News

spot_img
FitnessPilatesΠροπόνηση pilates σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Προπόνηση pilates σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Η προπόνηση Pilates μετά την εμμηνόπαυση προσφέρει στις γυναίκες πολλά οφέλη, όπως βελτιωμένο μυϊκό τόνο και ευελιξία, διαχείριση βάρους και υγεία των οστών. Η εφαρμογή του Pilates στο πρόγραμμα προπόνησής σας θα σας βοηθήσει να διευκολύνετε και να ενισχύσετε αυτή τη μεταμορφωτική περίοδο στη ζωή σας.

Η εμμηνόπαυση συχνά φέρνει μαζί της δυσκαμψία των αρθρώσεων και μειωμένη ευλυγισία. Το Pilates προσφέρει τρόπους για να βοηθήσετε αυτά τα συμπτώματα τεντώνοντας και επιμηκύνοντας τους μύες μέσω διατατικών κινήσεων που ενισχύουν την ευελιξία.

Το pilates βελτιώνει την στάση και ευθυγράμμιση του σώματος

Οι ασκήσεις πιλατες απαιτούν συγκέντρωση και προσοχή στη λεπτομέρεια για σωστή εκτέλεση, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματος και ενισχυμένες ιδιοδεκτικές ικανότητες.

Καθώς μεγαλώνετε, οι γυναίκες συχνά δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ισορροπία και την αυτοπεποίθηση στην κίνηση – παράγοντες που γίνονται ιδιαίτερα σημαντικοί όσο μεγαλώνουμε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη του pilates στο πρόγραμμα άσκησης ενός ατόμου μπορεί να μειώσει σημαντικά την κόπωση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πιθανώς να αποδοθεί στην έμφαση που δίνει στην καλή στάση και ευθυγράμμιση.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει την ικανότητα της προπόνησης πιλατεσ να μειώνει την κύφωση, μια υπερβολική προς τα εμπρός καμπύλη του θώρακα που σχετίζεται με κακή στάση του σώματος. Η ενασχόληση με συγκεκριμένες ασκήσεις Pilates, όπως η σανίδα (μια θέση push-up που κρατιέται με τα χέρια και τα δάχτυλα των ποδιών ή τους βραχίονες) ενισχύει τους μύες του πυρήνα που μπορεί να μειώσουν τον πόνο στην πλάτη βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής.

Pilates – Τι μπορεί να μου προσφέρει;

Ενισχύστε τους μύες του πυρήνα

Η εμμηνόπαυση συχνά οδηγεί σε αποδυνάμωση των μυών του πυρήνα. Το Pilates προσφέρει μια ιδανική λύση χαμηλού αντίκτυπου για την ενίσχυσή τους και την ενίσχυση της αντοχής. Οι ασκήσεις του χρησιμοποιούν πολλαπλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα ενώ προκαλεί το σώμα σας με κινήσεις που απαιτούν συντονισμό, σταθερότητα και ισορροπία.

Μελέτες έχουν δείξει τα πολλά οφέλη της άσκησης Pilates σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μελέτες έχουν επίσης δείξει τη θετική του επίδραση στη μυϊκή δύναμη του πυρήνα και στη βελτίωση της ισορροπίας καθώς και στην πρόληψη της πτώσης μέσω της προπόνησης με αντίσταση και της άσκησης με βάρος. Επιπλέον, το Pilates ενσωματώνει τόσο προπόνηση με αντίσταση όσο και άσκηση με βάρη για πρόσθετα οφέλη για την υγεία των οστών.

Το Pilates μπορεί να είναι μια ανεκτίμητη προσθήκη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής και προσαρμόζεται εύκολα για γυναίκες που βρίσκονται είτε πριν είτε μετά την εμμηνόπαυση. Πολλές συνεδρίες ματ του Pilates περιλαμβάνουν κινήσεις του πυρήνα που δεν συνεπάγονται επαναλαμβανόμενες κάμψεις (όπως καθίσματα) – αντίθετα, κινήσεις όπως το σανίδωμα ενισχύουν τους λοξούς μύες που βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση.

Βελτιώστε την ευελιξία σας και την υγεία των αρθρώσεων

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις, αύξηση βάρους, μειωμένη ευελιξία και προβλήματα οστικής πυκνότητας. Κάνοντας απλές προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση της διατροφής, των προτύπων ύπνου, των επιπέδων στρες και της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας (δοκιμάστε το Therapeutic Reformer Pilates at Best Body), μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα.

Το Pilates είναι μια ιδανική άσκηση κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, καθώς οι κινήσεις χαμηλής πρόσκρουσης παρέχουν μια ολοκληρωμένη προπόνηση ολόκληρου του σώματος, ενδυνάμωση, τέντωμα, βελτίωση της ισορροπίας και της στάσης του σώματος, ενώ ενισχύουν τους μύες του πυρήνα – απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση της συνολικής καλής υγείας και ευεξίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που συμμετείχαν σε δύο μαθήματα Pilates την εβδομάδα για 12 εβδομάδες παρουσίασαν αυξημένη δύναμη στην κοιλιακή, άνω και κάτω μυϊκή μοίρα μετά τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, είναι μια προσιτή δραστηριότητα κατάλληλη για αρχάριους που μπορεί να γίνει ακόμα και από το σπίτι!

Eισαγωγή στο Pilates Reformer

Προπόνηση pilates για διαχείριση βάρους

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση συχνά βιώνουν αύξηση βάρους γύρω από τη μέση τους. Οι ασκήσεις Pilates προσφέρουν μια αποτελεσματική προπόνηση για ολόκληρο το σώμα για την ενίσχυση των μυών του πυρήνα, βοηθώντας στην καταπολέμηση αυτού του κοινού συμπτώματος της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, αυτή η πειθαρχία ενθαρρύνει τη σωστή στάση του σώματος και την εργασία της αναπνοής που μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό συνολικά.

Η κόπωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός της άσκησης Pilates με την τυπική ιατρική φροντίδα μείωσε σημαντικά την κόπωση στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, η πρακτική Pilates έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις ιδιοδεκτικές ικανότητες και αυξάνει την ισορροπία.

Η οστεοπόρωση είναι μια άλλη παρενέργεια της εμμηνόπαυσης και οι ασκήσεις Pilates έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την οστική πυκνότητα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η προπόνηση αντίστασης που παρέχεται από τις ασκήσεις Pilates βοηθά επίσης στην εξουδετέρωση κάθε φυσικής μείωσης της μυϊκής δύναμης ή της οστικής πυκνότητας που σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις – βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής ενώ μειώνεται ο φόβος πτώσης που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.

Συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία πιλάτες

Η σύνδεση μυαλού-σώματος παρέχει μια αποτελεσματική λύση στις ορμονικές διακυμάνσεις που προκαλούν εναλλαγές της διάθεσης. Οι ρυθμικές του κινήσεις και η αναπνοή προάγουν την απελευθέρωση ενδορφίνης – ορμόνες που αισθάνονται καλά που αυξάνουν τα συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κορέας μελέτησαν 74 γυναίκες που εμφάνιζαν πρώιμα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα για τουλάχιστον ένα χρόνο και τυχαία ανατέθηκαν είτε σε ομάδα Pilates είτε σε ομάδα ελέγχου για 8 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες που ανατέθηκαν στην ομάδα Pilates πραγματοποίησαν ασκήσεις ματ διάρκειας 1 ώρας τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ όσοι εγγράφηκαν στην ομάδα ελέγχου συνέχισαν τις κανονικές καθημερινές τους δραστηριότητες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρωτόκολλο PILATES-COG (Pilates σε συνδυασμό με γνωστική διέγερση σε διπλή εργασία) ενίσχυσε σημαντικά τη σημασιολογική λεκτική ευχέρεια, τη φωνολογική λεκτική ευχέρεια, τον άμεσο χρόνο ανάκτησης μνήμης και τη δυναμική ισορροπία για υγιείς γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που κατοικούν στην κοινότητα. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι το Pilates σε συνδυασμό με τη γνωστική διέγερση βελτιώνει τόσο τη σωματική λειτουργική απόδοση όσο και τις γνωστικές ικανότητες σε αυτόν τον πληθυσμό.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Eισαγωγή στο Pilates Reformer

Εφευρέθηκε από τον Joseph Pilates τη δεκαετία του 1920, αυτό το εξειδικευμένο μηχάνημα - ουσιαστικά ένα πλαίσιο σαν κρεβάτι με φορέα και σύστημα ελατηρίων...

Pilates – Τι μπορεί να μου προσφέρει;

Το Pilates είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για όλους, είτε είστε αρχάριος είτε επαγγελματίας. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας ισορροπίας μεταξύ ακρίβειας και ελέγχου. Θα μάθετε επίσης...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ