News

spot_img
ΥγείαΑρθροσκόπηση: Τα πλεονεκτήματα, η διαδικασία και η μετεγχειρητική πορεία

Αρθροσκόπηση: Τα πλεονεκτήματα, η διαδικασία και η μετεγχειρητική πορεία

Η αρθροσκόπηση γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία, ανάλογα με την εμπλεκόμενη άρθρωση. Ο χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο μέσω μιας τομής στο μέγεθος μιας κουμπότρυπας και μεταδίδει εικόνες του εσωτερικού της άρθρωσης σε μια οθόνη.

Άλλα εργαλεία εισάγονται μέσω βοηθητικών τομών για να επιτραπεί η σύλληψη, η κοπή και η ανίχνευση. Το γόνατο, ο ώμος και ο καρπός είναι οι αρθρώσεις που εξετάζονται και αντιμετωπίζονται συχνότερα με αρθροσκόπηση.

Τι είναι η Αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιούν οι ορθοπεδικοί χειρουργοί για να απεικονίσουν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο εσωτερικό μιας άρθρωσης. Ο γιατρός εισάγει ένα όργανο μεγέθους μολυβιού που ονομάζεται αρθροσκόπιο στην άρθρωση μέσω μιας μικρής τομής. Αυτό το όργανο περιέχει ένα σύστημα φακών και φωτισμού που μεγεθύνουν και φωτίζουν τις δομές μέσα στην άρθρωση. Διαθέτει επίσης κάμερα που επιτρέπει στον γιατρό να παρακολουθεί το χειρουργείο καθώς εκτελείται.

Πρόσθετα εργαλεία μπορούν να εισαχθούν στην άρθρωση μέσω βοηθητικών τομών για να πραγματοποιηθεί διορθωτική χειρουργική επέμβαση. Αρχικά, η αρθροσκόπηση χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως διαγνωστικό εργαλείο για να βοηθήσει στον προγραμματισμό της τυπικής ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, αλλά με βελτιωμένα εργαλεία και τεχνικές, πολλές καταστάσεις μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά.

Η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις ύποπτων προβλημάτων ισχίου όπως οστεοαρθρίτιδα ή τραυματισμοί που προκαλούν πόνο, πρήξιμο και κουτσό. Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα κοντά στο ισχίο και στη συνέχεια εισάγει το αρθροσκόπιο και άλλα εργαλεία μέσω μιας ή δύο πυλών (σημείων πρόσβασης) που γίνονται με την αφαίρεση ιστού.

Ανατομία γόνατος

Προκειμένου να οπτικοποιηθεί η άρθρωση του γόνατος, ένα όργανο μεγέθους μολυβιού που ονομάζεται αρθροσκόπιο εισάγεται μέσω του δέρματος του γόνατος στον χώρο της άρθρωσης. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί την κάμερα που είναι συνδεδεμένη σε αυτή τη συσκευή για να δει το εσωτερικό του γόνατος σε μια οθόνη βίντεο. Άλλα εργαλεία για την κοπή και το ξύρισμα του ιστού εισάγονται επίσης μέσω μικρών τομών που ονομάζονται πύλες.

Ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει φακό 0 ή 30 μοιρών ανάλογα με την αξιολόγηση του. Η πρόσθια διαγνωστική αρθροσκόπηση τυπικά περιλαμβάνει επιθεώρηση του υπερεπιγονατιδικού και του επιγονατιδικού μηριαίου διαμερίσματος, ενώ η πλάγια διαγνωστική αρθροσκόπηση συνήθως περιλαμβάνει την εξέταση της οπίσθιας πλάγιας γωνίας και του εκτεινόμενου μηχανισμού του γόνατος. Τόσο η αρθροσκόπηση όσο και η μαγνητική τομογραφία παρέχουν εξαιρετική αξιολόγηση των ενδοαρθρικών δομών του γόνατος, αλλά η μαγνητική τομογραφία παρέχει καλύτερη απεικόνιση των εξωαρθρικών ανωμαλιών του μαλακού ιστού (π.χ. το λίπος Hoffa και οι ιγνυακές κύστεις).

Στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί το αρθροσκόπιο και κλείνει τις τομές με ράμματα ή στενές λωρίδες αποστειρωμένης ταινίας. Το αλατούχο υγρό στο γόνατο παροχετεύεται και το γόνατο τυλίγεται με επίδεσμο. Στο γόνατο γίνεται ένεση με τοπικό αναισθητικό μετά την επέμβαση για μείωση του πόνου και της ενόχλησης.

Μηνίσκος – Αρθροσκόπηση Γόνατος

Η αρθροσκόπηση είναι η πιο κοινή διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ενός σχισμένου μηνίσκου. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, η οποία απαιτεί μεγάλη ανοιχτή τομή και διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, η αρθροσκόπηση γόνατος διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και γίνεται σε εξωτερικά ιατρεία.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μια κατευθυνόμενη φυσική εξέταση. Μπορεί επίσης να παραγγείλει προεγχειρητικές εξετάσεις για να εντοπίσει τυχόν καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της χειρουργικής σας επέμβασης.

Θα χρειαστεί να κανονίσετε μια διαδρομή για το σπίτι μετά την επέμβαση, καθώς δεν θα σας επιτρέπεται να οδηγείτε. Θα πρέπει να αποφύγετε να βάζετε οποιοδήποτε βάρος στο γόνατό σας για μερικές ημέρες και να το ανεβάζετε για να μειώσετε το πρήξιμο. Ο γιατρός σας θα σας δώσει φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου και του οιδήματος. Μπορεί να σας δοθούν πατερίτσες ή περιπατητής για να σας βοηθήσουν να μετακινηθείτε μέχρι να αρχίσει να επουλώνεται το γόνατό σας. Φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας για άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, όπως η αποφυγή δραστηριοτήτων που ασκούν πίεση στο γόνατο και η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της αρθροσκόπησης γόνατος;

Η αρθροσκόπηση επιτρέπει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να κοιτάξει την άρθρωση του γόνατος με μια μικρή βιντεοκάμερα (αρθροσκόπιο) που μεταδίδει μια ζωντανή εικόνα σε μια οθόνη. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν χειρουργικά εργαλεία με λεπτό μολύβι που εισάγονται μέσω πρόσθετων μικρών τομών στην άρθρωση (βοηθητικές τομές).

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιεί αρθροσκόπηση για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων που βλάπτουν τους χόνδρους, τα οστά και τους μαλακούς ιστούς του γόνατος. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο. Μπορεί να προκληθούν από υπερβολική χρήση, πτώση στο γόνατο ή αθλήματα που απαιτούν άλματα όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ.

Η αρθροσκόπηση γόνατος γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία, αλλά περιστασιακά με τοπική αναισθησία. Θα ενημερωθείτε για αυτό κατά την προεγχειρητική σας επίσκεψη. Μετά τη διαδικασία σας, ο χειρουργός θα κλείσει τις τομές σας με ράμματα ή χειρουργική ταινία («στεριτρίδες») και θα εφαρμόσει έναν αποστειρωμένο επίδεσμο. Θα πάρετε εξιτήριο την ίδια μέρα. Θα συνταγογραφηθούν φάρμακα για τον πόνο και μπορεί να συσταθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για την αποκατάσταση της κίνησης του γόνατος και την ενίσχυση των μυών του ποδιού και του γόνατος.

Προεγχειρητικός έλεγχος αρθροσκόπησης γόνατος

Εάν σκέφτεστε να κάνετε αρθροσκόπηση γόνατος, ο ορθοπεδικός χειρουργός σας μπορεί να συστήσει προεγχειρητικές εξετάσεις για να αξιολογήσει τη γενική σας υγεία και να εντοπίσει τυχόν προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη χειρουργική επέμβαση. Αυτές οι εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνουν εξέταση αίματος και ανάλυση ούρων.

Η αρθροσκόπηση γόνατος γενικά εκτελείται ως διαδικασία εξωτερικών ασθενών, που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να μείνετε μια νύχτα στο νοσοκομείο. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε.

Για να εκτελέσετε τη διαδικασία, ο γιατρός σας θα κάνει ένα άνοιγμα στο γόνατό σας με ένα μικρό εργαλείο που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Αυτό το όργανο έχει φως και κάμερα πάνω του, ώστε το γόνατό σας να μπορεί να προβληθεί σε οθόνη. Ο γιατρός μπορεί στη συνέχεια να εισάγει άλλα εργαλεία μέσα από το άλλο άνοιγμα για να επιδιορθώσει έναν σχισμένο μηνίσκο, να αφαιρέσει χαλαρά θραύσματα οστών ή άλλες θεραπείες.

Η διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά ή λιγότερο για να ολοκληρωθεί. Θα σας χορηγηθεί αναισθησία, είτε τοπική (μουδιάζει μόνο το γόνατό σας), περιφερειακή ή γενική, ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που χρειάζεστε. Θα χρειαστείτε κάποιον να σας οδηγήσει στο σπίτι αφού τελειώσει η αναισθησία.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η αρθροσκόπηση συνήθως γίνεται σε εξωτερικά ιατρεία, δηλαδή θα πάτε σπίτι την ίδια μέρα. Ο χειρουργός σας θα μουδιάσει την περιοχή με τοπική, περιφερειακή ή γενική αναισθησία και θα κάνει μια μικρή τομή. Στη συνέχεια θα τοποθετήσουν το αρθροσκόπιο, το οποίο θα στείλει εικόνες βίντεο σε πραγματικό χρόνο σε μια οθόνη στο χειρουργείο. Ο χειρουργός σας θα είναι σε θέση να δει το πρόβλημα στο εσωτερικό της άρθρωσής σας και στη συνέχεια να το διορθώσει αμέσως.

Οι τομές κλείνονται με απορροφήσιμα ή μη ράμματα μόλις ο γιατρός σας βεβαιωθεί ότι έχει βρει την πηγή του προβλήματός σας. Επειδή είναι τόσο μικρά, υπάρχει λιγότερο τραύμα στο σώμα και ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ πιο γρήγορος από ό,τι θα ήταν για μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Το άλλο πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης είναι ότι επιτρέπει λιγότερη αιμορραγία. Σημαίνει επίσης ότι οι υγιείς δομές των αρθρώσεων σας γλιτώνουν και υπάρχει λιγότερη πίεση στον περιβάλλοντα ιστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο χρόνο επούλωσης και χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η αρθροσκόπηση έχει κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης

Λιγότερο επεμβατική από την παραδοσιακή “ανοικτή” χειρουργική επέμβαση, η αρθροσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό σας να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα στο εσωτερικό των αρθρώσεων σας με τη βοήθεια ενός εργαλείου μεγέθους μολυβιού που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Μια κάμερα συνδεδεμένη στο αρθροσκόπιο στέλνει μια εικόνα σε μια οθόνη, δίνοντας στον γιατρό σας μια σαφή εικόνα της άρθρωσης και των δομών της. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει άλλα όργανα μέσω πρόσθετων μικρών τομών.

Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να χειριστεί την άρθρωση ενώ προβάλλει τις εικόνες στην οθόνη για να έχει καλύτερη ιδέα για το τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση. Αυτή η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει στον γιατρό σας να εντοπίσει το πρόβλημα, να το επιδιορθώσει και να κλείσει τις τομές.

Η λιγότερο επεμβατική φύση της αρθροσκόπησης σημαίνει επίσης ότι η επούλωση είναι ταχύτερη. Είναι επίσης πολύ λιγότερο αγχωτικό για το σώμα, μειώνοντας το πρήξιμο, τον πόνο και την απώλεια αίματος. Τέλος, δεδομένου ότι ο χειρουργός δεν χρειάζεται να ανοίξει μεγάλες ποσότητες δέρματος, η μόλυνση είναι λιγότερο κίνδυνος από ό,τι στις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Μετεγχειρητική πορεία

Περιστασιακά μπορεί να ανακαλυφθεί ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μόνο με αρθροσκόπηση, οπότε θα χρειαστεί να γίνει πιο εκτεταμένη ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Πριν λάβετε εξιτήριο, ο χειρουργός θα επιθεωρήσει τις πληγές σας και θα αφαιρέσει τυχόν ράμματα, εάν υπάρχουν. Θα σας δώσουν επίσης οδηγίες για το πώς να φροντίσετε τις πληγές σας και πότε να δείτε ένα ραντεβού παρακολούθησης με το γιατρό.

Αρθροσκόπηση Γόνατος Επιπλοκές

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένες επιπλοκές. Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές επιπλοκές πριν από τη διεξαγωγή της επέμβασης. Ορισμένες από τις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Εμφάνιση αιματώματος και πρήξιμο: Μπορεί να παρατηρηθεί αιμάτωμα και πρήξιμο στον τόπο της αρθροσκόπησης. Αυτό είναι συνηθέστερο μετά την επέμβαση, αλλά συνήθως υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.
  • Λοίμωξη: Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πιθανότητας να εμφανιστεί λοίμωξη στον τόπο της αρθροσκόπησης. Αντιβιοτικά συνήθως δίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση για μείωση του κινδύνου λοίμωξης.
  • Θρόμβος: Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου αίματος (αιμάτωμα) μετά την αρθροσκόπηση. Αυτός ο θρόμβος μπορεί να είναι επικίνδυνος αν μετακινηθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Συνήθως, λαμβάνονται προφυλάξεις για την πρόληψη του θρόμβου, όπως η χρήση κατάλληλων φαρμάκων αντιθρομβωτικής αγωγής και η προώθηση της κίνησης του ασθενούς μετά την επέμβαση.
  • Τραυματισμός σε γύρω δομές: Σπάνια, μπορεί να παρουσιαστεί τραυματισμός σε γύρω δομές του γόνατος, όπως τον χόνδρο, τους τένοντες ή τους μύες. Αυτό μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτές τις επιπλοκές και τους πιθανούς κινδύνους με τον γιατρό σας πριν από την αρθροσκόπηση γόνατος, καθώς η πιθανότητα επιπλοκών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση του γόνατος και του ασθενούς.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Αρθροπλαστική: Πως γίνεται, οφέλη και αποθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ισχίου εάν ο πόνος στις αρθρώσεις σας δεν βελτιωθεί με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία, φάρμακα,...

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και του χαμηλού αιματοκρίτη

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αναιμία μέσω μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται πλήρης εξέταση αίματος (CBC). Μετρά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την περιεκτικότητά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ