News

spot_img
ΑσκήσειςΑπώλεια ΒάρουςΤι γίνεται όταν καίμε λίπος; - Πως επιδρά στο σώμα μας;

Τι γίνεται όταν καίμε λίπος; – Πως επιδρά στο σώμα μας;

Όταν ασκούμαστε, η καύση του λίπους γίνεται σε διάφορα μέρη του σώματός μας. Υπάρχουν δύο είδη λίπους στο σώμα μας. Το ένα είναι λευκός λιπώδης ιστός και το άλλο είναι τα τριγλυκερίδια. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό. Πρέπει να καταλάβουμε τι τους συμβαίνει και πώς επηρεάζουν την υγεία μας.

Επιδράσεις του λίπους στο σώμα μας

Το λίπος είναι μια μορφή αποθήκευσης ενέργειας. Τα μόριά του αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και γλυκερίνη. Η διαδικασία καύσης λίπους παράγει νερό και διοξείδιο του άνθρακα.

Όταν το σώμα σας καταναλώνει πάρα πολλές θερμίδες, αποθηκεύει τις υπερβολικές θερμίδες στα λιποκύτταρά σας. Στη συνέχεια καίει τις αποθηκευμένες θερμίδες για να παράγει χρησιμοποιήσιμη ενέργεια. Για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας υγιή, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που εστιάζει στα υγιή λίπη.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει δισεκατομμύρια λιποκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα περιέχουν πρωτεΐνες, άλατα και νερό. Αποτελούν ζωτικό μέρος του σώματος και προστατεύουν τα όργανα. Ωστόσο, υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός σημείων που μπορεί να πάει το λίπος όταν φεύγει από το σώμα.

Ένα μέρος του λίπους που απελευθερώνεται εκπνέεται. Εάν αναπνέετε πολύ, ίσως μπορέσετε να χάσετε μερικά κιλά. Αλλά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορείτε να αναπνεύσετε μόνο τόσες φορές την ημέρα. Πρέπει επίσης να ασκείστε τακτικά για να διασπάσετε το λίπος.

Ένας άλλος τύπος σωματικού λίπους είναι το υποδόριο λίπος, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «κρυμμένο λίπος». Βρίσκεται γύρω από την κοιλιά και τα όργανα. Αυτός ο τύπος λίπους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο πιο ακριβής τρόπος μέτρησης της συνολικής μάζας λίπους είναι η μαγνητική τομογραφία. Δυστυχώς, είναι χρονοβόρο και ακριβό. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φθηνότερα μέτρα που είναι λιγότερο παρεμβατικά στο σώμα.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με μέσο ύψος και βάρος (περίπου 35 ετών) που είναι σωματικά ενεργό για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να κάψει περίπου 2.500 θερμίδες. Με αυτόν τον ρυθμό, μπορούν να φτάσουν σε δείκτη μάζας σώματος 36.

Εκτός από την άσκηση, μπορείτε να κάψετε το σωματικό λίπος μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και των ούρων. Αυτές οι μέθοδοι λειτουργούν μόνο εάν μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων σας.

Επιπλέον, μπορείτε να χάσετε βάρος ακολουθώντας ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά. Αν και είναι δύσκολο να χάσετε επιπλέον βάρος, είναι δυνατό να φτάσετε στον στόχο σας με ένα υγιές και συνεπές πρόγραμμα απώλειας βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Ποσοστό λίπους: Πόσο πρέπει να έχω και πόσο μπορώ να χάσω σε ένα μήνα;

Λευκός λιπώδης ιστός

Ο λευκός λιπώδης ιστός (WAT) είναι ένα σημαντικό ενδοκρινικό όργανο που αποθηκεύει λιπαρά οξέα σε ένα μόνο, μεγάλο σταγονίδιο λίπους. Βρίσκεται σε πολλές θέσεις σε όλο το σώμα. Ανάλογα με την τοποθεσία, οι εγγενείς ιδιότητες της αποθήκης διαφέρουν. Ένα υγιές WAT μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές στις περιβαλλοντικές ενδείξεις.

Ο λευκός λιπώδης ιστός εκτελεί δύο κύριες λειτουργίες. Πρώτον, ρυθμίζει την ενεργειακή ομοιόσταση. Δεύτερον, παρέχει μόνωση για τους μαλακούς ιστούς. Επιπλέον, χειρίζεται τις εκκρίσεις ορμονών και λειτουργεί ως αισθητήρας θρεπτικών συστατικών.

Υπάρχουν δύο τύποι λιπώδους ιστού: ο καφές λιπώδης ιστός (BAT) και ο λευκός λιπώδης ιστός (WAT). Ο καφές λιπώδης ιστός έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Η κύρια λειτουργία του λευκού λιπώδους ιστού είναι η αποθήκευση και η απελευθέρωση λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά οξέα προσλαμβάνονται από άλλα όργανα για χρήση ως ενέργεια. Μεταφέρονται επίσης στο αίμα ως δεσμευμένη ουσία που ονομάζεται λευκωματίνη.

Ο λιπώδης ιστός έχει δύο τύπους κυττάρων: τα λιποκύτταρα και τα στρωματικά κύτταρα. Τα λιποκύτταρα είναι κύτταρα αποθήκευσης λιπιδίων που παράγουν αδιπονεκτίνη και λεπτίνη. Το αγγειοτενσινογόνο και η πρωτεΐνη που δεσμεύει τη ρετινόλη παράγονται επίσης από λευκά λιποκύτταρα.

Τα λιπώδη κύτταρα έχουν μια ποικιλία υποδοχέων για διαφορετικές ορμόνες. Αυτά περιλαμβάνουν την ινσουλίνη, τη νορεπινεφρίνη και τα γλυκοκορτικοειδή. Ορισμένα λευκά λιποκύτταρα είναι επίσης υποδοχείς για τις ορμόνες του φύλου. Όταν διεγείρονται, οι ορμόνες προκαλούν την υδρόλυση της τριακυλογλυκερόλης. Τα προκύπτοντα λιπαρά οξέα στη συνέχεια κινητοποιούνται ως ελεύθερα λιπαρά οξέα.

Οι λευκοί λιπώδεις ιστοί παράγουν επίσης αδιπονεκτίνη και λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας. Ως αποτέλεσμα, είναι ένας από τους λόγους που είναι δύσκολο να χάσετε βάρος.

Τα τελευταία 5-10 χρόνια, η έρευνα για τον λιπώδη ιστό επεκτείνεται ραγδαία. Αυτό περιλαμβάνει μελέτες για τον προσδιορισμό του ρόλου του σε μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η χρόνια φλεγμονή.

Στον άνθρωπο υπάρχουν δισεκατομμύρια λιποκύτταρα. Περίπου το είκοσι τοις εκατό του συνολικού σωματικού βάρους αποθηκεύεται στον λευκό λιπώδη ιστό. Ωστόσο, μόνο το πενήντα τοις εκατό αυτής της μάζας είναι ώριμα λιποκύτταρα.

Επειδή ο λιπώδης ιστός ρυθμίζει το μεταβολισμό και εκτελεί άλλες μεταβολικές λειτουργίες, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια υγιής ισορροπία σωματικού λίπους. Η υπερβολική αποθήκευση λιπιδίων οδηγεί σε παχυσαρκία και μεταβολικές ασθένειες.

Διάσπαση των τριγλυκεριδίων

Τα τριγλυκερίδια είναι ο πιο κοινός τύπος λίπους στο σώμα. Μας παρέχουν ενέργεια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Όμως τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς σχηματίζονται τα τριγλυκερίδια και πώς διασπώνται. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το σώμα σας δημιουργεί τριγλυκερίδια για τον εαυτό του.

Τα τριγλυκερίδια σχηματίζονται όταν τρία λιπαρά οξέα συνδέονται με έναν κορμό γλυκερίνης. Τρία μόρια νερού απελευθερώνονται ως αποτέλεσμα της αντίδρασης συμπύκνωσης. Το υπόλοιπο συστατικό γλυκερίνης μετατρέπεται εύκολα σε γλυκόζη. Αυτά τα τριγλυκερίδια μεταφέρονται μέσω του πλάσματος του αίματος. Ωστόσο, είναι το συκώτι που απορροφά κατά προτίμηση τη γλυκερίνη και τη μετατρέπει σε τριγλυκερίδια.

Μόλις τα τριγλυκερίδια διασπαστούν σε λιπαρά οξέα, μεταφέρονται σε διάφορους ιστούς για χρήση ως καύσιμο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται λιπόλυση. Οι λιπάσες είναι τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των τριγλυκεριδίων. Όταν το σώμα χρειάζεται ενέργεια, απελευθερώνεται γλυκαγόνη, μια ορμόνη. Δίνει σήμα στις λιπάσες να αρχίσουν να διασπούν τα τριγλυκερίδια σε λιπαρά οξέα.

Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ενός ατόμου μπορεί να αυξηθούν. Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένα προβλήματα υγείας όπως η αθηροσκλήρωση και ο διαβήτης τύπου 2. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας κάτω από 100 mg/dl για βέλτιστη υγεία.

Γενικά, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Η αλλαγή της διατροφής σας και η ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα είναι δύο συνηθισμένοι τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, φάρμακα όπως οι στατίνες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να μειώσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας, επικοινωνήστε με έναν γιατρό ή έναν διαιτολόγο.

Υπάρχουν πολλές αιτίες υψηλών τριγλυκεριδίων. Η γενετική, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να είναι παράγοντες. Ενώ αυτές είναι οι πιο κοινές, μια σειρά από άλλες καταστάσεις και ασθένειες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υψηλά τριγλυκερίδια. Η λήψη μέτρων για τον έλεγχο αυτών των καταστάσεων και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας υπό έλεγχο.

Ένας τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας είναι να κόψετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Τρώτε μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Συμπεριλάβετε άπαχα κρέατα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Απώλεια βάρους- Δες γρήγορα αποτελέσματα με 5 tips

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, πολλοί άνθρωποι θέλουν γρήγορα αποτελέσματα. Αλλά, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό ή υγιές. Αντί να εστιάζετε στον μη συνεργάτη αριθμό της ζυγαριάς,...

Κοιλιακοί Μύες – Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις Κοιλιακών;

Τα περισσότερα άτομα που ασχολούνται με την γυμναστική θέλουν να έχουν καλό σχηματισμένους κοιλιακούς το λεγόμενο ‘ six pack ’. Από τη άλλη μεριά...

8 μύθοι σχετικά με το cardio και την απώλεια βάρους

Το Cardio καίει θερμίδες και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και ακόμη και να μειώσει το άγχος. Αλλά, εάν...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ