News

spot_img
ΥγείαΆγχος και Στρες: Πρόληψη, Συμπτώματα και Θεραπεία

Άγχος και Στρες: Πρόληψη, Συμπτώματα και Θεραπεία

Το άγχος και το στρες είναι φυσικές, βραχυπρόθεσμες απαντήσεις σε απειλητικές ή ανησυχητικές καταστάσεις. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε συνεχώς άγχος και άγχος, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Μπορούν να ελέγξουν για σημάδια ιατρικών προβλημάτων ή φάρμακα που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα. Η ψυχοθεραπεία, γνωστή ως θεραπεία ομιλίας, είναι επίσης μια σημαντική θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές.

Τι είναι άγχος και στρες;

Το άγχος είναι μια φυσική απάντηση στο αίσθημα υπερέντασης. Μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε σημαντικές εργασίες, αλλά το υπερβολικό άγχος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί, ευερέθιστοι ή αναστατωμένοι. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας διδάξει τεχνικές διαχείρισης του άγχους και δεξιότητες αντιμετώπισης για να μειώσετε τα συμπτώματά σας. Μπορεί επίσης να συστήσουν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία σας διδάσκει να αναγνωρίζετε τις αγχώδεις σκέψεις και συμπεριφορές και να τις αλλάζετε.

Φάρμακα όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και τα αντικαταθλιπτικά μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες δρουν γρήγορα και συνήθως συνταγογραφούνται σε βραχυπρόθεσμη βάση, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του άγχους.

Σε αντίθεση με το άγχος, που έχει μια συγκεκριμένη βασική αιτία, το στρες δεν έχει πάντα μια. Μπορεί να προκληθεί από ένα σημαντικό γεγονός της ζωής, όπως μια εξέταση ή μια διαμάχη με τον σύντροφό σας, ή μια συσσώρευση μικρότερων γεγονότων, όπως το εργασιακό στρες και τα οικογενειακά προβλήματα. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ορισμένων τύπων προσωπικότητας ή άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Ενώ το στρες και το άγχος έχουν παρόμοια συμπτώματα – ανησυχία, ένταση, πονοκεφάλους, υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα ύπνου – οι διαφορές μεταξύ τους είναι σημαντικές. Ο Σρέντερ, ο οποίος έχει ιδιωτικό ιατρείο στο Ντένβερ, λέει ότι ενώ οι σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του στρες είναι προσωρινές, αυτές του άγχους επιμένουν και δεν εξαφανίζονται ακόμη και όταν αφαιρεθεί η πηγή του άγχους.

Πρόληψη κρίσεων πανικού και επιπλοκές

Το στρες και το άγχος έχουν παρόμοια συμπτώματα, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις. Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια πραγματική ή αντιληπτή απειλή, αλλά μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Εάν αισθάνεστε άγχος και στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό. Θα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε το άγχος και το άγχος σας.

Μπορείτε να μειώσετε το άγχος σας ασκώντας, κάνοντας ασκήσεις χαλάρωσης και αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε τα πράγματα. Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε ένα δίκτυο υποστήριξης. Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερους φίλους τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε την καφεΐνη και άλλα διεγερτικά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν το άγχος σας.

Εάν το άγχος και το άγχος σας σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορεί να υποχωρήσουν μόλις λυθεί το πρόβλημα. Αλλά αν συνεχίσουν να εμφανίζονται και να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρονικό κατάλογο θεραπευτών για να βρείτε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει με το άγχος και το άγχος σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η θεραπεία έκθεσης, η ύπνωση και ο διαλογισμός. Επιπλέον, ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα. Οι SSRI (εσκιταλοπράμη, Lexapro) και οι SNRI (φλουοξετίνη, Prozac) χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών.

Πώς θα αναγνωρίσω τις αγχώδεις διαταραχές;

Εάν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής, είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσετε και να αναζητήσετε βοήθεια. Είναι εύκολο να τα μπερδέψουμε με το άγχος, αλλά έχουν διαφορετικές αιτίες και διαφορετικές προσεγγίσεις θεραπείας. Το άγχος είναι μια φυσιολογική απάντηση στις προκλήσεις της ζωής, αλλά η υπερβολική ανησυχία και ο φόβος μπορεί να δυσκολέψουν τη λειτουργία. Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει αγχώδεις διαταραχές με βάση τα συμπτώματά σας και πόσο καιρό τα είχατε. Επίσης να κάνει εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις υγείας.

Μπορεί να σας παραπέμψουν σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο ή να σας προτείνουν φάρμακα όπως εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως η σερτραλίνη και η παροξετίνη. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν το άγχος, αλλά έχουν κάποιες παρενέργειες. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν β-αναστολείς για την ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους, όπως γρήγορο καρδιακό παλμό και τρόμο.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν την εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή ή η χρήση εφαρμογών smartphone που σας καθοδηγούν σε αυτές τις ασκήσεις. Ο επαρκής ύπνος είναι επίσης σημαντικός, καθώς μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος. Το να αποσπάτε την προσοχή σας κάνοντας μια δραστηριότητα που δεν προκαλεί το άγχος σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Για παράδειγμα, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η επεξεργασία ενός παζλ μπορεί να απομακρύνει το μυαλό σας από τα συναισθήματά σας.

Μπορώ να αντιμετωπίσω μόνος μου το άγχος;

αντιμετωπίσω μόνος μου το άγχος

Το άγχος και το άγχος μοιάζουν πολύ και υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα διαχειριστείτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να μάθετε να χαλαρώνετε μέσω του διαλογισμού ή της επίγνωσης, κάτι που σας βοηθά να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή αντί να ανησυχείτε για αυτό που σας ενοχλεί. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε το άγχος και το άγχος σας, ώστε εσείς και ο πάροχος ψυχικής υγείας να μπορείτε να προσδιορίσετε τι το προκαλεί.

Μπορείτε επίσης να λάβετε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας ή από μια ομάδα υποστήριξης για άτομα που έχουν αγχώδεις διαταραχές. Ορισμένες ομάδες προσφέρουν ηλεκτρονική ή τηλεφωνική υποστήριξη και μπορεί να περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν βιώσει τον ίδιο τύπο άγχους με εσάς. Ορισμένες ομάδες, όπως το Citizens Advice, το StepChange και το Samaritans, παρέχουν δωρεάν, ανώνυμες και εμπιστευτικές συμβουλές σχετικά με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών θεμάτων.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν στρες και άγχος, όπως ασθένεια, εργασιακές πιέσεις, δυσκολίες στις σχέσεις και χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αγχώδεις διαταραχές από άλλους και τείνουν να τρέχουν σε οικογένειες. Ένα ιστορικό τραύματος ή κακοποίησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αγχώδους διαταραχής. Ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και γενετικές μπορεί επίσης να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε αυτό.

Διάγνωση και θεραπεία άγχους

Όλοι αισθάνονται άγχος και φόβο μερικές φορές – αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τον πραγματικό ή τον αντιληπτό κίνδυνο. Ωστόσο, όταν αυτά τα συναισθήματα γίνονται ακραία και μακροχρόνια, μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο έχει μια αγχώδη διαταραχή. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα διαγνώσει μια αγχώδη διαταραχή πραγματοποιώντας μια φυσική εξέταση και θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα.

Θα ρωτήσουν επίσης για το οικογενειακό ιστορικό και παλαιότερα τραυματικά γεγονότα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για άλλες καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα είδος συμβουλευτικής που βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Η ψυχοθεραπεία για το άγχος περιλαμβάνει τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία διδάσκει στους ανθρώπους να αλλάζουν αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που προκαλούν πανικό.

Άλλες θεραπείες για το άγχος περιλαμβάνουν τη διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας και τη χρήση τεχνικών διαχείρισης του στρες. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ψυχοθεραπείας. Ο καλός ύπνος είναι επίσης σημαντικός. Προσπαθήστε να κοιμάστε επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά — αυτές οι ουσίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άγχους. Τα άτομα με άγχος μπορούν να βρουν ομάδες υποστήριξης στην κοινότητά τους και στο διαδίκτυο. Αυτές οι ομάδες προσφέρουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις επιτυχίες τους με άλλους.

Κρίσεις πανικού – Αντιμετώπιση και θεραπεία

Αντιμετώπιση και θεραπεία κρίσεων πανικού

Εάν αισθάνεστε ότι το άγχος σας είναι εκτός ελέγχου ή παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορούν να κάνουν εξετάσεις για να αποκλείσουν μια φυσική αιτία των συμπτωμάτων, όπως καρδιακή νόσο ή νόσο του θυρεοειδούς. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους σας.

Η ψυχοθεραπεία ή η «θεραπεία ομιλίας» μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε νέους τρόπους σκέψης, αντίδρασης και συμπεριφοράς που θα μειώσουν το άγχος σας. Ένας κοινός τύπος ψυχοθεραπείας είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Άλλα φάρμακα είναι διαθέσιμα, όπως φάρμακα κατά του άγχους και β-αναστολείς που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων.

Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος ή φόβο όταν αντιμετωπίζετε μια απειλή, το υπερβολικό άγχος και η ανησυχία που επιμένουν με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι ένδειξη αγχώδους διαταραχής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρόμο, συσπάσεις, ανησυχία, εφίδρωση, δύσπνοια και κατάθλιψη. Τα άτομα με διαταραχές άγχους έχουν συχνά δυσκολία στον ύπνο.

Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικά για την υγεία σας και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους. Είναι επίσης καλή ιδέα να συνδέεστε με φίλους και οικογένεια, ειδικά προσωπικά. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι οι ομάδες αυτοβοήθειας και τα συστήματα υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμα. Δοκιμάστε να κάνετε ημερολόγιο για να δείτε τι προκαλεί το άγχος και το άγχος σας.

Κόστος αντιμετώπισης του άγχους και του στρες

Το στρες και το άγχος είναι φυσικές αντιδράσεις σε απειλητικές ή ανησυχητικές καταστάσεις. Αποτελούν μέρος της αντίδρασης του σώματος «μάχη ή φυγή» που μας κρατά ασφαλείς ενισχύοντας τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή, αντλώντας οξυγονωμένο αίμα στα όργανα και τα άκρα μας και βοηθώντας μας να συγκεντρωθούμε. Το υγιές άγχος μπορεί να σας παρακινήσει να μελετήσετε για εξετάσεις ή να πάτε για ψώνια όταν χρειάζεται, αλλά το υπερβολικό άγχος που δεν ελέγχεται οδηγεί σε κατάθλιψη, πεπτικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου και μυϊκούς πόνους.

Ένας συνδυασμός στρατηγικών λειτουργεί καλύτερα για τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών. Η ψυχοθεραπεία, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η θεραπεία έκθεσης, σας βοηθά να αμφισβητήσετε τη διαστρεβλωμένη ή μη βοηθητική αγχώδη σκέψη και να μάθετε τρόπους να ηρεμείτε. Τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων βραχείας δράσης όπως οι βενζοδιαζεπίνες και οι SSRI και οι SNRI, ανακουφίζουν από το άγχος όταν λαμβάνονται τακτικά. Η θεραπεία έκθεσης μπορεί να περιλαμβάνει σταδιακή έκθεση σε αντικείμενα και καταστάσεις που φοβάστε υπό την καθοδήγηση ενός θεραπευτή.

Εάν έχετε επίμονα συναισθήματα άγχους ή κρίσεις πανικού, μιλήστε με το γιατρό σας. Είναι πιθανό να έχετε μια αγχώδη διαταραχή. Το χρόνιο στρες και οι διαταραχές άγχους μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας και να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και διαβήτη. Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για τις διαταραχές άγχους.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει την ικανότητα σκέψης και μνήμης. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κίνηση, τη διάθεση και...

Ανεύρυσμα: Πως γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση του;

Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση στο τοίχωμα μιας αρτηρίας. Μπορεί να σπάσει, προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη ή έναν απειλητικό για τη ζωή πονοκέφαλο. Τα μικρά, μη ραγισμένα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ