ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
FitnessΑθλήματα & ΠροπονήσειςΠροετοιμασία Αγωνισμάτων για Στρατιωτικές Σχολές και ΣΕΦΑΑ

Προετοιμασία Αγωνισμάτων για Στρατιωτικές Σχολές και ΣΕΦΑΑ

Η προετοιμασία για τη σχολή της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού διαφέρει από της στρατιωτικές σχολές. Ενώ για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές πρέπει να περαστούν κάποια συγκεκριμένα όρια – χρόνοι στα αγωνίσματα, η εισαγωγή για το ΣΕΦΑΑ έχει βαθμολογία από το 0-20 και την ανάλογη μοριοδότηση στο κάθε αγώνισμα. Το μέγιστο των μορίων που μπορεί να αποκομίσει ο υποψήφιος από τα αγωνίσματα είναι τα 4.000 μόρια. Πάμε λοιπόν να δούμε τι χρειάζεται ο υποψήφιος να προσέξει ανάλογα με την περίπτωση που θέλει.

Στρατιωτικές Σχολές Αγωνίσματα

Η προετοιμασία για τις στρατιωτικές σχολές απαιτεί φυσική και ψυχολογική προετοιμασία, καθώς και πνευματική αντοχή. Τα αθλήματα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της προετοιμασίας ενός υποψηφίου, καθώς βοηθούν στην ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης και την βελτίωση της αντοχής. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 • Προπόνηση: Προπονηθείτε τακτικά. Διαθέστε χρόνο για προπόνηση και αφιερώστε τον στην ανάπτυξη των αθλητικών σας ικανοτήτων. Εάν είναι δυνατόν, συνεργαστείτε με έναν προπονητή για να βελτιώσετε την τεχνική και την απόδοσή σας.
 • Διατροφή: Επιδιώξτε μια υγιεινή διατροφή που να υποστηρίζει την φυσική κατάσταση και την αποκατάσταση του σώματος μετά την άσκηση.
 • Ψυχολογική προετοιμασία: Εκτός από τη φυσική απόδοση, είναι σημαντικό να αναπτύξετε και τη ψυχολογική σας αντοχή. Οι στρατιωτικές σχολές απαιτούν συχνά ανθεκτικότητα στην πίεση, την αυστηρότητα και την αντίσταση στο άγχος.
 • Εξοικείωση με τις απαιτήσεις της στρατιωτικής σχολής: Ερευνήστε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της στρατιωτικής σχολής που σκοπεύετε να εισέλθετε. Κάθε σχολή μπορεί να έχει διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά το φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές

Για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές είναι αναγκαίο το πέρας ορισμένων αγωνισμάτων-αθλημάτων. Η σωστή προετοιμασία αυτών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι  για την επιτυχή επίτευξη την ημέρα της εξέτασης. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν κάποια συγκεκριμένα όρια προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στις αντίστοιχη στρατιωτική σχολή που επιθυμούν.

Τα αγωνίσματα που καλούνται οι υποψήφιοι να δοκιμαστούν είναι πέντε σε αριθμό και επιπλέον η κολύμβηση για ορισμένες σχολές. Τα αγωνίσματα ‘τεστάρουν’ διάφορες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος όπως η αντοχή, η δύναμη, η ταχύτητα, η ελαστικότητα και η εκρηκτικότητα. Τα όρια των αγωνισμάτων παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

  ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΣΕ/όπλα, ΣΝΔ, ΣΙ/ιπτάμενοι, ΣΜΥ/όπλα ΣΣΕ/σώματα, ΣΙ/μηχανικοί-ελεγκτές αεράμυνας, ΣΣΑΣ, ΣΑΝ, ΣΜΥ/σώματα, ΣΜΥΝ,ΣΜΥΑ
1. Δρόμος 100μ έως: 16’’ 17’’
2. Δρόμος 1000μ έως: 4’ και 20’’ 4’ και 30’’
3. Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον: 1,05μ 1,00μ
4. Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον: 3,60μ 3,6μ
5. Ρίψη σφαίρας (7,275χλγ) – (μέσος όρος ρίψης αριστερό δεξί χέρι) τουλάχιστον: 4,50μ 4,40μ
6. Ελεύθερη κολύμβηση 50μ για (ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤ, ΣΜΥΝ) έως: 2’ 2’

 

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί να αφιερώσω στην προπόνηση για τα αγωνίσματα;

Ο χρόνος που χρειάζεται ο υποψήφιος προκειμένου να επιτύχει στις εξετάσεις των αγωνισμάτων εξαρτάτε από το υπόβαθρο της φυσικής κατάστασης του. Συνήθως προτείνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς να γίνει ένα ΤΕΣΤ σε όλα τα αγωνίσματα προκειμένου να δει ο γυμναστής το επίπεδο που βρίσκεται ο υποψήφιος – μαθητής. Από κει και έπειτα ο γυμναστής είναι αυτός που θα κρίνει πότε είναι σωστό να ξεκινήσει ο μαθητής την προετοιμασία του για την επιτυχή διεξαγωγή των αγωνισμάτων.

Τι πρέπει να προσέξω στα αγωνίσματα για στρατιωτικές σχολές;

Η προετοιμάσια των αγωνισμάτων για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές είναι μια διαδικασία που δεν θα πρέπει να αγχώνει τον υποψήφιο, χωρίς όμως ο ίδιος να αμελήσει την διαδικασία. Προκειμένου του δύσκολου προγράμματος με τα μαθήματα και το άγχος  των εξετάσεων, θα πρέπει από την αρχή της σχολικής χρονιάς να έχει επαφή με τα αγωνίσματα και να πραγματοποιεί τις προπονήσεις του προκειμένου να είναι προετοιμασμένος τη στιγμή της εξέτασης. Επίσης, η ενασχόληση με τον αθλητισμό, ακόμα και 1 ώρα την εβδομάδα προσφέρει μεγάλα οφέλη στον μαθητή, ο οποίος είναι πιεσμένος με τα μαθήματα και τις προσεχής εξετάσεις των πανελλαδικών.

Προετοιμασία για τα αγωνίσματα στις Επιστήμες Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ)

Η προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις αθλημάτων του ΣΕΦΑΑ απαιτεί σωστή προετοιμασία, αφοσίωση και συστηματική πρακτική εξάσκηση. Αν είστε φοιτητής που προετοιμάζεται για τις εξετάσεις αυτές, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Καθορισμός των απαιτήσεων εισαγωγής του ΣΕΦΑΑ: Κατανοήστε πλήρως τις απαιτήσεις του ΣΕΦΑΑ για τα αθλήματα που πρόκειται να εξεταστείτε. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του ΣΕΦΑΑ για να μάθετε ποιες δοκιμασίες και ποιες απαιτήσεις θα υπάρξουν.
 • Προγραμματισμός της προπόνησης: Δημιουργήστε έναν προγραμματισμό προπόνησης που να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του ΣΕΦΑΑ. Προσπαθήστε να διανέμετε τον χρόνο σας ομοιόμορφα για την προπόνηση όλων των αθλημάτων που θα εξεταστείτε.
 • Χρόνος προπόνησης: Ξεκινήστε την προπόνηση όσο το δυνατών νωρίτερα για μια καλή βάση προετοιμασίας. Αφιερώστε χρόνο σε κάθε αθλητική δραστηριότητα που θα εξεταστείτε και επικεντρωθείτε στη βελτίωση της τεχνικής, της δύναμης, της αντοχής και της ευελιξίας.
 • Συνεργασία με ειδικό προπονητή: Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε έναν εκπαιδευτή ή προπονητή που να μπορεί να σας βοηθήσει στην προετοιμασία. Ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να παράσχει συμβουλές και καθοδήγηση που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των επιδόσεών σας.
 • Προσομοίωση δοκιμασιών: Προσπαθήστε να προσομοιώσετε τις δοκιμασίες του ΣΕΦΑΑ όσο το δυνατόν περισσότερο. Καταγράψτε τους χρόνους και τις επιδόσεις σας και προσπαθήστε να τους βελτιώσετε με τον χρόνο.
 • Διατροφή και ανάπαυση: Φροντίστε για τη σωστή διατροφή και ανάπαυση. Ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα και αρκετός ύπνος είναι σημαντικοί παράγοντες για την απόδοση.
 • Ψυχική προετοιμασία: Εργαστείτε πάνω στην ψυχική σας αντοχή και τη διαχείριση του άγχους. Οι εξετάσεις μπορεί να προκαλέσουν στρες, και είναι σημαντικό να είστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι.
 • Αξιολόγηση και προσαρμογή: Καταγράψτε την πρόοδό σας και προσαρμόστε τον προγραμματισμό σας ανάλογα. Είναι σημαντικό να αξιολογείτε τις επιδόσεις σας και να προσπαθείτε να βελτιώνεστε συνεχώς.

Η συχνότητα των προπονήσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των στόχων σας, του επιπέδου φυσικής κατάστασης, του χρόνου που έχετε διαθέσιμο, και του είδους της προπόνησης που επιθυμείτε να κάνετε. Το σημαντικότερο είναι να προσαρμόσετε τον προγραμματισμό των προπονήσεών σας στους δικούς σας στόχους και δυνατότητες. Επίσης, ακούστε το σώμα σας και δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για ανάρρωση. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή προβληματισμούς, είναι πάντα καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στον τομέα της φυσικής αγωγής ή της προπόνησης για περαιτέρω συμβουλές.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω προπόνησ για ΣΕΦΑΑ;

Για όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοση απαιτείτε η προετοιμασία του υποψηφίου από όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η προετοιμασία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και με σωστό προγραμματισμό προκειμένου να αποφευχθούν οι τραυματισμοί και να είναι έτοιμος/μη την στιγμή της εξέτασης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η προετοιμασία για τη σχολή της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού διαφέρει από της στρατιωτικές σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαλέξουν τρία από τα τέσσερα παρακάτω αγωνίσματα για να δοκιμαστούν:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΑΡΕΝΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΘΗΛΕΩΝ
Δρόμος 400μ Δρόμος 200μ
Άλμα σε μήκος Άλμα σε μήκος
Ρίψη σφαίρας (6κ) Ρίψη σφαίρας (4κ)
Ελεύθερη κολύμβηση 50μ Ελεύθερη κολύμβηση 50μ

 

Η βαθμολογία είναι από το 0 έως το 20 και εξαρτάτε από την επίδοση που θα κάνει ο υποψήφιος. Οι επιδόσεις και τα αγωνίσματα είναι διαφορετικά για τα αγόρια και τα κορίτσια.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΡΕΝΕΣ:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΘΗΛΕΩΝ

Τέλος, να θυμάστε ότι η προετοιμασία για το ΣΕΦΑΑ απαιτεί αφοσίωση και υπομονή. Είναι σημαντικό να είστε σταθεροί και να συνεχίσετε να εργάζεστε για την βελτίωση των επιδόσεών σας μέχρι την ημέρα των εξετάσεων.

spot_img
Newsletter
Latest

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει...

Γλυκογόνο: Τι είναι και ποιος ο ρόλος του στην άσκηση;

Το μυϊκό γλυκογόνο είναι ένα κλιμακωτό σύνολο μονάδων γλυκόζης που συνδέονται με την πρωτεΐνη γλυκογονίνη. Η συγκέντρωσή του πέφτει πολύ αργά σε μια θερμιδικά...

Γιατί η κωπηλασία είναι μια πολύ καλή προπόνηση;

Η άσκηση είναι το κλειδί για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά είναι συχνά δύσκολο να παραμείνετε παρακινημένοι. Ευτυχώς, η κωπηλασία καθιστά εύκολο να παραμείνετε στη...

Ολοκληρωμένος οδηγός για το Pickleball

Το Pickleball είναι ένα δημοφιλές αθλητικό παιχνίδι που συνδυάζει στοιχεία από το τένις, το ping pong και το badminton. Παίζεται με μια μικρότερη εκδοχή...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ