανονικές δραστηριότητες. Όμως, όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν κίνδυνοι. Αυτά περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος που αιμορραγούν από μόλυνση και προβλήματα με την αναισθησία. Ο γιατρός σας θα τα συζητήσει μαζί σας πριν από τη διαδικασία σας.

Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει την αφαίρεση κατεστραμμένων τμημάτων του γόνατος και την κάλυψη τους με τεχνητά προσθετικά εμφυτεύματα για να αντικαταστήσει την αρχική λειτουργία του γόνατος του ασθενούς. Γίνεται συνήθως σε άτομα με έντονο πόνο στο γόνατο, δυσκαμψία ή παραμόρφωση και των οποίων οι άλλες μη χειρουργικές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές. Η διαδικασία βελτιώνει τη λειτουργία του γόνατος και μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο για τους περισσότερους ασθενείς.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως σε εξωτερικά ιατρεία. Στους ασθενείς θα χορηγηθεί είτε σπονδυλικός αποκλεισμός, ο οποίος μουδιάζει το κάτω μισό του σώματος, είτε γενική αναισθησία. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν συνήθεις εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες θώρακα πριν από την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός θα κάνει μια τομή στο δέρμα σας και θα αποκαλύψει την άρθρωση του γόνατος. Στη συνέχεια θα αφαιρέσει την παλιά άρθρωση και θα καθαρίσει τη γύρω περιοχή.

Στη συνέχεια, το γόνατο αντικατάστασης τοποθετείται και στερεώνεται με βίδες ή χειρουργικά συνδετήρες. Στη συνέχεια, τοποθετείται ένας αποστειρωμένος επίδεσμος στο γόνατο για να το προστατεύσει μέχρι να φτάσετε στο σπίτι. Μόλις φτάσετε στο σπίτι, είναι σημαντικό να διατηρείτε την χειρουργική περιοχή καθαρή και στεγνή. Συνιστάται επίσης να σηκώνετε το πόδι ενώ κάθεστε και να κοιμάστε με ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατό σας. Θα πρέπει να παίρνετε παυσίπονα ανάλογα με τις ανάγκες για ενόχληση.

Πως γίνεται η τεχνική της ολικής αρθροπλαστικής;

Ο χειρουργός αντικαθιστά την κατεστραμμένη άρθρωση με μια τεχνητή, που ονομάζεται πρόσθεση. Μπορεί να κατασκευαστεί από μέταλλο, κεραμικό ή πλαστικό βαρέως τύπου και μιμείται τις κινήσεις μιας υγιούς άρθρωσης. Οι πιο κοινές επεμβάσεις αρθροπλαστικής είναι η αρθροπλαστική ισχίου και η αρθροπλαστική γόνατος. Αλλά οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα.

Πριν από την επέμβαση, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα ελέγξει για να βεβαιωθεί ότι είστε αρκετά υγιείς ώστε να υποβληθείτε σε αρθροπλαστική. Μπορεί να προτείνουν ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε γρηγορότερα. Θα σας ρωτήσουν επίσης για τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε. Ίσως χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε μερικά από αυτά εάν επηρεάζουν την πήξη του αίματος ή παρεμβαίνουν στη λειτουργία.

Μόλις είστε έτοιμοι για χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας θα μουδιάσει την περιοχή με αναισθησία. Θα κάνουν μια τομή και θα αφαιρέσουν την κατεστραμμένη άρθρωση και στη συνέχεια θα τοποθετήσουν την πρόθεση. Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ράμματα ή συνδετήρες για να κλείσει τις τομές και θα καλύψει το σημείο της χειρουργικής επέμβασης με έναν επίδεσμο ή επίδεσμο.

Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας συναντήσει στο νοσοκομείο ή λίγο μετά την έξοδο για να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο αποκατάστασης κατά την άσκηση. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε προσεκτικά το πρόγραμμα για να ανακτήσετε τη δύναμη, το εύρος κίνησης και την αντοχή στην προσβεβλημένη άρθρωση.

Οφέλη & πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής γόνατος

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, που ονομάζεται ολική αρθροπλαστική γόνατος (TKA), βοηθά στην ανακούφιση από επώδυνες και αναπηρικές καταστάσεις που προκαλούνται από βλάβη ή καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος. Συνήθως, η πάθηση σχετίζεται με τη γήρανση και τον εκφυλισμό του χόνδρου που καλύπτει το εσωτερικό του γόνατος. Ωστόσο, άλλες καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και η οστεονέκρωση μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή του χόνδρου του γόνατος.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, θα σας χορηγηθεί γενική αναισθησία, η οποία σας φέρνει σε κατάσταση ύπνου, ή περιφερειακή αναισθησία με έναν σωλήνα (επισκληρίδιο καθετήρας) που θα τοποθετηθεί στον νωτιαίο μυελό, μουδιάζοντας το κάτω μισό του σώματός σας. Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα κάνει μια τομή για να αποκαλύψει την άρθρωση του γόνατος και να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα μέρη του γόνατος.

Ο γιατρός σας θα αντικαταστήσει τον χόνδρο και το οστό του γόνατος με μεταλλικά εξαρτήματα που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στο γόνατο να κινείται κανονικά, χωρίς πόνο. Για σωστά επιλεγμένους ασθενείς, η επέμβαση παρέχει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και βελτιωμένη λειτουργία. Για τους περισσότερους, το νέο γόνατο επιτρέπει περισσότερη σωματική δραστηριότητα και υψηλότερη ποιότητα ζωής από ότι πριν από την επέμβαση. Οι αντικαταστάσεις γονάτων αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 15 χρόνια. Αυτή η διαδικασία είναι μια από τις πιο κοινές ορθοπεδικές επεμβάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετεγχειρητική Αποθεραπεία – Αρθροπλαστική

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί διάφορους τύπους εμφυτευμάτων ή προσθετικών για την αντικατάσταση ή την επανεμφάνιση της άρθρωσης. Αυτά μπορούν να κατασκευαστούν από μέταλλο, ένα είδος πλαστικού που ονομάζεται πολυαιθυλένιο, κεραμικό ή συνδυασμό αυτών των υλικών. Καθένα έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην κλινική χρήση.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τον καλύτερο τύπο εμφυτεύματος για την περίπτωσή σας. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ενώ κοιμάστε με γενική αναισθησία ή ξύπνιος με τοπική αναισθησία. Θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για λίγες μέρες.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με το τι να φάτε και να πιείτε. Θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για να αποφύγετε επιπλοκές.

Θα λάβετε φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Μετά τη διαδικασία, ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για την αποκατάσταση. Θα χρειαστεί να εξασκηθείτε στην κίνηση της νέας άρθρωσης και να ακολουθήσετε ένα σχέδιο φυσικοθεραπείας.

Μια άρθρωση είναι το σημείο όπου συναντώνται μερικά οστά. Για παράδειγμα, το γόνατό σας είναι μια άρθρωση άρθρωσης και το στρογγυλό άκρο ενός οστού ταιριάζει σε μια θέση σε σχήμα κυπέλλου σε ένα άλλο οστό. Ο στόχος της αρθροπλαστικής είναι να αποκαταστήσει τη λειτουργία της άρθρωσης και να μειώσει τον πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να επανεμφανίσει την άρθρωση «καλύπτοντας» το άρρωστο άκρο του οστού (για παράδειγμα, στην αρθροπλαστική ώμου) ή να αφαιρέσει το κατεστραμμένο τμήμα της άρθρωσης και να το αντικαταστήσει με μια τεχνητή άρθρωση.

Αρθροπλαστική και αποκατάσταση

Ο στόχος της αρθροπλαστικής είναι να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργία στο ισχίο ή το γόνατο, συνήθως μετά από αποτυχία άλλων θεραπειών (φάρμακα για τον πόνο, σιδεράκια, ενέσεις και βοηθητικές συσκευές βάδισης). Μερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση ενός ατόμου, όπως η ηλικία, το φύλο, η δυσκαμψία και η βλάβη των αρθρώσεων, οι συνακόλουθες ασθένειες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική έχουν έντονο πόνο στο ισχίο ή στο γόνατο που περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Είχαν προβλήματα με την άρθρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν βελτιωθεί με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φάρμακα για τον πόνο, φυσικοθεραπεία και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Στις περισσότερες επεμβάσεις αρθροπλαστικής, ο γιατρός σας αφαιρεί την κατεστραμμένη άρθρωση και την αντικαθιστά με μια τεχνητή. Ο νέος σύνδεσμος είναι κατασκευασμένος από μέταλλο, κεραμικό ή πλαστικό βαρέως τύπου που μοιάζει και κινείται όπως το φυσικό. Η αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι χειρουργικής επέμβασης, αλλά μπορεί να γίνει και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, όπως στους αστραγάλους, στους αγκώνες και στους ώμους.

Είναι επίσης δυνατή η επανεμφάνιση μιας άρθρωσης αντί για την αντικατάστασή της (ονομάζεται επαναφέρουσα αρθροπλαστική). Αυτό μπορεί να γίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν ο μηριαίος αυχένας μιας ενδοπρόθεσης γόνατος έχει σπάσει. Η επαναφέρουσα αρθροπλαστική είναι λιγότερο επικίνδυνη από την αντικατάσταση, αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει τόσο πολύ.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και του χαμηλού αιματοκρίτη

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αναιμία μέσω μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται πλήρης εξέταση αίματος (CBC). Μετρά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την περιεκτικότητά...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Αρθροσκόπηση: Τα πλεονεκτήματα, η διαδικασία και η μετεγχειρητική πορεία

Η αρθροσκόπηση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία, ανάλογα με την εμπλεκόμενη άρθρωση. Ο χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο μέσω μιας τομής στο μέγεθος μιας κουμπότρυπας...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ