ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
FitnessFitness Υγεια & ΑσφάλειαΤι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο; - Πώς βοηθάει η άσκηση;

Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο; – Πώς βοηθάει η άσκηση;

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι μια κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα εμφανίζει σωματικά συμπτώματα κατά την περίοδο του εμμηνορροϊκού της κύκλου. Η πάθηση συνήθως διαγιγνώσκεται από γιατρό και μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από το άτομο που την αντιμετωπίζει. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές και μπορεί να επηρεάσει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να το αναπτύξετε.

Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, που ονομάζεται επίσης PMS, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, ψυχικών και συναισθηματικών αλλαγών.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως εξουθενωτικά. Μπορούν να διαταράξουν την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας, επομένως είναι σημαντικό να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η διαταραχή.

Οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορούν συχνά να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, τον επαρκή ύπνο και την άσκηση. Ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προεμμηνορροϊκού συνδρόμου παίρνοντας συμπληρώματα βιταμινών ή φυτικά συμπληρώματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του PMS. Μπορούν όμως να έχουν και παρενέργειες.

Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας. Ανάλογα με τον τύπο των συμπτωμάτων που έχετε, το σχέδιό σας μπορεί να περιλαμβάνει ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων, αντικαταθλιπτικά SSRI ή άλλες θεραπείες.

Πώς βοηθάει πραγματικά η άσκηση;

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου και μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών. Ωστόσο, μπορεί να είναι μια πρόκληση να προσδιοριστούν τα ακριβή οφέλη της άσκησης κατά την έμμηνο ρύση.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ασκούνταν τακτικά πριν από την περίοδό τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα PMS. Ένας άλλος διαπίστωσε ότι ασκήσεις μέτριας έντασης όπως το περπάτημα ή το κολύμπι θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τις οδυνηρές αισθήσεις που σχετίζονται με μια περίοδο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε τακτική αερόβια άσκηση παρουσίασαν υψηλότερη παραγωγή ενδορφινών, μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων. Μια πιο πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα μπορεί να ανακουφίσει την εμμηνορροϊκή δυσφορία, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθούν τα πραγματικά οφέλη αυτής της μορφής άσκησης.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τη διάθεσή σας και να μειώσετε τον αριθμό των πονοκεφάλων και της ναυτίας που αντιμετωπίζετε. Η ενίσχυση του καρδιακού σας παλμού κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία σας, μειώνοντας την κατακράτηση νερού και το φούσκωμα. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, είναι επίσης σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να είναι χρήσιμη για την υγεία σας, αλλά είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο επιπλέον χρόνο για να ανακάμψετε μετά την προπόνησή σας. Η παρατεταμένη άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Ποιοι μύες συμμετέχουν στα Sumo Squat; – Πώς να τα προσθέσω στην προπόνηση μου;

Συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής πολλών γυναικών. Προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τον τρόπο ζωής της γυναίκας. Ωστόσο, η θεραπεία είναι διαθέσιμη για ορισμένες γυναίκες.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από συμπτώματα PMS θα θέλουν να ζητήσουν βοήθεια από το γιατρό τους. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα του PMS περιλαμβάνουν κατάθλιψη, κόπωση, ευερεθιστότητα και εναλλαγές της διάθεσης. Μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία σωματικών προβλημάτων, όπως προβλήματα ύπνου και κοιλιακό φούσκωμα.

Οι γυναίκες με πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να διαγνωστούν με προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή. Αυτή είναι μια πιο σοβαρή μορφή PMS που περιλαμβάνει άγχος, ένταση και κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου μπορεί επίσης να συνδέονται με ανεπαρκή ποσότητα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης. Η ανεπαρκής σεροτονίνη μπορεί να συμβάλει στην κούραση και στην επιθυμία για φαγητό. Η λήψη εκλεκτικών αναστολέων υποδοχέα σεροτονίνης (SSRIs) μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του PMS, αλλά μπορεί επίσης να έχει αρνητικές παρενέργειες.

Η θεραπεία για τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό διατροφής και θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. Εάν αντιμετωπίζετε πιο σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα.

Ποια μορφή άσκησης να επιλέξω;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε ποια μορφή άσκησης να δοκιμάσετε. Η επιλογή μιας κατάλληλης μορφής άσκησης για να συμπληρώσει τον μοναδικό σωματότυπο σας είναι ζωτικής σημασίας. Η άσκηση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα πιο κοινά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Ορισμένες μορφές άσκησης είναι πιο κατάλληλες για διαφορετικά στάδια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Για παράδειγμα, οι ήπιες διατάσεις και οι ασκήσεις γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης στην περιοχή της πυέλου, ενώ μια προπόνηση καρδιο χαμηλής έντασης είναι πιθανό να είναι καλύτερη ιδέα για τις μέρες που δεν νιώθετε ο καλύτερος εαυτός σας.

Ωστόσο, δεν θέλετε να αισθάνεστε ότι η περίοδός σας είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να εκτελέσετε την κανονική σας ρουτίνα. Είναι καλύτερο να εστιάσετε στην οικοδόμηση υγιεινών συνηθειών και να διασφαλίσετε ότι η ρουτίνα άσκησής σας είναι ποικίλη και αποτελεσματική. Μπορεί επίσης να θέλετε να κάνετε μια ή δύο μέρες ξεκούρασης για να ανακάμψετε μετά από μια αυστηρή προπόνηση.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τι λειτουργεί για εσάς είναι να πειραματιστείτε. Εάν έχετε περίοδο που μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι καλύτερο να κάνετε μια ελαφριά προπόνηση την Κυριακή, τότε συνεχίστε την με μια πιο έντονη προπόνηση την Παρασκευή σας.

Διατροφή και PMS

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι μια κατάσταση που προκαλεί συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές στις γυναίκες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική και οι συνήθειες του τρόπου ζωής. Μεταξύ των πιο σημαντικών παραγόντων είναι οι διατροφικές επιλογές.

Τα συμπτώματα του PMS περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κόπωση, ευερεθιστότητα, αύξηση βάρους και ευαισθησία στο στήθος. Μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητα μιας γυναίκας να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ανακουφίσουν ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της διατροφής μιας γυναίκας και των συμπτωμάτων της, ορισμένα διατροφικά συστατικά μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης PMS. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και σελήνιο.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν προτείνει ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων PMS. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το πίτουρο σιταριού, περιέχουν σελήνιο, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να υποστηρίξει τον θυρεοειδή αδένα.

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D πιστεύεται επίσης ότι έχουν επίδραση στο PMS. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το γάλα, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του PMS.

Τροφές με υδατάνθρακες ολικής αλέσεως

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι μια κυκλική διαταραχή της εμμήνου ρύσεως. Περιλαμβάνει συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα κατά την όψιμη ωχρινική φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες εμφανίζει προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα, κράμπες και ευερεθιστότητα. Αν και ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να μην απαιτούν θεραπεία, άλλα μπορεί να είναι εξουθενωτικά.

Το PMS πιστεύεται ότι προκύπτει από έναν συνδυασμό νευρικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Αρκετά διαιτητικά θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του PMS. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη Β6. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις μπανάνες και τα φιστίκια.

Μια προηγούμενη μελέτη βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως και μειωμένων συμπτωμάτων PMS. Ωστόσο, καμία άλλη μελέτη δεν έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως στην ανάπτυξη του PMS.

Η παρούσα μελέτη ήταν μια παράλληλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη ανοιχτή δοκιμή. Εκατό γυναίκες νοσοκόμες χωρίστηκαν τυχαία σε μια ομάδα παρέμβασης ή ελέγχου. Τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν την ίδια δίαιτα για τρεις μήνες. Στη διατροφή προστέθηκαν δύο επιπλέον μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής μιας γυναίκας.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Οι γυναίκες που λαμβάνουν περισσότερα από 2.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου κάθε μέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν PMS. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες δεν φτάνουν τα συνιστώμενα επίπεδα.

Το ασβέστιο μπορεί να βρεθεί στο τυρί με χαμηλά λιπαρά, στο γιαούρτι και στο γάλα. Μπορεί επίσης να είναι διαθέσιμο σε εμπλουτισμένα δημητριακά και άλλα τρόφιμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο μειώνει τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία μιας γυναίκας από την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές μελετούν τις επιπτώσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά και πλήρη λιπαρά στη μεταβολική υγεία και τις ορμόνες κορεσμού. Αυτά τα προϊόντα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους σε παχύσαρκους ενήλικες.

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν μια γενετική συνιστώσα στην προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή. Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε τη σοβαρότητα και τη συχνότητα εμφάνισης του PMS στις γυναίκες. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες δεν ανέφεραν διάγνωση PMS, ένα υποσύνολο γυναικών ηλικίας 27 έως 44 ετών το έκανε.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι μια συλλογή συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή σας. Μερικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κοιλιακό φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος και εναλλαγές της διάθεσης. Μπορεί να αντιμετωπιστεί για την ανακούφιση της ενόχλησης.

Η θεραπεία για το PMS εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μερικές από τις θεραπείες είναι συμπληρώματα διατροφής, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και φάρμακα.

Οι γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο θα πρέπει να επισκεφτούν έναν γυναικολόγο για διαβούλευση. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα καταγράψει τους εμμηνορροϊκούς σας κύκλους. Θα προσπαθήσει επίσης να προσδιορίσει εάν έχετε μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που προκαλεί τα συμπτώματα.

Οι περισσότερες γυναίκες με PMS εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα και αντικαταθλιπτικά.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το PMS μπορεί να διαταράξει την εργασία και τις κοινωνικές σχέσεις. Οι γυναίκες που πάσχουν από PMDD θα πρέπει να εξετάσουν τις θεραπευτικές επιλογές. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των συναισθημάτων κατάθλιψης και άγχους, ενώ οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από ορισμένα από τα συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλές φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία της PMDD. Μερικές από τις θεραπείες περιλαμβάνουν συμπληρώματα, άσκηση, τεχνικές χαλάρωσης και αλλαγή συνηθειών.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που μπορούν να φράξουν τους πόρους, να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα και να δημιουργήσουν μια...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει την ικανότητα σκέψης και μνήμης. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κίνηση, τη διάθεση και...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ