News

spot_img
ΥγείαΑπονεύρωση Δοντιού: Τι είναι, πως γίνεται και τι πρέπει να γνωρίζω;

Απονεύρωση Δοντιού: Τι είναι, πως γίνεται και τι πρέπει να γνωρίζω;

Η απονεύρωση των δοντιών είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που μπορεί να σώσει ένα μολυσμένο ή ετοιμοθάνατο δόντι. Η θεραπεία πρέπει να γίνει από εκπαιδευμένο ενδοδοντολόγο για να διασφαλιστεί ότι είναι επιτυχής.

Τα νευροπεπτίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πολφικής φλεγμονής. Αυτά τα μόρια προάγουν τη χημειοταξία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τη ροή του αίματος και την αγγειακή διαπερατότητα.

Τι είναι η απονεύρωση;

Η απονεύρωση των δοντιών είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που βοηθά στη διάσωση ενός δοντιού με κατεστραμμένο ή νεκρό πολτό. Περιλαμβάνει την αφαίρεση νεύρων, αιμοφόρων αγγείων και μικροβίων που ευθύνονται για τη φλεγμονή. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μπροστινό ή πίσω δόντια, όπως φρονιμίτες ή μεγάλους γομφίους. Συνήθως γίνεται από εξειδικευμένο ενδοδοντολόγο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ποσοστό επιτυχίας αυτής της θεραπείας είναι υψηλό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν τα μικρόβια δεν εξαλειφθούν πλήρως από το εσωτερικό μέρος του δοντιού ή τους ριζικούς σωλήνες του, η απονεύρωση μπορεί να αποτύχει.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμς ότι η απονεύρωση αφαιρεί μόνο τις νευρικές ίνες και όχι τους άξονές τους. Δεν επηρεάζει τα περιφερικά νεύρα που τροφοδοτούν τον πολτό. Η πλειονότητα των αξόνων στο οδοντικό νεύρο είναι αισθητήριες (προσαγωγές) ίνες, ενώ ένα μικρό μέρος τους περιέχει ίνες συμπαθητικού νεύρου που προέρχονται από το τρίδυμο γάγγλιο ή τα αυχενικά συμπαθητικά γάγγλια.

Κατά τη διαδικασία της απονεύρωσης, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα ειδικό όργανο για να διαχωρίσει το οδοντικό νεύρο από το υπόλοιπο δόντι. Μόλις απομονωθούν τα νεύρα, ο οδοντίατρος θα απολυμάνει το εσωτερικό του δοντιού και τους ριζικούς σωλήνες του. Αφού καθαρίσει την περιοχή, ο οδοντίατρος θα γεμίσει το δόντι με ένα υλικό που μοιάζει με καουτσούκ που ονομάζεται γουταπέρκα. Αυτό θα αποτρέψει τη μόλυνση του δοντιού για δεύτερη φορά.

Μπορεί να υπάρχει κάποιος πόνος, αλλά αυτός συνήθως ελέγχεται με κοινά παυσίπονα. Ο πόνος θα μειωθεί μόλις το δόντι επουλωθεί πλήρως. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, καλό είναι να ξεπλένετε το δόντι με αλατόνερο 3 με 4 φορές την ημέρα.

Πότε και πώς γίνεται η απονεύρωση;

Ο πολτός των δοντιών είναι ένας από τους πιο πυκνά νευρωμένους ιστούς και οι οδοντικές νευρικές ίνες όχι μόνο παρέχουν αισθητηριακές πληροφορίες αλλά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μικροκυκλοφορία και τις ανοσολογικές αποκρίσεις κατά την επισκευή των μαλακών και σκληρών ιστών των δοντιών.

Οι νευρικές ίνες εκκρίνουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών μορίων συμπεριλαμβανομένων των κλασικών νευροδιαβιβαστών, νευροπεπτιδίων και αμινοξέων. Αυτά τα μόρια όχι μόνο συμβάλλουν στην πρόκληση, ευαισθητοποίηση και διατήρηση του πόνου των δοντιών, αλλά ρυθμίζουν επίσης τα μη νευρωνικά κύτταρα όπως οι ινοβλάστες, οι οδοντοβλάστες και τα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα.

Στα φυσιολογικά υγιή δόντια, υπάρχουν αμφίδρομες διασταυρούμενες συνομιλίες μεταξύ των οδοντικών νεύρων και των οδοντοβλαστών. Για παράδειγμα, τα δενδριτικά κύτταρα εκφράζουν υποδοχείς δενδριτικών κυττάρων που εκφράζουν αντιγόνο τάξης II σε στενή ανατομική σύνδεση με νευρικές ίνες στην παραοδοντοβλαστική περιοχή του δοντιού. Παρουσία νευρικών ινών που αντιδρούν στο CGRP, οι οδοντοβλάστες έχουν αποδειχθεί ότι σχηματίζουν τριτοταγή οδοντίνη, η οποία είναι σημαντική για τις πρωτεϊνοσυνθετικές διαδικασίες επιδιόρθωσης των τραυματισμένων πολφικών ιστών.

Η συμπαθητική απονεύρωση, αντίθετα, δεν επηρεάζει το σχηματισμό τριτοταγούς οδοντίνης σε φυσιολογικό μη φλεγμονώδες πολφικό ιστό, αν και μπορεί να αναστείλει τη μετανάστευση και τον πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων. Αυτή η διαφορά αποδίδεται στις μικρές χρονικές περιόδους παρατήρησης και στις διαφορετικές επιδράσεις της συμπαθητικής απονεύρωσης και της νευροαξοτομίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει τυχόν φλεγμονώδη ή νεκρό ιστό από το δόντι και θα τον καθαρίσει επιμελώς για να διασφαλίσει ότι τα βακτήρια δεν θα μολύνουν ξανά την κοιλότητα του πολφού. Στη συνέχεια θα γεμίσει τους ριζικούς σωλήνες του δοντιού με γουταπέρκα, ένα ελαστικό υλικό που μοιάζει με καουτσούκ. Μόλις γεμίσει το δόντι, είναι σημαντικό να το διατηρείτε καλυμμένο και προστατευμένο για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση.

Ποιος είναι ο στόχος της απονεύρωσης;

Ποιος είναι ο στόχος της απονεύρωσης

Η απονεύρωση των δοντιών είναι μια οδοντιατρική θεραπεία που περιλαμβάνει την αφαίρεση του ιστού του πολφού μέσα από τους ριζικούς σωλήνες. Σκοπός της διαδικασίας είναι ο καθαρισμός των ριζικών σωλήνων και η απολύμανσή τους. Αυτή η διαδικασία βοηθά επίσης στην πρόληψη της επαναμόλυνσης του δοντιού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν θα νιώσετε πόνο.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει τοπική αναισθησία για να μουδιάσει την περιοχή. Επιπλέον, θα σας χορηγηθούν παυσίπονα για να ελέγξετε τον πόνο που προκαλείται από αυτή τη θεραπεία.

Η κύρια λειτουργία των οδοντικών νεύρων είναι η μετάδοση προσαγωγών σημάτων από τον πολφό των δοντιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Αυτά τα σήματα ανιχνεύονται από πρωτογενείς προσαγωγές νευρικές ίνες που συνδέονται με νευρώνες πρώτης τάξης στο τρίδυμο γάγγλιο. Οι νευρώνες στο ΚΝΣ λαμβάνουν στη συνέχεια θαλαμικές εισροές από τον σωματοαισθητικό φλοιό και ξεκινούν διάφορες αποκρίσεις στους πολφικούς ιστούς.

Είναι ενδιαφέρον ότι έχει αποδειχθεί ότι τα οδοντικά νεύρα περιέχουν αισθητικές και συμπαθητικές ίνες. Η πλειοψηφία των μη μυελινωμένων αξόνων που εισέρχονται στον πολφό είναι αισθητήριες ίνες που προέρχονται από το τρίδυμο γάγγλιο, ενώ οι υπόλοιποι άξονες είναι συμπαθητικές ίνες που προέρχονται από τα συμπαθητικά γάγγλια του τραχήλου της μήτρας.

Έχει βρεθεί ότι η παραγωγή και έκκριση νευροπεπτιδίων σε απονευρωμένους πολτούς μπορεί να προάγει τη χημειοταξία των ανοσοκυττάρων στους πολφικούς ιστούς. Αυτό υποστηρίζεται από την παρατήρηση ότι ο αριθμός των ανοσοεπαρκών κυττάρων είναι σημαντικά χαμηλότερος στους απονευρωμένους γομφίους αρουραίου από ότι στους ανέπαφους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οδοντικά νεύρα εμπλέκονται επίσης στη μορφολογική απόκριση στον τραυματισμό του πολφού. Έχει αποδειχθεί ότι η αγγείωση της γέφυρας της οδοντίνης σε μια πολφοτομή επιταχύνεται παρουσία των CGRP-ανοσοαντιδραστικών νεύρων.

Πως γίνεται η απονεύρωση σε παιδικό δόντι;

Η απονεύρωση των δοντιών είναι μια διαδικασία που εκτελείται από ενδοδοντολόγους για τον καθαρισμό και την απολύμανση της κοιλότητας του πολφού των δοντιών καθώς και των ριζικών σωλήνων. Μια επιτυχημένη απονεύρωση απαιτεί πλήρη εξάλειψη των μικροβίων, όχι μόνο στον κύριο ριζικό σωλήνα, αλλά και στις παρακείμενες ρίζες και ιστούς γύρω από τη ρίζα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για γομφίους και προγομφίους που έχουν μία ή περισσότερες ρίζες. Εάν οι περιβάλλοντες ιστοί παραμείνουν μολυσμένοι, οι ριζικοί σωλήνες μπορεί να αποτύχουν.

Τα βρεφικά δόντια έχουν κενά μέσα που ονομάζονται πολφός και είναι γεμάτα με μαλακό ιστό – νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και ροζ συνδετικό ιστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα και συχνά προκαλούν πονόδοντο όταν συμβαίνει. Επιπλέον, τα δόντια ενός παιδιού είναι μικρότερα και έχουν διαφορετικά σχήματα από τα δόντια ενός ενήλικα. Αυτό διευκολύνει τα βακτήρια σε μια οδοντική κοιλότητα να φτάσουν στον πολφό και να προκαλέσουν μόλυνση.

Οι άξονες που εισέρχονται στον οδοντικό πολφό είναι κυρίως μη μυελινωμένοι (ίνες C) ή αραιά μυελινωμένοι (ίνες Ad). Οι άξονες αυτών των νευρώνων, οι οποίοι μεταφέρουν αισθητικές εισροές στον εγκέφαλο, έχουν στενή σχέση θέσης με κυτταρικά σώματα οδοντοβλαστών στην παρα-οδοντοβλαστική περιοχή του φυσιολογικού οδοντικού πολφού. Υπάρχει μια αμφίδρομη διασταύρωση μεταξύ των οδοντικών νεύρων και των οδοντοβλαστών, η οποία είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση του πολφού (Wadachi & Hargreaves 2006).

Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα των δοντιών ενός παιδιού συνήθως περιλαμβάνει απονεύρωση και αναμόρφωση της άκρης της ρίζας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το γέμισμα ενός ελαστικού υλικού που μοιάζει με καουτσούκ που ονομάζεται γουταπέρκα.

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μέσο κόστος και το εύρος τιμών της απονεύρωσης των δοντιών. Αυτά περιλαμβάνουν το ιατρείο του οδοντιάτρου, την τοποθεσία και εάν χρησιμοποιείται καταστολή. Τα οδοντιατρεία μπορούν επίσης να προσφέρουν σχέδια πληρωμής για να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν το οδοντιατρικό τους κόστος. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτές τις επιλογές με τον οδοντίατρο πριν αποφασίσετε να κάνετε θεραπεία ριζικού σωλήνα.

Η ίδια η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγο, αλλά είναι ανώδυνη και συγκρίνεται με τη λήψη σφράγματος. Αφού ο οδοντίατρος μουδιάσει το στόμα σας, θα αφαιρέσει τον κατεστραμμένο ιστό και θα καθαρίσει την περιοχή. Στη συνέχεια, θα γεμίσουν το δόντι με οδοντικό υλικό και θα βάλουν μια κορώνα από πάνω για να το προστατεύσουν. Η κορώνα θα είναι ανθεκτική και μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα δόντια σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιή. Αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση παλαιών ή σπασμένων σφραγισμάτων δοντιών. Εάν ένα σφράγισμα των δοντιών είναι χαλαρό, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Η χρήση θαλασσινού νερού για να ξεπλύνετε τα δόντια σας 3-4 φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων και στη μείωση των συμπτωμάτων όπως ο πονόδοντος.

Η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ ακριβή και συχνά δεν καλύπτεται από ασφάλιση. Παρόλα αυτά, μια απονεύρωση μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα, καθώς η αντικατάσταση ενός δοντιού είναι πολύ πιο δαπανηρή από την εξοικονόμηση ενός δοντιού. Επιπλέον, η απονεύρωση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ένα δόντι δεν μπορεί να σωθεί ακόμη και με απονεύρωση. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή το δόντι έχει μετακινηθεί τόσο πολύ που δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Αυτές οι περιπτώσεις συνήθως απαιτούν εξαγωγή δοντιού. Αλλά εάν η βλάβη δεν είναι σοβαρή, μια θεραπεία ριζικού σωλήνα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική λύση για την πρόληψη της μόλυνσης και τη μείωση των συμπτωμάτων του πονόδοντου.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Αρθροπλαστική: Πως γίνεται, οφέλη και αποθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ισχίου εάν ο πόνος στις αρθρώσεις σας δεν βελτιωθεί με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία, φάρμακα,...

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και του χαμηλού αιματοκρίτη

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αναιμία μέσω μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται πλήρης εξέταση αίματος (CBC). Μετρά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την περιεκτικότητά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ