ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΥγείαΑκράτεια Ούρων: Που οφείλεται και πως θα μπορείς να την αντιμετωπίσεις οριστικά

Ακράτεια Ούρων: Που οφείλεται και πως θα μπορείς να την αντιμετωπίσεις οριστικά

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ουροδόχου κύστης για αρκετές ημέρες για να δείτε εάν υπάρχουν μοτίβα. Ο πάροχός σας πιθανότατα θα θέλει επίσης να ελέγξει τα ούρα σας για να ελέγξει για σημάδια μόλυνσης ή άλλες ανωμαλίες.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακράτεια ούρων λόγω εγκυμοσύνης, τοκετού και εμμηνόπαυσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσετε να ελέγχει τη ζωή σας.

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Κατά τη διάρκεια της κανονικής ούρησης, οι μύες της ουροδόχου κύστης σφίγγονται για να συμπιέσουν τα ούρα σε μια ουρήθρα σε σχήμα σωλήνα, η οποία συνδέεται με το εξωτερικό του σώματος. Κατά τη διάρκεια της ακράτειας, αυτοί οι μύες εξασθενούν ή χάνουν τον έλεγχο. Η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι ελαφριά έως σοβαρή και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Είναι επίσης πιο συνηθισμένο σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων σε ορισμένες περιόδους κατά τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της εμμηνόπαυσης. Και είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Τα καλά νέα είναι ότι η ακράτεια ούρων δεν χρειάζεται να είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν. Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Για τη διάγνωση της ακράτειας ούρων, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο κύστης, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα και πότε αντιμετωπίζετε διαρροή. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ασκήσεις πυελικών μυών, που ονομάζονται ασκήσεις Kegel, για την ενίσχυση των μυών που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη σας. Επίσης μπορεί να συστήσει άλλες επιλογές θεραπείας, όπως να φοράτε απορροφητικά εσώρουχα για να βοηθήσετε στη βαριά ακράτεια ή να χρησιμοποιήσετε καθετήρα για ακράτεια υπερχείλισης. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η απώλεια βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος και η μείωση των εμποδίων για την πρόσβαση στην τουαλέτα μπορεί επίσης να μειώσουν τα συμπτώματά σας.

Τι προκαλεί την ακράτεια;

Η κύστη είναι ένα κοίλο όργανο μέσα στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Κατά τη διάρκεια της ούρησης, οι μύες σφίγγονται για να μετακινήσουν τα ούρα στην ουρήθρα σε σχήμα σωλήνα και στη συνέχεια χαλαρώνουν για να τα αφήσουν να περάσει έξω από το σώμα. Τα άτομα με ακράτεια ούρων έχουν πρόβλημα να διατηρήσουν αυτούς τους μύες να λειτουργούν σωστά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαρροή.

Πολλά διαφορετικά πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης, της ασθένειας και της χειρουργικής επέμβασης. Μπορεί επίσης να συμβούν εάν έχετε λοίμωξη όπως λοίμωξη της ουροδόχου κύστης (UTI).

Οι τύποι ακράτειας περιλαμβάνουν την ακράτεια από στρες, την επιτακτική ακράτεια και την ακράτεια υπερχείλισης. Η ακράτεια από στρες συμβαίνει όταν φτερνίζεστε, βήχετε, σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή ασκείτε έντονα. Η επείγουσα ακράτεια εμφανίζεται όταν έχετε μια ξαφνική και συντριπτική ανάγκη να ουρήσετε που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Η ακράτεια υπερχείλισης εμφανίζεται εάν η ουροδόχος κύστη σας δεν μπορεί να αδειάσει εντελώς ή εάν έχετε μια πάθηση όπως ο διαβήτης ή η σκλήρυνση κατά πλάκας που προκαλεί συσσώρευση υγρών στο σώμα.

Άλλες αιτίες ακράτειας είναι η ενούρηση στα παιδιά, μια ουρολοίμωξη, ορισμένα φάρμακα και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Η ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως μια διαταραχή των νεφρών ή η διόγκωση του προστάτη (BPH).

Τύποι και συμπτώματα ακράτειας

Η ακράτεια ούρων είναι ένα κοινό πρόβλημα, αλλά δεν χρειάζεται να καταστρέψει τη ζωή σας. Υπάρχει μια ποικιλία θεραπειών, από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μέχρι ιατρική και χειρουργική.

Ο γιατρός σας θα σας κάνει μια φυσική εξέταση και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ουροδόχου κύστης για μια ημέρα ή περισσότερο, σημειώνοντας πότε διαρρέετε ούρα και πόσα. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σας να καταλάβει τι είδους ακράτεια έχετε και τι την προκαλεί.

Υπάρχουν τρεις γενικοί τύποι ακράτειας ούρων: άγχος, παρόρμηση και υπερχείλιση. Η ακράτεια από στρες εμφανίζεται όταν ασκείτε πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, όπως γέλιο, φτέρνισμα, άσκηση ή σηκώνοντας κάτι βαρύ. Επιτακτική ακράτεια σημαίνει ότι έχετε μια έντονη, ξαφνική ανάγκη να ουρήσετε. Η ακράτεια υπερχείλισης είναι όταν η κύστη σας γεμίζει και διαρρέει.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε την ακράτειά σας επιλύοντας την κατάσταση υγείας που την προκαλεί, όπως αδύναμοι πυελικοί μύες ή διόγκωση του προστάτη. Μπορείτε επίσης να ανακουφιστείτε κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να χάσετε βάρος, να μην καπνίζετε ή να πίνετε αλκοόλ και να φοράτε απορροφητικά εσώρουχα. Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση της ακράτειάς σας μιλώντας με μια νοσοκόμα ακράτειας ή έναν ουρολόγο.

Διάγνωση ακράτειας

Πριν από τη συνταγογράφηση της θεραπείας, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί η αιτία και ο τύπος της ακράτειας. Η φυσική εξέταση και η ανασκόπηση των συμπτωμάτων είναι το σημείο εκκίνησης, μαζί με ένα ιστορικό παθήσεων υγείας και φαρμάκων. Είναι επίσης χρήσιμο να διατηρείτε ένα ημερολόγιο με τα πρότυπα πρόσληψης υγρών και διαρροών (ημερολόγιο ουροδόχου κύστης) για μια ημέρα ή περισσότερο, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορεί να δει εάν υπάρχει μοτίβο στα επεισόδια διαρροής.

Μια ποικιλία εξετάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση της ακράτειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ούρων και της εξέτασης αίματος. Οι ακτινογραφίες, ο υπέρηχος και άλλες τεχνικές μπορούν να απεικονίσουν τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη και να εκτιμήσουν την ποσότητα των ούρων που μένουν στην κύστη μετά την ούρηση.

Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν κυστεοσκόπηση, κατά την οποία ένας λεπτός σωλήνας με κάμερα εισάγεται στην ουρήθρα, και ουροδυναμική εξέταση, η οποία μετρά την πίεση στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και των μυών του σφιγκτήρα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει ακράτεια κατά την αρχική επίσκεψη στο ιατρείο, με βάση τα συμπτώματα και τη φυσική εξέταση του ασθενούς. Ο γιατρός μπορεί να ρωτήσει για το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό, τη φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή για να προσπαθήσει να καταλάβει τι προκαλεί την ακράτεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακράτεια οφείλεται σε μια προσωρινή κατάσταση υγείας και σταματά όταν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Σε άλλες περιπτώσεις, η ακράτεια είναι σύμπτωμα χρόνιας νόσου και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πάροδο του χρόνου.

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας

Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ακράτειας ούρων. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση υγιεινής διατροφής, την κατανάλωση άφθονο νερό και την τακτική άσκηση, ειδικά την άσκηση των μυών της πυέλου γνωστές ως kegels.

Εάν πάσχετε από ακράτεια ούρων, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορούν να καταλάβουν τι προκαλεί τη διαρροή της ουροδόχου κύστης σας και να δημιουργήσουν ένα σχέδιο θεραπείας για να την εμποδίσουν να εμφανιστεί.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες που μπορεί να σας προτείνει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά θα εξαρτηθούν από τα συμπτώματά σας και την αιτία της ακράτειάς σας. Μπορεί να σας χορηγηθεί φάρμακο, ιατρική συσκευή ή, ως έσχατη λύση, χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να είναι ενοχλητικό να συζητάτε τις συνήθειες του μπάνιου σας με τον επαγγελματία υγείας σας, αλλά είναι σημαντικό να το λύσετε ώστε να μπορείτε να ζήσετε τη ζωή σας χωρίς να ανησυχείτε για διαρροές ούρων. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα μπορεί να σας συμβουλεύσει για το πώς να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας για να σας βοηθήσει με την ακράτειά σας, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για την εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης και τις ασκήσεις πυελικού εδάφους.

Μερικοί άνθρωποι με ακράτεια υπερχείλισης χρειάζονται καθετήρα για να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους. Ο επαγγελματίας υγείας σας θα σας διδάξει πώς να χρησιμοποιείτε σωστά έναν καθετήρα και θα σας δώσει συμβουλές για τη σωστή υγιεινή, για την πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.

Μύθοι και αλήθειες για την ακράτεια ούρων

Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την ακράτεια ούρων, τόσο περισσότερα μπορείτε να βοηθήσετε στη διαχείρισή της. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή όσων έχουν διαρροή ουροδόχου κύστης. Η αλήθεια είναι ότι η ακράτεια δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη κατάσταση.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ότι ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης σας επιδεινώνεται, μιλήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Αυτός ή αυτή θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη θεραπεία και θεραπεία για να επαναφέρετε τη ζωή σας σε καλό δρόμο.

Η ακράτεια ούρων είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, αλλά δεν αποτελεί αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας κατάστασης υγείας όπως η νόσος του Πάρκινσον, συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, σκλήρυνση κατά πλάκας ή άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από διαρροή της ουροδόχου κύστης μπορεί να πιστεύουν ότι η χρήση μαξιλαριού είναι η μόνη επιλογή. Ωστόσο, ένας ουρογυναικολόγος ή ουρολόγος που ειδικεύεται σε θέματα πυελικού εδάφους και την υγεία των γυναικών μπορεί να προτείνει μια ποικιλία άλλων θεραπειών, όπως προπονήσεις, αλλαγές διατροφής, φάρμακα, συσκευές και πολλά άλλα.

Αυτές οι μη επεμβατικές λύσεις μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της κύστης σας και να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον πλήρη έλεγχο της κύστης. Τα καλά νέα είναι ότι η ακράτεια μπορεί να εξαλειφθεί ή να βελτιωθεί στο 50% όλων των περιπτώσεων και δεν χρειάζεται να σας εμποδίσει να ζήσετε μια πλήρη ζωή.

Βάλτε τις ασκήσεις Kegel στη ζωή σας

Η εκτέλεση ασκήσεων Kegel μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους σας. Για να κάνετε ένα Kegel, τεντώστε τους μύες σας για ένα μέτρημα των τριών και στη συνέχεια χαλαρώστε τους για ένα μέτρημα των τριών. Προσπαθήστε να κάνετε δέκα από αυτά κάθε μέρα και θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Για παράδειγμα, εάν υποφέρετε από επιτακτική ακράτεια, προσπαθήστε να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας σύμφωνα με ένα πρόγραμμα αντί να περιμένετε μέχρι να νιώσετε την ανάγκη να φύγετε. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών ακριβώς πριν τον ύπνο.

Ορισμένες μορφές ακράτειας είναι βραχυπρόθεσμες και θα εξαφανιστούν μόλις αντιμετωπιστεί η αιτία. Για παράδειγμα, εάν έχετε ακράτεια που προκαλείται από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), η συχνή ούρηση και η διαρροή συνήθως θα σταματήσουν μόλις αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

Κάποιοι τύποι ακράτειας, ωστόσο, είναι μόνιμοι και θα απαιτήσουν συνεχή θεραπεία. Για παράδειγμα, εάν έχετε ακράτεια από στρες που προκαλείται από το στέλεχος του τοκετού, η ακράτειά σας μπορεί να μην βελτιωθεί παρά μόνο αφού το σώμα σας έχει αναρρώσει από την εγκυμοσύνη. Ομοίως, ορισμένες γυναίκες με ακράτεια που προκαλείται από την εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Εάν έχετε χρόνια ακράτεια ούρων, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο ή άλλο γιατρό για περαιτέρω καθοδήγηση και επιλογές θεραπείας.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που μπορούν να φράξουν τους πόρους, να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα και να δημιουργήσουν μια...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει την ικανότητα σκέψης και μνήμης. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κίνηση, τη διάθεση και...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ