News

spot_img
FitnessFitness Υγεια & ΑσφάλειαΠονοκέφαλος και άσκηση - Πως δημιουργείται και τι πρέπει να κάνουμε

Πονοκέφαλος και άσκηση – Πως δημιουργείται και τι πρέπει να κάνουμε

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσατε να έχετε πονοκέφαλο κατά την άσκηση. Για παράδειγμα, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλό σας ή μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε και να απαλλαγείτε από αυτό;

Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής πονοκέφαλος

Ένας πρωτοπαθής ή δευτερεύων πονοκέφαλος μετά την άσκηση μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση. Είναι συμπτώματα μιας υποκείμενης νόσου ή πάθησης. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν θρόμβο αίματος, παυσίπονα, ιγμορίτιδα ή όγκο. Εάν έχετε νέο πονοκέφαλο, ρωτήστε το γιατρό σας για διάγνωση.

Επιπλέον, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι έχετε πλήρες ιστορικό. Συμπεριλάβετε τα συμπτώματα, το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό και την τοποθεσία. Θα πρέπει επίσης να τεθεί μια ανοιχτή ερώτηση σχετικά με τη συχνότητα και τη διάρκεια των πονοκεφάλων.

Μπορείτε επίσης να αποκλείσετε δευτερογενείς πονοκεφάλους με μια μη φυσιολογική νευρολογική εξέταση. Η εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει διαταραχές ομιλίας και βάδισης, σύγχυση και ζάλη.

Οι δευτερογενείς διαταραχές κεφαλαλγίας εμφανίζονται συνήθως μετά από τραύμα ή τραυματισμό στο κεφάλι. Μπορεί επίσης να προκληθούν από φάρμακα, τραυματισμούς κεφαλής ή λαιμού ή όγκους.

Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως πολύ επώδυνοι. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν γρήγορα για να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω επιπλοκών. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι πολύ αναπηρικοί. Συνήθως, θα φύγουν μετά από μερικούς μήνες.

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε πονοκέφαλο που δεν βελτιώνεται μετά από μερικές εβδομάδες, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει αιματολογική εξέταση για να διαγνώσει την αιτία του πονοκεφάλου ή να εκτελέσει απεικόνιση του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων σας. Η απεικόνιση μπορεί να αποκλείσει την υπαραχνοειδή αιμορραγία, έναν όγκο στον εγκέφαλο ή τον αρτηριακό καθαρισμό.

Ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος κατά την άσκηση είναι ένας τύπος πονοκεφάλου που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια παρατεταμένης έντονης σωματικής δραστηριότητας. Οι πονοκέφαλοι από την άσκηση μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, της κωπηλασίας, της άρσης βαρών, της κολύμβησης ή του τένις.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου

Εάν έχετε πονοκέφαλο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλείται από χαμηλά επίπεδα σακχάρου. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί γλυκόζη για να λειτουργήσει, οπότε το σώμα δεν μπορεί να παρέχει αρκετή γλυκόζη όταν είναι χαμηλή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ναυτία και ζάλη.

Εάν έχετε διαβήτη, πρέπει να παρακολουθείτε στενά το σάκχαρο στο αίμα σας. Πρέπει να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή και να παραμείνετε δραστήριοι. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη. Ωστόσο, ένας καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα παράγει πάρα πολύ σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος.

Η υψηλή γλυκόζη μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Όταν τα επίπεδα σακχάρου σας είναι πολύ υψηλά, θα αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκεφάλους, θολή όραση και εφίδρωση.

Οι πονοκέφαλοι μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλες καταστάσεις υγείας, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τους αποτρέψετε είναι να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση του διαβήτη σας. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και το αλκοόλ. Αντίθετα, δοκιμάστε να τρώτε φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά. Πίνετε άφθονο νερό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε ένα δισκίο γλυκόζης χωρίς συνταγή γιατρού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γρήγορη λήψη όταν αντιμετωπίζετε ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να παίρνετε αυτό το φάρμακο όλη την ημέρα.

Αντίθετα, πρέπει να το πάρετε τουλάχιστον λίγες ώρες πριν ξεκινήσετε την άσκηση. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να ελέγχετε τα ούρα σας για κετόνες κάθε ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Μάθετε ποιοι πρέπει να είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ανά ηλικία

Αφυδάτωση

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκέφαλο μετά την άσκηση, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα, από την κούραση μέχρι την αφυδάτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αβλαβή, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται για να αποφευχθούν επιπλοκές.

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από σωματική καταπόνηση είναι γνωστοί ως πονοκέφαλοι καταπόνησης ή πρωτοπαθείς. Εμφανίζονται όταν το σώμα παρουσιάζει αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν και είναι καλοήθεις, μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες.

Οι πιο κοινές αιτίες πονοκεφάλων που προκαλούνται από την άσκηση είναι η αφυδάτωση και η κόπωση. Το να πίνετε πολύ νερό πριν και μετά την άσκηση θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αισθάνεστε καλά.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την ένταση των μυών, την ακατάλληλη στάση του σώματος και την έκθεση στον ήλιο. Το να φοράτε τα σωστά ρούχα μπορεί επίσης να είναι σημαντικό, ειδικά όταν ασκείστε σε εξωτερικό χώρο. Θα πρέπει επίσης να εξασκηθείτε στη σωστή φόρμα, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τον τραυματισμό.

Ο σωστός ύπνος και η ανάπαυση μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους πονοκεφάλους μετά την άσκηση. Ωστόσο, εάν υποφέρετε από κακό πονοκέφαλο, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως την άσκηση.

Η American Diabetes Association παρέχει συμβουλές για το φαγητό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Ένα μικρό σνακ πριν από την άσκηση θα βοηθήσει να ανακάμψει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας και ένα μικρό σνακ μετά την άσκηση θα κρατήσει υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η εφίδρωση είναι ένας καλός τρόπος ενυδάτωσης, καθώς βοηθά το σώμα να κρυώσει. Συνιστάται να πίνετε αρκετό νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνονται από την εφίδρωση.

Έλλειψη οξυγόνου λόγω λανθασμένης αναπνοής

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι πνεύμονές σας δεν λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτή η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να είναι θανατηφόρο πλήγμα τόσο για την υγεία σας όσο και για την απόδοσή σας στο γυμναστήριο. Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε ένα ευτυχισμένο και υγιές μέλλον. Ένα από αυτά είναι να μάθετε την τέχνη της σωστής αναπνοής. Για παράδειγμα, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αναπνέετε βαριά στην πλάτη ή στους ώμους σας.

Κρατώντας το στήθος και το λαιμό σας ανοιχτά θα αποτρέψετε τον επίφοβο βήχα. Μια άλλη συμβουλή είναι να θυμάστε να παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Όσο είστε σε αυτό, να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει επίσης να προσλαμβάνετε περισσότερο οξυγόνο για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να παίρνετε τουλάχιστον δύο βαθιές αναπνοές ανά λεπτό δραστηριότητας.

Ο καλύτερος τρόπος για να το δοκιμάσετε είναι να ξεκινήσετε με την εφαρμογή μιας ρουτίνας ασκήσεων αναπνοής. Εκτός από τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, αυτά θα μειώσουν επίσης τις πιθανότητές σας να κολλήσετε μια ασθένεια ή τραυματισμό εξαρχής. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να κάνετε τουλάχιστον τρία σετ squats και lunges κάθε μέρα. Δεν είναι μόνο διασκεδαστικό να το κάνετε, αλλά πιθανότατα θα παρατηρήσετε μια αξιοσημείωτη διαφορά στα επίπεδα ενέργειας σας.

Πονοκέφαλος και αρτηριακή υπέρταση

Η συσχέτιση μεταξύ κεφαλαλγίας και αρτηριακής υπέρτασης είναι αντικείμενο πολλών μελετών. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από σωματική άσκηση ή από ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Εάν υποφέρετε από πονοκέφαλο που συνοδεύεται από πόνο στον αυχένα, πόνο στη γνάθο ή άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Η κρίση υπέρτασης είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια μνήμης. Ο πονοκέφαλος από την άσκηση είναι ένας από αυτούς. Όταν υποφέρετε από πονοκέφαλο υπέρτασης, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε τα συμπληρώματα διατροφής. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής έντασης και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η υψηλή χοληστερόλη, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ρήξης αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να είναι σοβαρά και επίμονα. Θα πρέπει να αναφέρονται στο 911.

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τον επιπολασμό της ημικρανίας και άλλων πονοκεφάλων, καθώς και την καλύτερη μέθοδο πρόληψης. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από τη χρήση αποκλειστών διαύλων ασβεστίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με πονοκέφαλο δεν χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι τα διουρητικά, ο θυμός, το άγχος, ακόμη και ένα συγκεκριμένο είδος θυμού μπορεί να σχετίζονται με πονοκέφαλο σε άτομα με υπέρταση.

Τι πρέπει να κάνω για να φύγει ο πονοκέφαλος;

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την άσκηση μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνοι. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους πονοκεφάλων δεν είναι σοβαροί, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν ο πονοκέφαλος σας δεν υποχωρήσει μετά από λίγες ώρες.

Ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από την άσκηση εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι σας διαστέλλονται κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας. Εάν αντιμετωπίζετε πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ή μετά από μια προπόνηση, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως τη δραστηριότητά σας. Ανάλογα με τον τύπο του πονοκεφάλου, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη για να ανακουφίσετε τον πόνο.

Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να τρώτε ένα υγιεινό σνακ πριν από την προπόνηση για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την προπόνησή σας. Μετά την προπόνησή σας, μπορεί επίσης να θέλετε να φάτε ένα μικρό γεύμα για να βοηθήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Οι πιο κοινές αιτίες πονοκεφάλων που προκαλούνται από την άσκηση είναι η αφυδάτωση, η κόπωση και το άγχος. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό πριν και μετά την προπόνησή σας. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγετε τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, τα υψόμετρα ή το αλκοόλ.

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την άσκηση μπορούν να αντιμετωπιστούν με β-αναστολείς, ΜΣΑΦ και αγγειογραφία. Ο πάροχός σας μπορεί να συστήσει την καλύτερη πορεία θεραπείας.

Είναι επίσης σημαντικό να ξεκουράζεστε επαρκώς πριν και μετά την προπόνησή σας. Ο ύπνος τουλάχιστον οκτώ ωρών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του πονοκεφάλου.

Πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας, είναι επίσης σημαντικό να κάνετε προθέρμανση. Οι διατάσεις και τα ελαφριά βάρη είναι καλές ασκήσεις για αυτό. Η εφαρμογή επιθεμάτων θερμότητας στους μύες γύρω από το κεφάλι σας μπορεί επίσης να ανακουφίσει την ένταση.

spot_img
Newsletter
Latest

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει την ικανότητα σκέψης και μνήμης. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κίνηση, τη διάθεση και...

Ανεύρυσμα: Πως γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση του;

Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση στο τοίχωμα μιας αρτηρίας. Μπορεί να σπάσει, προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη ή έναν απειλητικό για τη ζωή πονοκέφαλο. Τα μικρά, μη ραγισμένα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ