ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΥγείαΆνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει την ικανότητα σκέψης και μνήμης. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κίνηση, τη διάθεση και τη συμπεριφορά, όπως το να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν (ψευδαισθήσεις) ή να πιστεύεις έντονα σε ψεύτικες ιδέες.

Είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σας να προσδιορίσει εάν η άνοια είναι η αιτία και πόσο σοβαρή είναι.

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που δυσκολεύουν την καθαρή σκέψη και την εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Συμβαίνει όταν η ασθένεια καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτά τα κελιά στέλνουν μηνύματα που σας βοηθούν να θυμάστε, να σχεδιάσετε, να λύσετε προβλήματα και να μιλήσετε.

Η άνοια προκαλεί διάφορα είδη προβλημάτων, ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου σας που επηρεάζεται. Το πιο κοινό είδος είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ. Η δεύτερη πιο συχνή είναι η αγγειακή άνοια. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν την άνοια Lewy Body, τη νόσο του Πάρκινσον και την άνοια που σχετίζεται με τον HIV.

Τα συμπτώματα της άνοιας χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Στα μεταγενέστερα στάδια, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί βοήθεια με τις καθημερινές δραστηριότητες και να μην μπορεί να αναγνωρίσει μέλη της οικογένειας ή φίλους. Μπορεί να δυσκολεύονται να μετακινηθούν και να ακράτεια. Μπορεί επίσης να έχουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως επιθετικότητα.

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει προβλήματα μνήμης ή άλλα συμπτώματα άνοιας. Η έγκαιρη διάγνωση σάς βοηθά να λάβετε τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν συμπτώματα άνοιας μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, κατάθλιψη, ανεπάρκειες βιταμινών και ορμονών, φάρμακα ή λοιμώξεις.

Υπάρχει θεραπεία για την άνοια;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τους περισσότερους τύπους άνοιας, αλλά τα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν τα συμπτώματα ή να βελτιώσουν τη νοητική λειτουργία, τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Αυτές περιλαμβάνουν θεραπείες κατά των αμυλοειδών (π.χ. Aricept, Exelon και Reminyl) που εμποδίζουν τη συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, αναστολείς ακετυλοχολινεστεράσης όπως το memantine (Aricept, Namenda και Exelon) που βοηθούν στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και αναστολείς χολινεστεράσης, όπως η donpezil (Alzheimer φάρμακο). Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλες καταστάσεις μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των συμπτωμάτων άνοιας.

Τα άτομα σε προχωρημένο στάδιο άνοιας δεν μπορούν πλέον να ζήσουν ανεξάρτητα και χρειάζονται 24ωρη φροντίδα. Μπορεί να χάσουν την επίγνωση του πού βρίσκονται και πώς να κυκλοφορούν, να δυσκολεύονται να φάνε ή να κάνουν μπάνιο και να ξεχνούν τα μέλη της οικογένειας. Μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν, να ακούν ή να πιστεύουν πράγματα που δεν υπάρχουν (παραισθήσεις) ή να βιώνουν έντονα συναισθήματα όπως ταραχή, άγχος και κατάθλιψη.

Μελέτες εξετάζουν εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση της άνοιας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και το κάπνισμα, τη διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την κοινωνική δραστηριότητα, τη μη χρήση επιβλαβών ουσιών και τον αρκετό ύπνο.

Πως αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με άνοια;

Πως αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με άνοια

Τα άτομα με άνοια χρειάζονται βοήθεια για να ζήσουν με ασφάλεια. Μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη για μπάνιο, ντύσιμο και φαγητό. Μπορεί να χάσουν την ακοή και την όρασή τους και να χρειαστούν γυαλιά οράσεως και φάρμακα. Χρειάζονται υπενθυμίσεις για καθημερινές εργασίες και χρονοδιαγράμματα.

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την άνοια με φυσική εξέταση και εξετάσεις όπως αιματολογικές εξετάσεις, τομογραφίες εγκεφάλου (CT ή MRI) και εξετάσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Η θεραπεία για την άνοια είναι διαφορετική για κάθε τύπο. Οι διαταραχές που ομαδοποιούνται κάτω από την ομπρέλα της άνοιας συνήθως χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά ορισμένα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία των υποκείμενων αιτιών της άνοιας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι με άνοια γίνονται ανήσυχοι τη νύχτα και περιπλανώνται. Η θεραπεία συμπεριφοράς υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου φίλου ή συγγενή μπορεί να μειώσει αυτές τις συμπεριφορές. Η αντιμετώπιση του πόνου μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση και την εγρήγορση του ασθενούς. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τον περιορισμό των ηρεμιστικών και των υπνωτικών φαρμάκων που μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη. Επίσης, περιορίστε τις τροφές και τα υγρά που είναι δύσκολο να μασηθούν ή να καταπιούν επειδή μπορεί να εισέλθουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία.

Πώς ξεκινά η άνοια;

Τα άτομα που ζουν με άνοια εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα, ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Τα συμπτώματα της άνοιας χειροτερεύουν καθώς εξελίσσεται η ασθένεια, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τη μνήμη ή τις δεξιότητες σκέψης ενός αγαπημένου σας προσώπου.

Ένα άτομο στα τελευταία στάδια της άνοιας μπορεί να χρειαστεί βοήθεια με το φαγητό, το ντύσιμο και τη χρήση της τουαλέτας. Μπορεί να μην αναγνωρίζουν την οικογένεια και τους φίλους τους και να γίνονται πιο μπερδεμένοι και επιθετικοί. Μπορεί επίσης να έχουν κινητικά προβλήματα που προκαλούνται από συστάδες πρωτεΐνης που ονομάζονται σώματα Lewy στα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν παραισθήσεις και αυταπάτες.

Ορισμένοι τύποι άνοιας μπορούν να αντιστραφούν, όπως η μετωποκροταφική άνοια (FTD), η οποία προκαλείται από βλάβη στον μετωπιαίο και κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Υπάρχουν επίσης ορισμένοι τύποι άνοιας που δεν μπορούν να αντιστραφούν, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια. Η έρευνα συνεχίζεται για να διερευνήσει πώς ξεκινούν οι διάφορες μορφές άνοιας και τι τις προκαλεί. Μερικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό άνοιας, τους τραυματισμούς στο κεφάλι, την κατάθλιψη, την υπερβολική μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ και λοιμώξεις όπως η πνευμονία.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής άνοιας;

Όταν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα άνοιας, είναι σημαντικό να επισκεφτεί το γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη αξιολόγηση μπορεί να ανιχνεύσει μια θεραπεύσιμη πάθηση και να δώσει στο άτομο και την οικογένειά του χρόνο να προγραμματίσουν για το μέλλον.

Οι άνθρωποι που έχουν άνοια έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από εκείνους που δεν την έχουν. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε άλλες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και κατάθλιψη. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν κακές επιλογές τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα και μια ανθυγιεινή διατροφή), το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τη σωματική αδράνεια και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το προσδόκιμο ζωής για ένα άτομο με άνοια εξαρτάται από τον τύπο της άνοιας που έχει και από το πόσο γρήγορα εξελίσσεται. Αυτό συμβαίνει επειδή η άνοια δεν είναι μια ενιαία ασθένεια, αλλά μια συλλογή συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι με αγγειακή άνοια ζουν περισσότερο από εκείνους με Αλτσχάιμερ, επειδή η αγγειακή άνοια τείνει να εξελίσσεται πιο αργά. Ωστόσο, άλλοι βιώνουν πιο γρήγορη παρακμή και ζουν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Συνήθως, το μεταγενέστερο στάδιο της άνοιας είναι όταν είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις άτομα ή να διαχειριστείς καθημερινές εργασίες.

Τι είναι η γεροντική άνοια;

Η γεροντική άνοια αναφέρεται στην επιδείνωση των νοητικών ικανοτήτων στην τρίτη ηλικία. Συχνά συγχέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και αντανακλά την ευρέως διαδεδομένη, αλλά εσφαλμένη, πεποίθηση ότι η σοβαρή νοητική έκπτωση είναι φυσικό μέρος της γήρανσης.

Πολλές ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα γεροντικής άνοιας. Μερικά από αυτά είναι αναστρέψιμα, όπως προβλήματα θυρεοειδούς και ελλείψεις σε βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Τα άτομα με απώλεια ακοής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους και να μην κοιμούνται αρκετά. Μπορεί επίσης να ξεχάσουν ονόματα και να δυσκολεύονται να βρουν λέξεις ή να κατανοήσουν τι λένε οι άλλοι.

Επιπλέον, ορισμένα θέματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και οι τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν την πιθανότητα άνοιας. Επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας για μια φυσική εξέταση και για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες αυτών των καταστάσεων.

Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν υπάρχει πρόβλημα με τις δεξιότητες σκέψης, μνήμης ή επίλυσης προβλημάτων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία για τη διάγνωση της εγκεφαλικής βλάβης.

Τι είναι η αγγειακή άνοια;

Η αγγειακή άνοια είναι όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα καταστρέφονται επειδή δεν υπάρχει αρκετή ροή αίματος. Αυτό συμβαίνει εάν τα αιμοφόρα αγγεία μπλοκάρουν ή σκάσουν (εγκεφαλικό επεισόδιο). Εμφανίζεται επίσης όταν οι αρτηρίες στενεύουν ή σκληραίνουν, γεγονός που εμποδίζει το αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο.

Μπορεί να συμβεί μετά από ένα μόνο εγκεφαλικό επεισόδιο ή για μια χρονική περίοδο μετά από μια σειρά μικρότερων εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη, αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά και δυσκολίες με το περπάτημα και την ισορροπία. Δεν υπάρχει ένα τεστ για τη διάγνωση της αγγειακής άνοιας, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και να ελέγξει το οικογενειακό σας ιστορικό. Μπορούν επίσης να κάνουν σωματικές και γνωστικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την αγγειακή άνοια, αλλά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένα από τα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή της ευερεθιστότητας, καθώς και εκείνα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του διαβήτη. Οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν επίσης να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Είναι επίσης σημαντικό να δείτε το γιατρό σας εάν έχετε παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, τα οποία μερικές φορές ονομάζονται «προειδοποιητικά εγκεφαλικά», επειδή μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι πρόκειται να συμβεί εγκεφαλικό.

Ποια είναι η σχέση κατάθλιψης και άνοιας;

Η διάγνωση της άνοιας μπορεί να είναι ανησυχητική. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθήματα θυμού και φόβου. Ένα άτομο σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να ενθαρρύνεται να αναζητά συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους. Μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών με έναν σύμβουλο με εμπειρία στην εργασία με άτομα που πάσχουν από άνοια.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για τυχόν δραματικές αλλαγές στην κίνηση, τον ύπνο ή τη μνήμη. Εάν είναι απαραίτητο, το άτομο μπορεί να παραπεμφθεί σε έναν επαγγελματία υγείας που ειδικεύεται σε παθήσεις του νευρικού συστήματος που ονομάζεται νευρολόγος. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τυχόν νέα συμπτώματα, βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών γεγονότων της ζωής και όλα τα φάρμακα που λαμβάνουν, ιδιαίτερα εκείνα που επηρεάζουν τη μνήμη και τη διάθεση.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι θεραπεία για τις περισσότερες άνοιες, αλλά ορισμένες μπορούν να βελτιώσουν ή να σταθεροποιήσουν τα συμπτώματα για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι αναστολείς της χολινεστεράσης όπως η δονεπεζίλη (Aricept) και η γκαλανταμίνη (Razadyne, Reminyl) εμποδίζουν τη διάσπαση μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που απαιτείται για τη μνήμη και την κρίση.

Οι ανταγωνιστές των υποδοχέων NMDA όπως η μεμαντίνη (Namenda) βοηθούν στον έλεγχο ενός άλλου τύπου εγκεφαλικής χημικής ουσίας που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη. Τα αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά όπως η λοραζεπάμη (Ativan) ή η οξαζεπάμη (Serax) μπορούν να βοηθήσουν με την κακή διάθεση και την ευερεθιστότητα.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που μπορούν να φράξουν τους πόρους, να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα και να δημιουργήσουν μια...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Ανεύρυσμα: Πως γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση του;

Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση στο τοίχωμα μιας αρτηρίας. Μπορεί να σπάσει, προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη ή έναν απειλητικό για τη ζωή πονοκέφαλο. Τα μικρά, μη ραγισμένα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ