ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΔιατροφήΓλυκάΜαύρη σοκολάτα vs Σοκολάτας γάλακτος

Μαύρη σοκολάτα vs Σοκολάτας γάλακτος

Οι λάτρεις της σοκολάτας μπορούν να φάνε και τα δύο είδη σοκολάτας, αλλά η πιο σκούρα επιλογή είναι πιο υγιεινή και παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μεγαλύτερη ποικιλία φλαβανολών από τη σοκολάτα γάλακτος.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει πολλές μοναδικές προσθήκες, όπως ξηρούς καρπούς, θαλασσινό αλάτι, καραμέλα και καφέ. Η απαλή και γλυκιά του γεύση συμπληρώνει καλά άλλες γεύσεις.

Μαύρη σοκολάτα:

  • Η μαύρη σοκολάτα περιέχει υψηλότερα ποσοστά κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος.
  • Είναι πλουσιότερη σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες και οι φλαβονοειδής, που έχουν αναγνωριστεί για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία.
  • Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της κυκλοφορίας του αίματος, καθώς και στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.
  • Επίσης, η μαύρη σοκολάτα περιέχει μικρότερη ποσότητα ζάχαρης από τη σοκολάτα γάλακτος.

Σοκολάτα γάλακτος:

  • Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει γάλα και γάλακτος πουδραρισμένο, που της προσδίδουν την χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς και σε λίπη από το γάλα, και περιέχει λιγότερο κακάο σε σύγκριση με τη μαύρη σοκολάτα.
  • Η σοκολάτα γάλακτος είναι γνωστή για την ευχάριστη γεύση και είναι δημοφιλής μεταξύ πολλών ανθρώπων.

Οφέλη για την υγεία

Η μαύρη σοκολάτα συχνά διαφημίζεται ως «υγιεινή» απόλαυση και για καλό λόγο. Παίρνει τις μοναδικές «υγιεινές» του ιδιότητες από τον κόκκο κακάο, ο οποίος περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα που είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης υψηλή σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του χρόνιου οξειδωτικού στρες, το οποίο έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι μαύρες σοκολάτες ίσες. Για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τη σοκολάτα, θα πρέπει να παρασκευάζεται από τουλάχιστον 70 τοις εκατό κακάο. Οτιδήποτε λιγότερο, και χάνει πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Επιπλέον, όσο λιγότερο επεξεργασμένη είναι η σοκολάτα, τόσο το καλύτερο. Αναζητήστε μια μαύρη σοκολάτα που έχει μια σύντομη λίστα συστατικών και χωρίς στερεά γάλακτος, ορό γάλακτος ή λίπος βουτύρου (τα οποία βρίσκονται όλα στη σοκολάτα γάλακτος).

Γενικά, όσο πιο φυσικό είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο υγιεινό τείνει να είναι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη σοκολάτα. Όταν είναι φτιαγμένο από ολόκληρο τον κόκκο κακάο, είναι γεμάτος με φλαβονοειδή, μια κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών που έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σειρά θετικών επιδράσεων στον οργανισμό. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την καταπολέμηση της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.

Τα κύρια φλαβονοειδή της σοκολάτας ονομάζονται φλαβανόλες και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη και μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε φλαβανόλη μερικές φορές την εβδομάδα εμφάνισαν βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, χάρη στα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχει. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος του εντέρου σας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεσή σας.

Ενώ τα οφέλη της σοκολάτας είναι πολλά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και η μαύρη σοκολάτα εξακολουθεί να είναι πηγή θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών. Είναι καλύτερο να το τρώτε με μέτρο και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να το εντάξετε στη διατροφή σας εκτός από άλλες υγιεινές τροφές.

Οι καλύτερες μπάρες πρωτεΐνης για την καταστολή της πείνας

Γεύση

Όταν πρόκειται για τη γεύση της σοκολάτας, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ γάλακτος και μαύρης. Η σοκολάτα γάλακτος έχει περισσότερη ζάχαρη και λιγότερο κακάο από τη μαύρη σοκολάτα, γι’ αυτό είναι πιο γλυκιά και κρεμώδης. Η γεύση της μαύρης σοκολάτας ποικίλλει ανάλογα με τους κόκκους από τους οποίους είναι φτιαγμένη και μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως πικρή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε γεύσεις ξηρών καρπών, φρούτων, λουλουδιών ή γήινων σε μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης πιο στεγνή, πιο κιμωλιακή υφή από τη σοκολάτα γάλακτος.

Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πιο υγιεινή για εσάς από τη σοκολάτα γάλακτος επειδή έχει περισσότερες φλαβανόλες, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Από την άλλη πλευρά, η σοκολάτα γάλακτος είναι υψηλότερη σε λιπαρά και ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Παρά αυτές τις διαφορές, τόσο η σοκολάτα γάλακτος όσο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να είναι υγιεινά αν επιλέξετε τα σωστά είδη. Για παράδειγμα, οι πιο δημοφιλείς μάρκες μαύρης σοκολάτας έχουν υψηλό ποσοστό κακάο, ενώ οι φθηνότερες εκδοχές έχουν λιγότερο κακάο και περισσότερη ζάχαρη. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της σοκολάτας σας για την υγεία, αναζητήστε μια μπάρα που έχει τουλάχιστον 70 τοις εκατό κακάο ή περισσότερο.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε ποιο είδος σοκολάτας είναι καλύτερο για εσάς είναι να δοκιμάσετε και τα δύο και να δείτε ποιο σας αρέσει περισσότερο. Η σοκολάτα γάλακτος είναι συνήθως πιο γλυκιά και κρεμώδης, ενώ η μαύρη σοκολάτα έχει πιο έντονη γεύση και πιο ξηρή υφή. Και τα δύο μπορούν να συνδυαστούν καλά με καλαμπόκι, τζίντζερ ή μπέικον.

Εάν είστε φανατικός λάτρης της σοκολάτας, μπορεί να απογοητευτείτε όταν μάθετε ότι δεν υπάρχει πραγματικά «καθαρή» μαύρη σοκολάτα. Ακόμα κι αν η ετικέτα λέει «μαύρη σοκολάτα», ορισμένοι κατασκευαστές εξακολουθούν να προσθέτουν στερεά γάλακτος. Στην πραγματικότητα, ο FDA διαπίστωσε ότι πάνω από το 60% των 94 ράβδων μαύρης σοκολάτας που δοκιμάστηκαν περιείχαν γάλα. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποφύγετε το γάλα, επιλέξτε μια μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περιέχει στερεά γάλακτος. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να διαβάσετε τις ετικέτες τόσο στη μαύρη σοκολάτα όσο και στη σοκολάτα γάλακτος προτού τις αγοράσετε.

Υφή

Οι σοκολάτες γενικά χωρίζονται σε κατηγορίες γάλακτος και σκούρες ανάλογα με το ποσοστό στερεών κακάο που περιέχουν. Ο FDA έχει κάποιες οδηγίες για το καθένα, αλλά οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικά ποσοστά για να επιτύχουν διαφορετικές υφές και γεύσεις. Γενικά, η πιο μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα έχει συνήθως πιο σκληρή υφή και πικρή γεύση που αυξάνεται όσο αυξάνεται το ποσοστό κακάο.

Εκτός από τη διαφορά στα συστατικά, που επηρεάζουν την υφή και τη γεύση της σοκολάτας, η διαφορά μεταξύ μαύρης και σοκολάτας γάλακτος εξαρτάται επίσης από τον τρόπο παρασκευής της σοκολάτας. Και τα δύο είδη σοκολάτας παρασκευάζονται λιώνοντας κόκκους κακάο και στη συνέχεια ανακατεύοντας άλλα συστατικά για να σχηματιστεί το τελικό προϊόν. Στην περίπτωση της σοκολάτας γάλακτος, αυτό συνήθως περιλαμβάνει την προσθήκη γαλακτοκομικών, όπως πλήρες γάλα ή γάλα σε σκόνη. Συχνά περιλαμβάνει επίσης γαλακτωματοποιητή και αρωματικές ύλες. Η μαύρη σοκολάτα συνήθως παρασκευάζεται με συνδυασμό κόκκων κακάο και άλλων συστατικών, όπως ζάχαρη και εκχύλισμα βανίλιας.

Ενώ η πλειονότητα των ράβδων σοκολάτας στα καταστήματα έχουν προσθήκη γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς γάλα. Στην πραγματικότητα, η μαύρη σοκολάτα χωρίς γάλα μπορεί να παρασκευαστεί με τον ίδιο τρόπο όπως η παραδοσιακή σοκολάτα γάλακτος και μερικές φορές αναφέρεται ως μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη εξακολουθεί να περιέχει λίγη ζάχαρη, επομένως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Η σοκολάτα γάλακτος είναι πιο γλυκιά από τη μαύρη σοκολάτα και έχει πιο κρεμώδη υφή λόγω της παρουσίας γαλακτοκομικών. Είναι επίσης συνήθως χαμηλότερη σε θερμίδες από τη μαύρη σοκολάτα. Επιπλέον, η σοκολάτα γάλακτος τείνει να είναι υψηλότερη σε λιπαρά από τη μαύρη σοκολάτα λόγω της υψηλής ποσότητας γαλακτοκομικών που περιέχει.

Τόσο η μαύρη σοκολάτα όσο και η σοκολάτα γάλακτος μπορούν να εμπλουτιστούν με άλλα συστατικά για να προσθέσουν υφή και γεύση, όπως καραμέλα, ξηροί καρποί, καφές, θαλασσινό αλάτι και καραμέλα. Αυτές οι προσθήκες μπορούν επίσης να κάνουν τη σοκολάτα πιο ακριβή.

Ανεξάρτητα από το αν θα επιλέξετε μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος, και οι δύο είναι καλές επιλογές για ένα υγιεινό σνακ. Και οι δύο περιέχουν φλαβανόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία είναι μεγαλύτερα, αφού δεν περιέχει γάλα ή στερεά γάλακτος.

Κόστος

Γενικά, η μαύρη σοκολάτα είναι πιο ακριβή από τη σοκολάτα γάλακτος επειδή περιέχει περισσότερα στερεά κακάο. Ωστόσο, η διαφορά τιμής μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του κόκκου κακάο και την ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος που χρησιμοποιείται σε κάθε πλάκα σοκολάτας. Ανεξάρτητα από την τιμή, η μαύρη σοκολάτα έχει πιο περίπλοκη γεύση και υψηλότερο διατροφικό προφίλ από τη σοκολάτα γάλακτος.

Το είδος της σοκολάτας που θα επιλέξετε θα πρέπει να εξαρτάται από τις συγκεκριμένες προτιμήσεις και τις διατροφικές σας ανάγκες. Και τα τρία είδη σοκολάτας παρασκευάζονται από το φυτό κακάο, αλλά το ποσοστό των κόκκων κακάο που χρησιμοποιούνται ποικίλλει. Η λευκή σοκολάτα περιέχει το χαμηλότερο ποσοστό κακάο, ενώ η μαύρη και η σοκολάτα γάλακτος περιέχουν ποικίλες ποσότητες κόκκων κακάο. Το ποσοστό των κόκκων κακάο επηρεάζει επίσης τη γεύση κάθε είδους σοκολάτας.

Η μαύρη σοκολάτα έχει πιο πικρή γεύση και είναι λιγότερο γλυκιά από τη σοκολάτα γάλακτος. Πωλείται σε πολλές ποικιλίες, όπως μπάρες, γκοφρέτες και πατατάκια. Μπορείτε να βρείτε μαύρη σοκολάτα σε παντοπωλεία και σε εξειδικευμένες αγορές που καλύπτουν φυσικά τρόφιμα. Είναι μια καλή επιλογή για ψήσιμο γιατί έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από τη σοκολάτα γάλακτος. Για να φτιάξετε τη δική σας μαύρη σοκολάτα στο σπίτι, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη με 3 ουγγιές σοκολάτα χωρίς ζάχαρη για να ισούται με μία ουγγιά ημίγλυκη ή γλυκόπικρη σοκολάτα ψησίματος.

Τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και βιταμινών στη μαύρη σοκολάτα την καθιστούν πιο υγιεινή επιλογή από τη σοκολάτα γάλακτος. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υψηλό σε λιπαρά και θερμίδες, επομένως είναι καλύτερο να το τρώτε με μέτρο.

Η σοκολάτα γάλακτος έχει υψηλότερη αναλογία ζάχαρης και λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τη μαύρη σοκολάτα. Μπορεί επίσης να περιέχει τα βαρέα μέταλλα κάδμιο και μόλυβδο σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται τακτικά.

Τα καλά νέα είναι ότι τόσο η μαύρη σοκολάτα όσο και η σοκολάτα γάλακτος είναι υγιεινές επιλογές εάν χρησιμοποιείτε μέτρο και επιλέξετε τις σωστές μάρκες. Λάβετε όμως υπόψη ότι όλη η σοκολάτα είναι μια τροφή πλούσια σε θερμίδες και είναι εύκολο να την υπερκαταναλώσετε. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σοκολάτα που ταιριάζει στους διατροφικούς σας στόχους και γούστα. Αν ψάχνετε για μια νόστιμη και θρεπτική απόλαυση, δοκιμάστε λίγη μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος αναμεμειγμένη με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λιπαρά και ζάχαρη. Ωστόσο, εάν τρώγεται με μέτρο, μπορεί πραγματικά να είναι...

Μπισκότα σοκολάτας με μέλι και ταχίνι

Αν αγαπάτε το ταχίνι (ή την πάστα σουσαμιού), αυτά τα μπισκότα σοκολάτας με μέλι με αλατισμένο ταχίνι πρέπει να τα δοκιμάσετε. Έχουν καταπληκτική υφή, απαλά...

Φτιάξτε υγιεινά muffins σοκολάτας με φυστικοβούτυρο

Μια υγιεινή και νόστιμη συνταγή για muffin με φυστικοβούτυρο σοκολάτας που μπορεί να γίνει χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς λάδι και vegan. Ιδανικό για ένα γρήγορο πρωινό...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ