ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
FitnessΑθλήματα & ΠροπονήσειςΓιατί η κωπηλασία είναι μια πολύ καλή προπόνηση;

Γιατί η κωπηλασία είναι μια πολύ καλή προπόνηση;

Η άσκηση είναι το κλειδί για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά είναι συχνά δύσκολο να παραμείνετε παρακινημένοι. Ευτυχώς, η κωπηλασία καθιστά εύκολο να παραμείνετε στη ρουτίνα της προπόνησής σας και να δείτε πραγματικά αποτελέσματα.

Είτε θέλετε σοβαρά τονισμένα χέρια χωρίς φτερά νυχτερίδας είτε απλώς μια εξαιρετική προπόνηση καρδιο, η κωπηλασία είναι ο καλύτερος τρόπος. Εδώ είναι πέντε λόγοι για να το δοκιμάσετε. Η κωπηλασία είναι μια εξαιρετική προπόνηση για πολλούς λόγους:

  • Ολοκληρωμένη προπόνηση: Η κωπηλασία ενεργοποιεί πολλούς μύες του σώματος ταυτόχρονα. Κατά τη διάρκεια του κωπήσιμου κύκλου, ενεργοποιούνται οι μύες των ποδιών, του κορμού, των μυών της πλάτης, των ώμων και των μπράτσων. Αυτό καθιστά την κωπηλασία μια ολοκληρωμένη αερόβια και αναερόβια άσκηση.
  • Δύναμη και αντοχή: Η κωπηλασία αναπτύσσει τόσο τη δύναμη όσο και την αντοχή των μυών. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του κωπήσιμου κύκλου ενισχύουν τους μύες και βελτιώνουν τη δύναμη, ενώ η παρατεταμένη διάρκεια της προπόνησης αυξάνει την αντοχή του σώματος.
  • Αερόβια και λίπος: Η κωπηλασία είναι μια αερόβια άσκηση που ενεργοποιεί το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της κωπηλασίας, ο οργανισμός σας καίει θερμίδες και βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους.

Είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κωπηλατική μηχανή τόσο για καρδιαγγειακή προπόνηση όσο και για προπόνηση ενδυνάμωσης. Στοχεύει σε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες. Αυτή η προπόνηση ολόκληρου του σώματος μπορεί να κάψει οπουδήποτε από 300 έως 500 θερμίδες ανά συνεδρία, ανάλογα με την ένταση που ασκείσαι. Όταν συνδυάζεται με σωστή διατροφή, μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Η κωπηλασία βοηθά επίσης στην ενίσχυση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης, υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων ασθενειών. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σε αντίθεση με άλλες ασκήσεις που στοχεύουν συγκεκριμένους μύες, όπως το τρέξιμο ή η προπόνηση σε ένα ελλειπτικό μηχάνημα, η κωπηλασία είναι μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα. Ξεκινάτε σε καθιστή θέση με τα γόνατά σας λυγισμένα και τα πόδια σας στερεωμένα στη ράβδο του ποδιού ή τους ιμάντες (ανάλογα με το μοντέλο της κωπηλατικής). Χρησιμοποιώντας τους μύες του πυρήνα σας, σπρώχνετε προς τα πίσω ενώ τραβάτε τη λαβή προς το στήθος σας. Καθώς αισθάνεστε πιο άνετα, μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητά σας και τον αριθμό των χτυπημάτων ανά λεπτό.

Ενώ πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την κωπηλασία για την καύση θερμίδων, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η άσκηση είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης και μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τονώσετε το σώμα σας. Οι αερόβιες ασκήσεις μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ψυχική σας υγεία. Στην πραγματικότητα, μπορούν να απελευθερώσουν ορμόνες για την καλή αίσθηση που ονομάζονται ενδορφίνες που βοηθούν στη μείωση του στρες.

Οι τακτικές συνεδρίες στην κωπηλατική μηχανή μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την αντοχή σας και να σας διευκολύνουν να παραμείνετε δραστήριοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι κωπηλάτες μπορούν να αυξήσουν την αντοχή τους κάνοντας τακτική εξάσκηση και αυξάνοντας τη διάρκεια των προπονήσεών τους.

Επιπλέον, η κωπηλασία μπορεί να γίνει σε διάφορες επιφάνειες. Αυτό το κάνει μια εξαιρετική προπόνηση για όσους μπορεί να μην μπορούν να βγουν έξω στη βροχή ή το χιόνι. Είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό ενώ κάνετε αυτή την άσκηση. Σε πολλούς αθλητές αρέσει να χρησιμοποιούν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης που παρακολουθούν τον καρδιακό τους ρυθμό ή μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό μόνιτορ με δάχτυλα.

Καθώς μπαίνεις στην κωπηλασία, θα διαπιστώσεις ότι απαιτεί πολλή ψυχική σκληρότητα για να πετύχεις. Πρέπει να εστιάσετε στην τεχνική σας και να πιέσετε τον εαυτό σας στα άκρα για να αποδώσετε καλά. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας. Όταν σημειώνετε ένα προσωπικό ρεκόρ στην κωπηλατική μηχανή σας ή σε έναν αγώνα, μπορεί να κάνει θαύματα για την αυτοεκτίμησή σας.

Είναι χαμηλού αντίκτυπου

Η κωπηλασία είναι μια εξαιρετική καρδιαγγειακή άσκηση γιατί κάνει την καρδιά σας να αντλεί και το αίμα να ρέει σε όλα τα διαφορετικά μέρη του σώματος. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην αύξηση του μεγέθους των αιμοφόρων αγγείων σας, καθιστώντας τα λιγότερο ευάλωτα στους θρόμβους. Βοηθά επίσης στην αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων σας, η οποία βελτιώνει την ποιότητα της αναπνοής σας και μειώνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε αναπνευστικά προβλήματα.

Η ομορφιά της προπόνησης είναι ότι δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή συνδρομή στο γυμναστήριο και μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κωπηλατική μηχανή και ένα άνετο σημείο για να καθίσετε και να απομακρύνετε.

Ως προπόνηση χαμηλού αντίκτυπου, η κωπηλασία είναι ιδανική για άτομα που είναι νέοι στη φυσική κατάσταση ή έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις. Σε αντίθεση με τα τρέξιμο ή τα ελλειπτικά μηχανήματα, δεν υπάρχει κανένας αντίκτυπος στα γόνατα, τους γοφούς, την πλάτη ή τους αστραγάλους, γεγονός που το καθιστά μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για όσους θέλουν να ασκηθούν.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της κωπηλασίας είναι ότι είναι μια αερόβια άσκηση, που σημαίνει ότι μπορεί να κάψει πολλές θερμίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ένα άτομο 155 κιλών μπορεί να κάψει έως και 252 θερμίδες σε 30 λεπτά. Αυτό σας βοηθά να χάσετε βάρος γρηγορότερα από ό,τι αν απλώς μειώνατε τις θερμίδες μόνο μέσω της δίαιτας.

Η κωπηλασία σας προσφέρει επίσης μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα, ασκώντας τους μύες στα χέρια, τα πόδια και τον πυρήνα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε φόρμα ενώ προσποιείστε ότι απολαμβάνετε τον ήλιο σε μια βάρκα (καλά, μέχρι τα φώτα φθορισμού να σας επαναφέρουν στην πραγματικότητα). Επιπλέον, αν επιλέξετε να κωπηλατήσετε με μεγαλύτερη ένταση, μπορείτε να χτίσετε μυς. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε μηχανές καρδιαγγειακής άσκησης όπως οι διάδρομοι, που δεν είναι ιδανικοί για την οικοδόμηση μυών και τείνουν να λειτουργούν μόνο στο κάτω μέρος του σώματος.

Είναι ομαδικό άθλημα

Σε ένα ομαδικό άθλημα όπως η κωπηλασία, δεν εργάζεστε μόνο στο δικό σας επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά ενισχύετε και ολόκληρο το πλήρωμα στο σκάφος σας. Αυτό σημαίνει ότι οι συμπαίκτες σας βασίζονται σε εσάς για να μετακινήσετε το σκάφος τους στην πορεία του αγώνα μπροστά από όλους τους άλλους. Η κωπηλασία μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και αυτοπεποίθησης που είναι δύσκολο να βρείτε σε άλλα αθλήματα.

Δυναμώνει τους μυς σας και βελτιώνει την καρδιαγγειακή αντοχή. Στην πραγματικότητα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά διαπίστωσαν ότι η αριστερή κοιλία της καρδιάς ενός κωπηλάτη αυξήθηκε σε μέγεθος και μάζα με την αύξηση της αερόβιας φόρτισης, που σημαίνει ότι το καρδιαγγειακό σας σύστημα θα δυναμώσει κάνοντας τακτικές προπονήσεις κωπηλασίας. Η καρδιαγγειακή άσκηση είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επειδή συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου παθήσεων υγείας όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Η κωπηλασία είναι ιδανική για τη στάση του σώματος και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή δουλεύει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες στο σώμα σας και τεντώνει τους μύες της πλάτης σας. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της ισορροπίας και της ευελιξίας σας, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού σας.

Επιπλέον, είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βάρους σας υποστηρίζεται από το κάθισμα σε μια κωπηλατική μηχανή και τα πόδια σας είναι στερεωμένα στα μαξιλαράκια. Η κωπηλασία είναι μια εξαιρετική προπόνηση για όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς, επειδή δεν ασκεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις του σώματός σας.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, μια τακτική ρουτίνα κωπηλασίας μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έκαναν τακτικά κωπηλασία είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που μέτρησαν τις νοητικές τους ικανότητες. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασκήσεις κωπηλασίας εμπλέκουν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματός σας και σας βοηθούν να κάψετε τις ορμόνες του στρες. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη ή άγχος.

Εχει πλάκα

Η κωπηλασία είναι μια εξαιρετική προπόνηση για ολόκληρο το σώμα που ενισχύει και τονώνει τις κύριες μυϊκές ομάδες όπως τα πόδια, την πλάτη, τα χέρια και τον κορμό σας. Είναι επίσης μια εξαιρετική άσκηση καρδιο που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό, καίει θερμίδες και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αλλά ίσως ο καλύτερος λόγος για να το δοκιμάσετε είναι επειδή είναι ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ! Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθείτε ενώ διασκεδάζετε και κάνετε παρέα με φίλους. Η κωπηλασία είναι μια εξαιρετική προπόνηση για άτομα όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης και ικανοτήτων. Μπορείτε να πάτε όσο δύσκολα ή εύκολα θέλετε και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απομακρυνθείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Η κωπηλασία βοηθά επίσης στην οικοδόμηση πνευματικής δύναμης και συγκέντρωσης γιατί απαιτεί πολύ συγχρονισμό μεταξύ ολόκληρου του σκάφους. Είναι μια εξαιρετική προπόνηση για αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους και σε άλλα αθλήματα, από μαχητές MMA και αγωνιζόμενους Ironman μέχρι δρομείς.

Είναι επίσης ένα διασκεδαστικό και κοινωνικό άθλημα που χτίζει το ομαδικό πνεύμα και μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κωπηλασίας, από την ψυχαγωγική, όπου ανταγωνίζεσαι με άλλες ομάδες, μέχρι την ανταγωνιστική, όπου αγωνίζεσαι εναντίον άλλων συλλόγων. Ο πιο δημοφιλής τύπος κωπηλασίας ονομάζεται σκούπισμα, όπου κάθε άτομο στο σκάφος έχει ένα ξεχωριστό κουπί και συνεργάζονται για να τραβήξουν το σκάφος στην πορεία.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Τι είναι Προπόνηση Time under Tension; Πως χτίζω μύες;

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το εάν ο χρόνος υπό ένταση είναι σημαντικός για την οικοδόμηση μυών. Υπάρχουν...

EPOC – Τι είναι το Afterburn Effect;

Μπορεί να έχετε ακούσει για το EPOC ή την υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση, αλλά πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα; Πώς μπορείτε να το μετρήσετε...

Γλυκογόνο: Τι είναι και ποιος ο ρόλος του στην άσκηση;

Το μυϊκό γλυκογόνο είναι ένα κλιμακωτό σύνολο μονάδων γλυκόζης που συνδέονται με την πρωτεΐνη γλυκογονίνη. Η συγκέντρωσή του πέφτει πολύ αργά σε μια θερμιδικά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ