Η γκουάβα είναι ένα τροπικό φρούτο με μεγάλη γκάμα χρώματος και γεύσης. Η σάρκα του μπορεί να είναι λευκή, ροζ ή κίτρινη και το δέρμα του μπορεί να είναι πράσινο ή κόκκινο.
Ένα ώριμο γκουάβα θα έχει ένα γλυκό, μοσχομυριστό άρωμα. Είναι πολύ ζουμερό και μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ή να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές. Η γκουάβα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και διαιτητικές ίνες.
1. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
Η γκουάβα περιέχει βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καταπολέμηση των παθογόνων που προκαλούν ασθένειες. Προστατεύει επίσης τα κύτταρα του σώματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και της αρθρίτιδας. Τα γκουάβα είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το λυκοπένιο στα φύλλα και τα φρούτα της γκουάβας πιστεύεται ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι το έλαιο φύλλων γκουάβα σταματά την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων και είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικό από ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του γκουάβα είναι η ικανότητά του να ανακουφίζει από τις κράμπες της περιόδου. Μια μελέτη σε 197 γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη 6 mg ενός φαρμάκου που περιέχει εκχύλισμα φύλλων γκουάβα την ημέρα μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Το εκχύλισμα έχει σπασμολυτικές ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο της μήτρας (17). Ένα ώριμο γκουάβα έχει περισσότερο κάλιο από ένα άγουρο, οπότε φροντίστε να το απολαύσετε πλήρως όταν το βρείτε.
Πόση πρωτεΐνη πρέπει να τρώτε την ημέρα; – Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές πρωτεΐνης;
2. Βοηθά στην απώλεια βάρους
Το γκουάβα είναι γεμάτο φυτικές ίνες και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην πρόληψη του διαβήτη.
Το μαγνήσιο στη γκουάβα βοηθά στη χαλάρωση των μυών και των νεύρων, ειδικά μετά από μια προπόνηση ή μια αγχωτική μέρα. Βοηθά επίσης στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Αυτό το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε φολικό οξύ και βιταμίνη Β-9, τα οποία είναι σημαντικά για τις έγκυες γυναίκες. Έχει επίσης κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Τα φύλλα γκουάβα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα φύλλων γκουάβα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των κράμπες της περιόδου στις γυναίκες. (9) Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις σπασμολυτικές του ιδιότητες. (14) Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική παρασκευάζουν τα φύλλα αυτού του φρούτου για να φτιάξουν τσάι.
3. Βοηθά στην αποτοξίνωση
Το φρούτο γκουάβα περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από λοιμώξεις. Η συμπερίληψη γκουάβα στη διατροφή σας είναι επίσης ωφέλιμη επειδή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής.
Τα αντιοξειδωτικά στη γκουάβα είναι γνωστό ότι εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση των κυττάρων και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το σώμα. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον άναρχο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Έχουν επίσης αντιαλλεργικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της κατακράτησης νερού.
Εάν ενδιαφέρεστε να προσθέσετε φύλλα γκουάβας στην καθημερινότητά σας, αναζητήστε τα στο τοπικό παντοπωλείο σας. Συνήθως αποθηκεύονται στο τμήμα προϊόντων με άλλα τροπικά φρούτα. Φροντίστε να επιλέξετε αυτά που είναι απαλλαγμένα από ατέλειες και αρωματικά. Μπορείτε επίσης να τα βρείτε σε καταστήματα συμπληρωμάτων βοτάνων όπως η Herbal Goodness, η οποία είναι μια γυναικεία εταιρεία που χρησιμοποιεί βιολογικά φύλλα γκουάβας μη ΓΤΟ.
4. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Τα γκουάβα περιέχουν πολύ κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από ασθένειες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Μια μελέτη με 145 υπερτασικούς ασθενείς διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα φρούτα γκουάβας είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης από εκείνους που δεν κατανάλωναν γκουάβα. Η διατροφική πρόσληψη καλίου και διαλυτών ινών από γκουάβα συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL και υψηλότερα επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης.
Τα αντιοξειδωτικά στα γκουάβα βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν την καρδιά και να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση. Παρέχουν επίσης μια ώθηση ενέργειας και υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. (13Αξιόπιστη πηγή). Το λυκοπένιο στα γκουάβα έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
5. Βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα
Τα γκουάβα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, με ένα γκουάβα να περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C που παίρνετε από ένα πορτοκάλι. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να προσθέτουν γκουάβα στη διατροφή τους, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι υψηλή σε φυτικές ίνες. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να ανακουφίσει τις κράμπες της περιόδου. Αν θέλετε να δοκιμάσετε γκουάβα αλλά δεν είστε σίγουροι πώς να το ετοιμάσετε, μπορείτε να το φάτε ωμό ή να το κάνετε smoothie. Ολόκληρα τα φρούτα είναι βρώσιμα, ακόμη και οι σπόροι είναι νόστιμοι! Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να το βάλετε στον αποχυμωτή σας. Τα φύλλα γκουάβα είναι επίσης εξαιρετικά για την παρασκευή τσαγιού. Απλώς βράστε λίγο νερό, προσθέστε μερικά φύλλα γκουάβα και βράστε για περίπου 10 λεπτά.