ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
FitnessΑθλήματα & ΠροπονήσειςΗ Άρση Βαρών μπορεί να προκαλέσει κιρσούς;

Η Άρση Βαρών μπορεί να προκαλέσει κιρσούς;

Δεν υπάρχει καθολική συμφωνία στην επιστημονική κοινότητα ότι η άρση βαρών προκαλεί κιρσούς. Οι κιρσοί είναι διατεταμένες, φουσκωμένες φλέβες που συχνά εμφανίζονται στα πόδια. Ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση των κιρσών είναι η αδυναμία των βαλβίδων στις φλέβες να λειτουργούν σωστά, καθιστώντας δυσκολότερη την κυκλοφορία του αίματος προς την κατεύθυνση της καρδιάς.

Η άρση βαρών μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της πίεσης στον κυκλοφορικό συστηματικό και σε ορισμένες φλέβες. Ωστόσο, αυτό δεν αποδεικνύεται ότι προκαλεί μακροπρόθεσμη επίπτωση στην εμφάνιση των κιρσών.

Εάν ανησυχείτε για την εμφάνιση ή την εξέλιξη των κιρσών, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για να λάβετε πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την κατάστασή σας.

Η άρση βαρών είναι μια μορφή άσκησης

Η άρση βαρών είναι μια μορφή άσκησης που περιλαμβάνει το σήκωμα πολλών κιλών ή μιας μπάρα ενάντια στη βαρύτητα. Αν και αυτό το είδος άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε φόρμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κιρσούς. Οι κιρσοί είναι διευρυμένες φλέβες που εμφανίζονται μπλε και διογκωμένες στο δέρμα. Συνήθως βρίσκονται στα πόδια και μπορεί να προκαλέσουν πολύ πόνο και δυσφορία. Παρόλα αυτά, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να σηκώνουν βάρη για χάρη της υγείας τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αλήθεια για την άρση βαρών και τους κιρσούς.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άρση βαρών προκαλεί κιρσούς επειδή βλέπουν τις φλέβες τους να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του δέρματός τους μετά την ανύψωση. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος και της πίεσης στους μύες. Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά καλό, καθώς σημαίνει ότι οι μύες σας δουλεύουν σκληρά.

Η πιο κοινή αιτία των κιρσών είναι η γενετική. Εάν οι γονείς σας έχουν κιρσούς, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε κι εσείς. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την ηλικία, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση και το ιστορικό θρόμβων αίματος. Ορισμένα επαγγέλματα και διατροφικές συνήθειες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποτρέψετε τον σχηματισμό ή την επιδείνωση των κιρσών. Η τακτική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να διατηρήσετε το αίμα σας να ρέει σωστά. Συνιστάται επίσης να φοράτε κάλτσες συμπίεσης κατά την άσκηση και αμέσως μετά για να βοηθήσετε στην κίνηση του αίματος.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης που μπορούν να ασκήσουν υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις και τις φλέβες του σώματος. Για παράδειγμα, το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες όπως το σκυρόδεμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πίεση στα πόδια και τις φλέβες. Αντίθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρέξετε σε πιο μαλακές επιφάνειες, όπως χωμάτινα μονοπάτια ή τοπικές πίστες.

Είναι επίσης σημαντικό να δροσίζεστε μετά την προπόνησή σας, ειδικά όταν σηκώνετε βάρη. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την κανονική κυκλοφορία σας και να αποτρέψετε τη βλάβη στους μυς σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό εκτελώντας διατάσεις ή ελαφριές καρδιαγγειακές ασκήσεις για περίπου 10 λεπτά.

Είναι άθλημα

Οι κιρσοί είναι αποτέλεσμα εξασθενημένων και κατεστραμμένων βαλβίδων. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η άσκηση θα τους προκαλέσει να αναπτύξουν κιρσούς, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες ασκήσεις δεν θα το κάνουν. Υπάρχουν μερικά που μπορεί να τα προκαλέσουν, ωστόσο, όπως τα μεγάλα τρεξίματα και οι προπονήσεις υψηλής πρόσκρουσης. Η άρση βαρών μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου, ειδικά εάν σηκώνετε πολύ μεγάλα βάρη για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Η διόγκωση των φλεβών που παρατηρείται μερικές φορές μετά από μια συνεδρία άρσης βαρών μπορεί να οφείλεται στην ξαφνική αύξηση του πλάσματος. Το πλάσμα είναι το υγρό που περιβάλλει τους μύες και μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Αν και μπορεί να φαίνεται δυσάρεστο, αυτό είναι ένα υγιές σημάδι καλής κυκλοφορίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή φόρμα και εργάζεστε με έναν spotter όταν σηκώνετε μεγάλα βάρη.

Εάν έχετε ήδη αναπτύξει κιρσούς, τότε είναι καλή ιδέα να περιορίσετε το βάρος που σηκώνετε και να κάνετε ασκήσεις με μικρότερο αντίκτυπο. Αυτά θα μειώσουν το στρες στις φλέβες σας και θα βελτιώσουν τη ροή του αίματος.

Είναι επίσης σημαντικό να δροσιστείτε μετά από μια προπόνηση άρσης βαρών. Αυτό θα επιτρέψει στις φλέβες σας να επιστρέψουν στην κανονική κυκλοφορία και θα αποτρέψουν τυχόν πρόσθετες βλάβες. Προσπαθήστε να αφιερώσετε τουλάχιστον 10 λεπτά σε ελαφριά καρδιαγγειακή άσκηση και διατάσεις. Είναι επίσης καλή ιδέα να φοράτε κάλτσες συμπίεσης μετά την προπόνησή σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει τα πόδια σας να ανακάμψουν από την καταπόνηση της προπόνησης.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η άρση βαρών θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση κιρσών είναι εάν σηκώνετε εξαιρετικά μεγάλα βάρη για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Αυτό δημιουργεί έντονη ζήτηση στους μύες, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πίεση και στο φλεβικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των φλεβών και να οδηγήσει σε κιρσούς.

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική όταν σηκώνετε βάρη, καθώς αυτό θα διασφαλίσει ότι οι μύες σας λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το πώς να σηκώνετε σωστά βάρη, μιλήστε με έναν προπονητή ή προπονητή. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια ασφαλή και αποτελεσματική ρουτίνα άρσης βαρών που δεν θα βλάψει τις φλέβες σας ή θα προκαλέσει νέες.

Τι είναι η Μυϊκή Σύγχυση; – Βοηθάει ή όχι στην προπόνηση;

Είναι μια μορφή προπόνησης δύναμης;

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η άρση βαρών είναι η κύρια αιτία των κιρσών, αυτή η μορφή άσκησης δεν συμβάλλει στην ανάπτυξή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κιρσοί αναπτύσσονται λόγω κακής κυκλοφορίας και όχι λόγω άσκησης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγονται όταν έχετε κιρσούς. Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν έντονες καρδιο δραστηριότητες και καταλήψεις.

Αυτές οι ασκήσεις προκαλούν περισσότερο άγχος στα πόδια, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις φλέβες. Αυτή η αύξηση της πίεσης μπορεί να προκαλέσει αδυναμία των βαλβίδων στις φλέβες των ποδιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κιρσών και τον πόνο. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι μπορείτε ακόμα να ασκηθείτε, αλλά είναι σημαντικό να φοράτε κάλτσες συμπίεσης και να συμβουλευτείτε έναν ειδικό φλεβών πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα προπόνησης.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε την υπερβολική πίεση στους μύες και τις φλέβες κατά τη διάρκεια της προπόνησης με βάρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και μπορεί να προκαλέσει ρήξη των τοιχωμάτων της φλέβας. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε καλή φόρμα και να ζητάτε βοήθεια από έναν προπονητή όταν σηκώνετε μεγάλα βάρη. Επιπλέον, θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό και να φοράτε κάλτσες συμπίεσης κατά τη διάρκεια των προπονήσεων σας.

Η μόνη φορά που η άρση βαρών μπορεί να προκαλέσει κιρσούς είναι εάν σηκώνετε τακτικά εξαιρετικά μεγάλα βάρη. Αυτό προκαλεί υπερβολική πίεση στους μύες και τις φλέβες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τις βαλβίδες που σπρώχνουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Ωστόσο, αυτό το είδος άσκησης δεν είναι τυπικό για τους περισσότερους ανθρώπους, επομένως δεν πρέπει να ανησυχεί για όσους έχουν κιρσούς.

Η τακτική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, αποτρέποντας αρχικά την ανάπτυξη κιρσών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μυϊκές συσπάσεις βοηθούν στην ώθηση του αίματος μέσα από τις φλέβες. Ωστόσο, το να κάθεστε ή να στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους ασκεί υπερβολική πίεση στις φλέβες και μπορεί να τις κάνει να εξασθενήσουν και να μεγεθυνθούν. Οι κιρσοί είναι πιο συχνοί στο κάτω μέρος των ποδιών, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος.

Αν και ορισμένες μορφές άσκησης είναι καλύτερες από άλλες για την πρόληψη των κιρσών, όλα τα είδη άσκησης είναι ευεργετικά για την υγεία σας και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης της πάθησης. Μπορείτε ακόμη και να συνεχίσετε την άσκηση εάν έχετε ήδη κιρσούς, αλλά είναι σημαντικό να φοράτε κάλτσες συμπίεσης και να αποφεύγετε τις καταλήψεις. Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να τεντώνεστε και να περπατάτε μετά από μια συνεδρία ανύψωσης για να ενθαρρύνετε την υγιή κυκλοφορία.

Είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης;

Όταν ασκείστε, καταπονείτε το σώμα και τους μύες σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν κάνετε ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης όπως τρέξιμο, άλματα και άρση βαρών. Ο αντίκτυπος από αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας, ακόμη και να σπάσει ένα αιμοφόρο αγγείο. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τους κιρσούς. Ο καλύτερος τύπος άσκησης είναι η καρδιαγγειακή άσκηση χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, που μπορεί να μειώσει την εμφάνιση και να ανακουφίσει τα συμπτώματα των κιρσών.

Εάν ανησυχείτε για τους κιρσούς, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στις φλέβες πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Ίσως μπορείτε να συνεχίσετε με ασφάλεια τις προπονήσεις σας με ορισμένες τροποποιήσεις. Η χρήση ελαφρύτερων βαρών, η βόλτα αμέσως μετά την προπόνησή σας και η χρήση κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κιρσών ενώ ασκείστε.

Αν και η αιτία των κιρσών δεν είναι πλήρως κατανοητή, υπάρχουν μερικά πράγματα που αυξάνουν τις πιθανότητές σας να τις αναπτύξετε. Το να είσαι γυναίκα, το υπερβολικό βάρος και η μεγάλη ηλικία είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν. Η άσκηση και οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη κιρσών.

Όταν ασκείστε, τα πόδια σας βρίσκονται στο κάτω άκρο του σώματός σας, επομένως είναι επιρρεπή σε κιρσούς, επειδή πρέπει να εργαστούν σκληρότερα από άλλα μέρη του σώματος για να σπρώξουν το αίμα πίσω στην καρδιά σας. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από προγράμματα άσκησης που είναι πολύ έντονα ή με τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες. Η επιλογή πιο μαλακών επιφανειών, όπως το γρασίδι, η βρωμιά ή μια πίστα με μαξιλαράκια και η χρήση παπουτσιών που απορροφούν τους κραδασμούς θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε αυτό.

Η άρση βαρέων βαρών μπορεί να προκαλέσει πίεση στις φλέβες των ποδιών σας, η οποία μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να φθείρει τις βαλβίδες που είναι υπεύθυνες για την ώθηση του αίματος προς τα πάνω προς το στήθος σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση αίματος στις φλέβες, οι οποίες τελικά μεγεθύνονται και γίνονται ορατές. Αυτό είναι παρόμοιο με τον τρόπο που το στρες μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες και ρήξη αιμοφόρου αγγείου. Ενώ ορισμένες ασκήσεις μπορεί να επιδεινώσουν τους κιρσούς, είναι απίθανο να τις προκαλέσουν εκτός και αν σηκώσετε πολύ μεγάλα βάρη. Εάν έχετε ήδη αναπτύξει κιρσούς, ωστόσο, δεν είναι πολύ αργά για θεραπεία.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Γλυκογόνο: Τι είναι και ποιος ο ρόλος του στην άσκηση;

Το μυϊκό γλυκογόνο είναι ένα κλιμακωτό σύνολο μονάδων γλυκόζης που συνδέονται με την πρωτεΐνη γλυκογονίνη. Η συγκέντρωσή του πέφτει πολύ αργά σε μια θερμιδικά...

Προετοιμασία Αγωνισμάτων για Στρατιωτικές Σχολές και ΣΕΦΑΑ

Η προετοιμασία για τη σχολή της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού διαφέρει από της στρατιωτικές σχολές. Ενώ για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές πρέπει...

Γιατί η κωπηλασία είναι μια πολύ καλή προπόνηση;

Η άσκηση είναι το κλειδί για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά είναι συχνά δύσκολο να παραμείνετε παρακινημένοι. Ευτυχώς, η κωπηλασία καθιστά εύκολο να παραμείνετε στη...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ