ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΔιατροφήΒουλιμία και Ανορεξία - Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία;

Βουλιμία και Ανορεξία – Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία;

Η βουλιμία και η ανορεξία είναι δύο διαταραχές της διατροφής που μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η ανορεξία είναι η κατάσταση όπου ο άνθρωπος έχει ένα ακραίο φόβο για το βάρος του και αρνείται να φάει, ενώ η βουλιμία είναι η κατάσταση όπου ο άνθρωπος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού μετά από επεισόδια αυξημένης όρεξης και συνήθως ακολουθείται από τον εκφοβισμό του εαυτού του.

Η ανορεξία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή διατροφή, εξάντληση, αναιμία, διαταραχές της καρδιάς, του αναπνευστικού και του νευρικού συστήματος. Οι επιπτώσεις της βουλιμίας μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές και μπορούν να περιλαμβάνουν ανεπαρκή διατροφή, κακή υγιεινή, εκφοβισμό, κακή αυτοεκτίμηση, κακή ποιότητα ζωής και επιπλέον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου και των παραγόντων του στόματος.

Τι είναι η νευρική ανορεξία;

Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή διαταραχή του φαγητού και της διατροφής που χαρακτηρίζεται από έναν παράλογο φόβο του φαγητού και της αύξησης του σωματικού βάρους. Οι άνθρωποι που πάσχουν από νευρική ανορεξία περιορίζουν σημαντικά την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν, συχνά μέχρι την αποσιώπηση, και έχουν στερεότυπη εικόνα του εαυτού τους ως παχύσαρκους ή παχύσαρκους, ανεξάρτητα από την πραγματική τους εμφάνιση.

Οι κύριες χαρακτηριστικές ενδείξεις της νευρικής ανορεξίας περιλαμβάνουν:

 • Σοβαρή απώλεια βάρους και υποθρεπτική διατροφή.
 • Έντονη προσπάθεια να αποφευχθεί η λήψη τροφής και ο περιορισμός των θερμίδων.
 • Διαταραχές της εικόνας του σώματος, με παράλογη αντίληψη του εαυτού ως παχύσαρκου.
 • Επιθυμία για την απόκτηση ελέγχου και αυτοεκτίμηση που σχετίζεται με το σωματικό βάρος και την εμφάνιση.
 • Σοβαρές συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως κατάθλιψη, απομόνωση και αγχώδεις συναισθήματα.

Η νευρική ανορεξία αποτελεί μια σοβαρή παθολογική κατάσταση που απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Οι πιθανές μεθόδοι αγωγής περιλαμβάνουν συνδυασμό διατροφικής αναπλήρωσης, ψυχοθεραπείας και υποστηρικτικής θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νοσηλεία σε νοσοκομείο μπορεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της σοβαρής υποθρεπτικής κατάστασης και των συνοδών ψυχολογικών προβλημάτων. Είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος γνωστός σας αντιμετωπίζει νευρική ανορεξία.

Τι είναι η βουλιμία;

Η βουλιμία είναι μια διαταραχή της διατροφής που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα (γνωστά και ως “επεισόδια βουλιμίας”) και απώλεια του αυτοέλεγχου κατά τη διάρκειά τους. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι που πάσχουν από βουλιμία προσπαθούν να αντισταθούν σε αυτά τα επεισόδια ή να αντισταθμίσουν την υπερκατανάλωση μέσω διαφόρων συμπεριφορικών μέτρων, όπως εμετός, χρήση καθαρτικών ή υπερβολική άσκηση.

Οι κύριες ενδείξεις της βουλιμίας περιλαμβάνουν:

 • Επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής με συναισθηματική απόγνωση και απώλεια αυτοέλεγχου.
 • Συναισθηματικό δυσφορία και αίσθημα έλλειψης ελέγχου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων βουλιμίας.
 • Κρυφή ή μυστική κατανάλωση τροφής.
 • Χρήση εμετού, καθαρτικών ή υπερβολική άσκηση για την αντιστάθμιση της υπερκατανάλωσης.
 • Ανησυχία για το σωματικό βάρος και τη μορφή του σώματος.
 • Κατάθλιψη, απομόνωση και άλλες ψυχολογικές επιπτώσεις.

Η βουλιμία είναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση που απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό διαφόρων προσεγγίσεων, όπως η διατροφική συμβουλευτική, η ψυχοθεραπεία (όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία) και η υποστηρικτική θεραπεία. Σκοπός της θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά ζητήματα που σχετίζονται με τη βουλιμία, να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με την τροφή και το σώμα τους, και να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική τους ευεξία.

Συμπτώματα νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας

Οι διατροφικές διαταραχές είναι καταστάσεις ψυχικής υγείας που προκαλούν σημαντική βλάβη στο άτομο που τις συνοδεύει. Μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε για το φαγητό, την άσκηση, την εικόνα του σώματος και την ικανότητά σας να χειρίζεστε το άγχος.

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν και άλλα προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και χρήση ουσιών. Η θεραπεία για αυτές τις διαταραχές είναι συχνά δύσκολη και απαιτεί υποστήριξη από φίλους και μέλη της οικογένειας.

Τα συμπτώματα της ανορεξίας ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και συνήθως προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο γεγονός ή κατάσταση. Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει ανορεξία, ζητήστε βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναρρώσετε από την πάθηση και να αποτρέψετε σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα αυτής.

Το κύριο σύμπτωμα της ανορεξίας είναι η υπερβολική απώλεια βάρους σε σύγκριση με αυτό που θα αναμενόταν με βάση το ύψος, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες που εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η απροθυμία να φάει μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε, επειδή το προσβεβλημένο άτομο συχνά κρύβει φαγητό ή αφήνει άδεια περιτυλίγματα και δοχεία.

Εάν ανησυχείτε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ανορεξία, συζητήστε τις ανησυχίες σας με το άτομο και δείτε τι είδους θεραπεία συνιστάται. Αυτό θα βοηθήσει εσάς και το επηρεαζόμενο άτομο να αποφασίσετε εάν θα αναζητήσετε βοήθεια.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε σημάδια βουλιμίας. Σε αντίθεση με την ανορεξία, τα άτομα με βουλιμία διατηρούν συνήθως ένα φυσιολογικό βάρος, αλλά επιδίδονται σε συμπεριφορές υπερφαγίας και καθαρισμού. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν χάπια αδυνατίσματος, καθαρτικά ή κλύσματα για να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος.

Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι σοβαρές και μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες ιατρικές επιπλοκές, όπως χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, υποσιτισμός και έλλειψη ασβεστίου και σιδήρου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά.

Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με συμβουλευτική, δίαιτα και θεραπεία άσκησης. Αυτό μπορεί να γίνει από μια ομάδα επαγγελματιών που περιλαμβάνει διαιτολόγους, ψυχιάτρους και ψυχολόγους. Αυτή μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά είναι δυνατό να ανακάμψετε και από τις δύο καταστάσεις και να επιστρέψετε σε μια κανονική ζωή.

Διάγνωση νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας

Όταν ένας γιατρός ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε μια διατροφική διαταραχή, πιθανότατα θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή σωματική και ψυχολογική αξιολόγηση. Μια φυσική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει έλεγχο ύψους, βάρους και ζωτικών σημείων όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί πλήρης εξέταση αίματος (CBC) για να ελεγχθούν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών και πρωτεϊνών σας.

Θα σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις διατροφικές σας συνήθειες. Μπορεί να γίνουν ακτινογραφίες ή άλλες μελέτες για τον έλεγχο των οστών, των οργάνων και άλλων περιοχών του σώματός σας.

Ο γιατρός σας ή ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα αναζητήσει επίσης σημάδια άλλων διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Αυτός ή αυτή θα χρησιμοποιήσει τα διαγνωστικά κριτήρια για την ανορεξία και τη βουλιμία στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση, που εκδόθηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που περιορίζει το φαγητό και το ποτό, συνήθως σε μικρή ποσότητα θερμίδων. Περιλαμβάνει φόβο ότι θα γίνετε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί.

Επηρεάζει συχνά νεαρές γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και φύλο. Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ 0,4 τοις εκατό και 1 τοις εκατό των νεαρών γυναικών πληρούν τα κριτήρια για ανορεξία κάθε χρόνο.

Ένας άλλος κοινός τύπος διατροφικής διαταραχής είναι η νευρική βουλιμία, η οποία συνδυάζει περιόδους υπερφαγίας με επεισόδια κάθαρσης. Αυτά τα επεισόδια περιλαμβάνουν τη χρήση καθαρτικών ή τον εμετό για την εξάλειψη των υπερβολικών θερμίδων.

Τόσο η ανορεξία όσο και η βουλιμία είναι σοβαρές ασθένειες και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Μπορούν να προκαλέσουν σωματική αδυναμία, επιδείνωση των οργάνων σας, καρδιακά προβλήματα ακόμα και θάνατο.

Η θεραπεία τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες. Μπορεί να περιλαμβάνει εξωνοσοκομειακή ή ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει θεραπεία, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη στάση σας σχετικά με το φαγητό και το βάρος.

Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν τα αίτια της ανορεξίας και της βουλιμίας. Πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικής, χαρακτηριστικών προσωπικότητας και άλλων παραγόντων μπορεί να συμβάλει σε αυτές τις καταστάσεις.

Τα μέλη της οικογένειας και τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των ατόμων που έχουν ανορεξία ή βουλιμία. Θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με τα συμπτώματα, τα σημεία και τους κινδύνους αυτών των διαταραχών, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και ενθάρρυνση εάν χρειαστεί.

Θεραπεία νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχετε κάποια διατροφική διαταραχή, αναζητήστε αμέσως επαγγελματική θεραπεία. Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και μπορεί να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών και φύλων. Ευτυχώς, υπάρχει ένας αριθμός διαθέσιμων θεραπειών για την ανορεξία και τη βουλιμία.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας διατροφικών διαταραχών είναι να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ανθυγιεινή σχέση σας με το φαγητό και να επιτύχετε μακροχρόνια ανάκτηση βάρους και εικόνας σώματος. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο.

Οι ψυχολόγοι μπορούν επίσης να σας διδάξουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης και να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το στρες και το άγχος. Μπορούν επίσης να σας διδάξουν πώς να τρώτε μια πιο υγιεινή διατροφή και να ασκείτε με ασφάλεια.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει τα αρνητικά πρότυπα σκέψης που προκαλούν τη διαταραχή. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια πιο ρεαλιστική και θετική άποψη για τον εαυτό σας.

Άλλες ψυχολογικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τη διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι συμπεριφορές σας επηρεάζουν τις σχέσεις και τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ατομικών, ομαδικών ή οικογενειακών συνεδριών.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν συγκεκριμένο τύπο θεραπείας για εσάς, ανάλογα με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Το θεραπευτικό σας σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει περίθαλψη σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς ασθενείς.

Εάν η ανορεξία σας είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να εισαχθείτε σε νοσοκομείο. Αυτή μπορεί να είναι μια έντονα αγχωτική εμπειρία, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε θεραπεία και να ξεκινήσετε τη διαδικασία ανάρρωσης.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, οι γιατροί σας θα σας παρακολουθούν για σημεία σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική ανεπάρκεια. Θα παρακολουθούν την πρόοδό σας και θα βεβαιωθούν ότι παίρνετε όλα τα φάρμακα που σας συνταγογραφούν.

Μπορεί επίσης να συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, που μπορεί να είναι μια κοινή επιπλοκή της ανορεξίας. Μερικά από αυτά τα φάρμακα, όπως η ολανζαπίνη (Zyprexa) και οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μπορούν να διεγείρουν την όρεξη και να προάγουν την απώλεια βάρους.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι θεραπεύσιμες και ένα καλό σχέδιο θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανάρρωση. Μπορείτε να βρείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό στην περιοχή σας χρησιμοποιώντας το εργαλείο Healthline FindCare.

Πρόληψη νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με μια διατροφική διαταραχή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν λάβετε βοήθεια, η ανορεξία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και αυτοκτονία.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια ομάδα σοβαρών καταστάσεων ψυχικής υγείας που μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικά, παιδικά τραύματα και ψυχολογικά προβλήματα. Έχουν επίσης μια ισχυρή σχέση με την εικόνα του σώματος και τις πολιτιστικές προσδοκίες.

Ένας αριθμός επιλογών πρόληψης είναι διαθέσιμος για άτομα που πάσχουν από ανορεξία ή βουλιμία, και αυτές μπορούν να εξατομικευθούν για να ταιριάζουν στις ανάγκες κάθε ατόμου. Ορισμένες επιλογές περιλαμβάνουν διατροφική συμβουλευτική, ψυχολογική θεραπεία και νοσηλεία.

Ο στόχος αυτών των θεραπειών είναι να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης και να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας. Μπορούν να είναι αποτελεσματικά και συχνά οδηγούν σε μακροπρόθεσμη ανάρρωση.

Η πρόληψη της ανορεξίας απαιτεί αλλαγή σκέψης και συμπεριφοράς. Μερικές από αυτές τις αλλαγές μπορούν να γίνουν μέσω της διατροφής, της άσκησης και της ψυχοθεραπείας. Άλλες θεραπείες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες αιτίες της ανορεξίας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.

Η συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Αυτό μπορεί να σας κάνει λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσετε ανθυγιεινές συμπεριφορές αντιμετώπισης, όπως ο περιορισμός των τροφίμων. Μπορεί επίσης να αυξήσει το κίνητρό σας να εργαστείτε σε ένα σχέδιο αποκατάστασης.

Οι ομάδες υποστήριξης είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να λαμβάνετε συμβουλές και ενθάρρυνση από άλλους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Μπορείτε να εγγραφείτε σε μια ομάδα στην περιοχή σας ή να βρείτε μια στο διαδίκτυο για να μοιραστείτε την εμπειρία σας με άλλους πάσχοντες.

Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα που στοχεύουν σε υποκείμενα προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αντικαταθλιπτικά για να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας και να αποτρέψει μια υποτροπή.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μια δίαιτα που εστιάζει στη μείωση των θερμίδων και στην αύξηση των φρούτων και των λαχανικών. Αυτό μπορεί να γίνει τρώγοντας μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, περιορίζοντας την ποσότητα των πρόχειρων τροφών που τρώτε και προσθέτοντας επιπλέον μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως ή ξηρών καρπών στη διατροφή σας.

Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά είναι το κλειδί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, όπως καραμέλα και σόδα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το γάλα και το γιαούρτι.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Ακτινίδιο: Η διατροφική αξία και τα οφέλη στην υγεία

Τα μούρα ακτινιδίου περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο λιπαίνει την πεπτική οδό και ενισχύει την πέψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την...

Αγγούρι: Θερμίδες, διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία

Τα αγγούρια είναι πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου και μαγνησίου. Τα θρεπτικά συστατικά στα αγγούρια υποστηρίζουν την υγεία των οστών, προάγουν την υγιή πήξη του αίματος...

Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Λίπη: Ο απόλυτος οδηγός για το τρίπτυχο της επιτυχίας

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Καθεμία...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ