News

spot_img
ΥγείαΑπολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που μπορούν να φράξουν τους πόρους, να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα και να δημιουργήσουν μια ανομοιόμορφη επιδερμίδα.

Η απολέπιση προσώπου μπορεί να είναι φυσική (χρησιμοποιώντας ένα scrub, σφουγγάρι, πετσέτα ή βούρτσα με ανάγλυφη επιφάνεια) ή χημική (χρησιμοποιώντας οξέα όπως γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό ή γαλακτικό). Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας προϊόντα που αγοράζετε από καταστήματα ή στο σπίτι ή να πάρετε μια επαγγελματική θεραπεία στο ιατρείο του δερματολόγου.

Τι είναι το πίλινγκ προσώπου;

Ένα χημικό πίλινγκ χρησιμοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο χημικό διάλυμα για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προσφέρει μια ποικιλία επιλογών απολέπισης, που κυμαίνονται από ελαφρύ έως πολύ βαθύ. Ένα χημικό πίλινγκ μπορεί να βελτιώσει τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, τα σημάδια ακμής (συμπεριλαμβανομένων των ατροφικών ουλών) και πολλές άλλες καταστάσεις.

Η διαδικασία χημικής απολέπιση προσώπου γίνεται συνήθως στο ιατρείο σας ή σε ένα χειρουργικό κέντρο ως διαδικασία εξωτερικών ασθενών. Πριν από τη διαδικασία, το δέρμα σας καθαρίζεται σχολαστικά. Τα μάτια και τα μαλλιά σας προστατεύονται με αλοιφή ή γάζα.

Κατά τη διάρκεια απολέπιση προσώπου, το δέρμα σας μπορεί να γίνει κόκκινο και να αισθάνεστε σφιγμένο ή ερεθισμένο. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να διαρκέσει από μία έως δύο εβδομάδες, ανάλογα με το βάθος της φλούδας σας. Η εφαρμογή μιας προστατευτικής αλοιφής και η τήρηση των συστάσεων του γιατρού σας για καθημερινό καθαρισμό, ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Ένα επιφανειακό χημικό peeling γενικά δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σε άτομα με καφέ ή μαύρο δέρμα, αλλά το βαθύτερο peeling μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρού αποχρωματισμού του δέρματος ή ουλών.

Scrub προσώπου για την περιποίηση του δέρματος

Το scrub προσώπου είναι ένα είδος προϊόντος περιποίησης δέρματος που απολεπίζει την επιφάνεια του δέρματός σας απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. Μπορεί να περιέχει φυσικά συστατικά, όπως ζάχαρη ή αλάτι, τα οποία πρέπει να τρίψετε στο δέρμα σας ή μπορεί να χρησιμοποιεί χημικά συστατικά, όπως άλφα ή βήτα υδροξυοξέα, ένζυμα φρούτων ή σαλικυλικό οξύ.

Τα scrub βοηθούν να κάνετε το μακιγιάζ σας πιο λείο και μπορούν να εξομαλύνουν την υφή του δέρματος, κάνοντας την επιδερμίδα να φαίνεται πιο φωτεινή και νεότερη. Λειτουργούν επίσης για να αποσυμφορήσουν τους πόρους τρίβοντας τη βρωμιά και το υπερβολικό λάδι. Επιπλέον, εάν έχετε ακμή, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά απολέπιση προσώπου, έτσι ώστε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να μην φράξουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα.

Η απολέπιση προσώπου μπορεί να είναι λίγο σκληρή για το ευαίσθητο δέρμα, επομένως όσοι έχουν αυτόν τον τύπο επιδερμίδας θα πρέπει να κάνουν απολέπιση λιγότερο συχνά ή να χρησιμοποιούν μόνο μη φυσικές μεθόδους, όπως απαλά scrub από ένζυμα φρούτων, γλυκονολακτόνη ή λακτοβιονικό οξύ. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας φυσικό scrub προσώπου αναμειγνύοντας ίσα μέρη μελιού και ζάχαρης μαζί. Εφαρμόστε το scrub στο πρόσωπό σας, εστιάζοντας σε περιοχές με τραχιά υφή. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και ακολουθήστε με ενυδατική κρέμα.

Για όσους θέλουν να βελτιώσουν την όψη του δέρματός τους, ένα πίλινγκ προσώπου ή η δερμοαπόξεση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Ωστόσο, εάν είστε επιρρεπείς σε χηλοειδή ή αποχρωματισμό του δέρματος, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν δερματολόγο για τις επιλογές σας. Επιπλέον, αυτού του είδους οι διαδικασίες μπορεί να μην είναι κατάλληλες για άτομα με έντονες ρυτίδες ή χαλάρωση του δέρματος.

Απολέπιση προσώπου – Τα peeling βλάπτουν το δέρμα;

Τα χημικά πίλινγκ, σε αντίθεση με τη μηχανική απολέπιση προσώπου, χρησιμοποιούν ένα οξύ για να διαλύσουν την «κόλλα» που δεσμεύει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο πρόσωπό σας, βοηθώντας τα να χαλαρώσουν και να φύγουν. Αυτό μπορεί να αποκαλύψει το υγιές νέο δέρμα από κάτω. Μερικά κοινά οξέα απολέπισης περιλαμβάνουν το γλυκολικό οξύ, το τριχλωροξικό οξύ και το σαλικυλικό οξύ.

Ανάλογα με τον τύπο της φλούδας και τη συγκέντρωση του οξέος, μπορεί να είναι ήπια ή επώδυνη. Ωστόσο, ένα τοπικό αναισθητικό που εφαρμόζεται εκ των προτέρων στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του τσιμπήματος ή της αίσθησης καψίματος κατά τη διάρκεια του ξεφλουδίσματος. Πολλοί επαγγελματίες συνιστούν επίσης να βάζετε δροσερές κομπρέσες στο δέρμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ορισμένοι πελάτες επιλέγουν να λάβουν παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη (αυτό πρέπει να γίνεται μόνο σε επικοινωνία με τον γιατρό σας).

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα από τα χημικά πίλινγκ είναι το άτομο που εκτελεί το πίλινγκ. Θα πρέπει να είναι αδειούχος κοσμητικός επαγγελματίας που έχει άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου και των δερματικών παθήσεων. Θα πρέπει να εξηγήσουν τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν κινδύνων και κόστους, πριν ξεκινήσουν.

Μετά το peeling πρέπει να βάλω ενυδατική κρέμα;

Τα χημικά πίλινγκ χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών προβλημάτων. Αφαιρούν τα κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος, αφήνοντας το πρόσωπο με πιο λεία επιφάνεια και βελτιωμένο τόνο. Μπορούν να μειώσουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, να μειώσουν τις καφέ κηλίδες ή τις φακίδες, να βελτιώσουν την ακμή και να τονώσουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου για μια πιο υγιή λάμψη. Ταιριάζουν καλύτερα σε ασθενείς με τύπους δέρματος Fitzpatrick I έως III.

Μια φλούδα μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα που μπορεί να διαρκέσει τρεις έως επτά ημέρες, ανάλογα με το βάθος της φλούδας. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για αντηλιακή προστασία, καθαρισμό και ενυδάτωση. Αποφύγετε να μαζεύετε ή να τρίβετε το δέρμα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουλές.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε τις εκφράσεις του προσώπου κατά τη διαδικασία του peeling. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη του πρόωρου ραγίσματος του δέρματος. Είναι επίσης σημαντικό να μην τρώτε ή να πίνετε τίποτα όξινο κατά τη διάρκεια του ξεφλουδίσματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την επιτάχυνση του ξεφλουδίσματος.

Κατά τη διάρκεια της δερμοαπόξεσης, ένας γιατρός μετακινεί μια μικρή μηχανοκίνητη συσκευή σε όλο το πρόσωπο με συνεχή πίεση. Μπορεί να αισθάνεστε ελαφρώς άβολα καθώς το λειαντικό άκρο της συσκευής πιέζεται πάνω στο δέρμα, αλλά δεν πρέπει να είναι επώδυνο. Μετά τη θεραπεία, θα έχετε ένα ελαφρύ κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα για μερικές ημέρες. Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε συχνά για να αποτρέψετε το δέρμα σας από το να γίνει ξηρό και φαγούρα. Επιλέξτε μια μη φαγεσωρογόνο λοσιόν, όπως το CeraVe ή ένα προϊόν με τέσσερα τοις εκατό νιασιναμίδη για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε υγρασία του δέρματος.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω απολέπιση στο δέρμα μου;

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι πρέπει να κάνουν απολέπιση προσώπου μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα μια καθημερινή πρακτική που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία όμορφου, υγιούς δέρματος!

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι απολέπισης προσώπου: τα φυσικά και τα χημικά.

  • Τα φυσικά απολεπιστικά περιλαμβάνουν πράγματα όπως στεγνά πινέλα, πετσέτες, πινέλο καθαρισμού ή επιθέματα σιλικόνης, καθώς και scrub προσώπου που περιέχουν συστατικά με υφή, όπως αλεσμένα μέταλλα, φασόλια, δημητριακά, φυτικές ίνες, σκόνη ρυζιού ή χάντρες jojoba.
  • Τα χημικά απολεπιστικά συνήθως χρησιμοποιούν οξέα ή ένζυμα για να τρώνε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και τις προτιμήσεις σας, είτε το ένα είτε το άλλο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για εσάς. Γενικά, οι λιπαροί και κανονικοί τύποι δέρματος μπορούν να χειριστούν τη φυσική απολέπιση προσώπου 2-3 φορές την εβδομάδα. ενώ το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα πρέπει να κολλάει με ένα απαλό χημικό απολεπιστικό μία φορά την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι εύκολο να κάνετε υπερβολική απολέπιση προσώπου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή. Εάν το πρόσωπό σας αρχίζει να φαίνεται ξεφλουδισμένο, ξηρό ή φολιδωτό, ήρθε η ώρα να σταματήσετε την απολέπιση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν κάνετε πίλινγκ, θα πρέπει να αποφύγετε την αποτρίχωση με κερί ή τη χρήση αποτριχωτικών προϊόντων αποτρίχωσης για την προηγούμενη εβδομάδα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το τρίψιμο ή το ξύσιμο του προσώπου σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και ουλές. Τέλος, είναι σημαντικό να ενυδατώνετε, να κάνετε αντηλιακό και να προστατεύετε το δέρμα σας μετά από ένα πίλινγκ. Η διαδικασία αποκατάστασης μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, οπότε φροντίστε να την κρατάτε ενυδατωμένη και προστατευμένη!

Πρέπει να καθαρίσω την περιοχή πριν κάνω απολέπιση προσώπου;

Ο καθαρισμός απομακρύνει τους ρύπους και προετοιμάζει το δέρμα για απολέπιση προσώπου. Βοηθά επίσης να διασφαλιστεί ότι το προϊόν απολέπισης δεν μπαίνει σε φραγμένους πόρους και δεν προκαλεί ερεθισμούς.

Γενικά, τα φυσικά απολεπιστικά χρησιμοποιούν κόκκους όπως ζάχαρη ή αλάτι, καφές, jojoba ή καλαμποκάλευρο για να τρίψουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με τριβή. Συνήθως ξεπλένονται με πιτσιλιές νερού ή με ένα πανί.

Τα χημικά απολεπιστικά, από την άλλη πλευρά, διαλύουν τους δεσμούς που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μαζί. Περιλαμβάνουν οξέα όπως το σαλικυλικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό οξύ που βρίσκονται συχνά σε ελαφριά χημικά peeling. Αυτά συχνά ενσωματώνονται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως οροί και ενυδατικές κρέμες.

Η απόφαση για το αν θα καθαρίσετε πρώτα ή όχι, πριν κάνετε απολέπιση προσώπου, είναι μια προσωπική προτίμηση που εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να ισορροπήσετε τον καθαρισμό και την απολέπιση, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Αρθροπλαστική: Πως γίνεται, οφέλη και αποθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ισχίου εάν ο πόνος στις αρθρώσεις σας δεν βελτιωθεί με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία, φάρμακα,...

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και του χαμηλού αιματοκρίτη

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αναιμία μέσω μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται πλήρης εξέταση αίματος (CBC). Μετρά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την περιεκτικότητά...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ