News

spot_img
ΥγείαΑπόξεση Μήτρας: Τι είναι, διαδικασία και την μετεγχειρητική πορεία

Απόξεση Μήτρας: Τι είναι, διαδικασία και την μετεγχειρητική πορεία

Η διαστολή και η απόξεσηείναι μια διαδικασία που αφαιρεί ιστό από το εσωτερικό της μήτρας σας. Συχνά γίνεται για να σταματήσει η έντονη αιμορραγία μετά από αποβολή ή έκτρωση. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί λεπτές μεταλλικές ράβδους αυξανόμενου μεγέθους για να ανοίξει αργά (διαστέλλει) το κάτω, στενό μέρος της μήτρας σας που ονομάζεται τράχηλος.

Τι είναι η απόξεση μήτρας;

Η απόξεση μήτρας είναι μια γυναικολογική διαδικασία που περιλαμβάνει τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας (το κάτω μέρος της μήτρας σας που ανοίγει στον κόλπο) και την αφαίρεση ιστού από το εσωτερικό της μήτρας σας. Μπορεί να γίνει για να βρεθεί η αιτία της ανεξήγητης αιμορραγίας, για θεραπεία αποβολής ή αποβολής ή για άλλους λόγους, όπως ινομυώματα ή καρκίνος του ενδομητρίου.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρησιμοποιήσει μια υστεροσκόπηση σε συνδυασμό με την D&C για να εξετάσει τη μήτρα και το βλεννογόνο σας ή μπορεί να χρησιμοποιήσει απλώς μια υστεροσκόπηση χωρίς υστεροσκόπηση. Για παράδειγμα, ένα D&C χρησιμοποιείται συνήθως πριν από την αφαίρεση του ενδομητρίου για να βεβαιωθείτε ότι η επένδυση είναι αρκετά λεπτή για τη διαδικασία.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που ονομάζεται υστεροσκόπιο για να βάλει ένα μπαλόνι στη μήτρα σας. Στη συνέχεια, γεμίζει το μπαλόνι με ένα θερμαινόμενο υγρό που καταστρέφει την επένδυση της μήτρας σας. Στη συνέχεια, η επένδυση αφαιρείται με ένα μεταλλικό εργαλείο που ονομάζεται curette. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στην περιοχή της πυέλου. Μπορεί επίσης να έχετε πυρετό, ελαφριές κηλίδες αίματος στα εσώρουχά σας ή δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις.

Απόξεση μήτρας – Ενδείξεις

Απόξεση μήτρας – Ενδείξεις

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει απόξεση μήτρας εάν έχετε μη φυσιολογική αιμορραγία ή αποβολή, έχετε έντονη κολπική αιμορραγία μετά τον τοκετό ή την εμμηνόπαυση ή έχετε υψηλό κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Περιλαμβάνει το άνοιγμα του κάτω μέρους της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και το ξύσιμο του ιστού μέσα.

Πριν ξεκινήσει η απόξεση μήτρας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης εισάγει μια ομαλή συσκευή στον κόλπο σας. Στη συνέχεια, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μουδιάζει την περιοχή με φάρμακα.

Ο γιατρός χρησιμοποιεί έναν διαστολέα, μια σειρά από μικρές ράβδους που ανοίγουν αργά τον τράχηλο. Αφού διευρυνθεί αρκετά ο τράχηλος, ο γιατρός αφαιρεί την επένδυση της μήτρας με ένα όργανο σε σχήμα κουταλιού που ονομάζεται curette. Ένα δείγμα της επένδυσης της μήτρας αποστέλλεται σε εργαστήριο για εξέταση.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία του προβλήματός σας. Η απόξεση μήτρας μπορεί επίσης να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλώδους ιστού στη μήτρα σας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστες ή επώδυνες εμμηνορροϊκές περιόδους και μελλοντικές αποβολές.

Προετοιμασία απόξεση μήτρας

Κατά τη διάρκεια της απόξεση μήτρας, ο τράχηλος ανοίγει μηχανικά ή χημικά. Στη συνέχεια, ο ιστός από την επένδυση της μήτρας αφαιρείται με ένα χειρουργικό εργαλείο που ονομάζεται curette. Αυτός ο ιστός αποστέλλεται σε εργαστήριο για ανάλυση.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν απόξεση μήτρας για τη διάγνωση και τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων που αφορούν τη μήτρα. Για παράδειγμα, μια απόξεση μήτρας μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση της αιτίας της έντονης αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά από μια αποβολή ή άμβλωση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων της μήτρας, τα οποία μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια της απόξεση μήτρας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης βάζει το φάρμακο στον κόλπο σας πριν διευρύνει το άνοιγμα του κάτω μέρους της μήτρας σας (τον τράχηλο). Μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια λεπτή συσκευή που μοιάζει με ράβδο που ονομάζεται speculum για να την κρατήσει ανοιχτή ή φαρμακευτική αγωγή για να μαλακώσει τον τράχηλο. Μόλις ανοίξει ο τράχηλος της μήτρας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα μακρύ όργανο σε σχήμα κουταλιού που ονομάζεται curette για να αφαιρέσουν την επένδυση της μήτρας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει κράμπες και μπορεί να αφήσει μικρούς θρόμβους αίματος στον κόλπο σας.

Απόξεση Μήτρας μετά από Αποβολή

Η απόξεση μήτρας (ή προλαπτομήτριο) είναι η κατάσταση όπου η μήτρα (ή οργανο της γυναικείας αναπαραγωγικής συσκευής) ξεφεύγει από τη φυσιολογική της θέση και μετακινείται προς τα κάτω στον κοιλιακό χώρο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί μετά από αποβολή, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβεί πάντα.

Η απόξεση μήτρας μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως:

  • Πόνος στην κάτω κοιλιακή περιοχή
  • Αίσθημα πίεσης ή βάρους στον πυρήνα της πυελικής περιοχής
  • Αλλαγές στον κύκλο της περιόδου
  • Αλλαγές στην ουροληπτική λειτουργία (π.χ. συχνοί ούροι, δυσκολία στην ούρηση)
  • Αίσθημα τριβής ή εξάπλωσης στον κοιλιακό χώρο
  • Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οργανική δυσλειτουργία, όπως αναιμία, αλλαγές στην κοιλιά, και άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Αν κάποια γυναίκα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους συμπτώματα μετά από αποβολή, θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Ο γυναικολόγος ή ο αιματολόγος θα μπορέσει να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει την απόξεση μήτρας. Οι επιλογές αγωγής μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικές προσεγγίσεις (όπως παρακολούθηση, ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πυρήνα και της περιοχής της πυελικής, ορμονική θεραπεία) ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επιθυμία της γυναίκας για μελλοντική αναπαραγωγή.

Ενδομήτρια απόξεση – Χειρουργείο

Αυτή είναι μια χειρουργική διαδικασία όπου ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης εισάγει ένα όργανο στον κόλπο και τον τράχηλό σας για να αφαιρέσει τον ιστό της μήτρας. Συχνά γίνεται κατά τη διάρκεια μιας αποβολής ή για τη διάγνωση ανεξήγητης αιμορραγίας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνική για τη θεραπεία της μη φυσιολογικής ή υπερβολικής αιμορραγίας της μήτρας, όπως η υπογονιμότητα ή τα ινομυώματα της μήτρας.

Ο παροχέας σας θα χρησιμοποιήσει αναισθησία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Θα ξεκινήσουν βάζοντας ένα speculum στον κόλπο σας και κάνοντας μια αμφίχειρη εξέταση. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν έναν μεταλλικό ή πλαστικό διαστολέα για να ανοίξουν αργά τον τράχηλό σας. Μόλις διασταλεί ο τράχηλός σας, θα χρησιμοποιήσουν απόξεση για να αφαιρέσουν την επένδυση της μήτρας σας.

Η πιο συχνή άμεση επιπλοκή μιας απόξεσης είναι η διάτρηση της μήτρας. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν η απόξεση μήτρας γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το τοίχωμα της μήτρας μαλακώνει από το έμβρυο.

Απόξεση ενδομητρίου – Μετά από χειρουργική επέμβαση

Η πρόκληση τραυματισμού στο ενδομήτριο από μια ελαφριά απόξεση με έναν λεπτό καθετήρα πιστεύεται ότι το κάνει πιο δεκτικό σε μια νέα εμφύτευση εμβρύου, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Πιστεύεται ότι η φυσική διαδικασία επισκευής του σώματος για το γδαρμένο ενδομήτριο προκαλεί την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, χημικών και ορμονών που προάγουν την εμφύτευση. Επιπλέον, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που είναι υπεύθυνα για την εμφύτευση που δεν ενεργοποιούνται στην κανονική διαδικασία εμβρυομεταφοράς.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διέλευση ενός λεπτού καθετήρα μέσω του τραχήλου της μήτρας, παρόμοιο με το πώς ένας γυναικολόγος θα έκανε μια άμβλωση ή ένα τεστ επίχρισμα. Δεν χρειάζεται αναισθησία, αν και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάποιο πόνο και δυσφορία.

Αυτή η διαδικασία συνήθως εκτελείται κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση πολυπόδων της μήτρας, συμφύσεων ή άλλων ανωμαλιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφύτευση εμβρύου. Κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, ο γιατρός θα εισάγει ένα οπτικό σύστημα στη μήτρα μέσω του τραχήλου της μήτρας και η επένδυση της μήτρας θα είναι ορατή με τη βοήθεια μιας φωτισμένης κάμερας.

Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές;

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει φάρμακα για να ανοίξει τον τράχηλο ή ένα μακρύ όργανο σε σχήμα κουταλιού που ονομάζεται curette.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναρρόφηση για την αφαίρεση ιστού. Μπορούν να στείλουν τον ιστό σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Η απόξεση μήτρας είναι συνήθως μια διαγνωστική διαδικασία, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αποβολής ή αποβολής πρώτου τριμήνου.

Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε γενική αναισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι θα κοιμηθείτε σε όλη τη διαδικασία. Ή ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει φάρμακα για να σας χαλαρώσει και να σας ναρκώσει, έτσι θα είστε ξύπνιοι αλλά χαλαροί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Θα έχετε κάποιες κράμπες μετά τη διαδικασία. Εάν έχετε προβλήματα μετά τη διαδικασία, όπως βαριά αιμορραγία και μεγάλους θρόμβους αίματος, δύσοσμες εκκρίσεις από τον κόλπο σας, πυρετό ή ευαισθησία στην κοιλιά, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Αναιμία: Συμπτώματα αναιμίας και του χαμηλού αιματοκρίτη

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αναιμία μέσω μιας εξέτασης αίματος που ονομάζεται πλήρης εξέταση αίματος (CBC). Μετρά τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την περιεκτικότητά...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Αρθροπλαστική: Πως γίνεται, οφέλη και αποθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση ισχίου εάν ο πόνος στις αρθρώσεις σας δεν βελτιωθεί με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία, φάρμακα,...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ