News

spot_img
FitnessΒάρηΠώς να αποτρέψετε τη μυϊκή ατροφία - Τι είναι η Αυτοφαγία;

Πώς να αποτρέψετε τη μυϊκή ατροφία – Τι είναι η Αυτοφαγία;

Η μυϊκή ατροφία είναι μια κατάσταση που προκαλεί ένα άτομο να χάσει τη μυϊκή του μάζα. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η ασθένεια, ακόμη και η γενετική. Εάν αντιμετωπίζετε μυϊκή ατροφία, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε το σώμα σας να αυτοθεραπευθεί.

  1. Εκτελέστε καθημερινά ασκήσεις αντοχής και δύναμης: Είναι σημαντικό να εκτελείτε ασκήσεις αντοχής και δύναμης τακτικά, για να διατηρήσετε την ισχύ στους μύες σας.
  2. Καταναλώστε αρκετή πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και ανάπτυξη των μυών. Καταναλώστε αρκετή πρωτεΐνη από τρόφιμα όπως κρέας, ψάρια, φασόλια, αυγά και σπόρους.
  3. Αποφύγετε την ανενεργία: Η έλλειψη άσκησης και η ανενεργία μπορεί να οδηγήσουν στη μυϊκή ατροφία. Εκτελέστε τακτικά ασκήσεις και κινηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μυϊκή Ατροφία – Τι είναι η Αυτοφαγία;

Η οδός της αυτοφαγίας παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των σκελετικών μυών. Η αυτοφαγία είναι μια καταβολική διαδικασία που βοηθά τα κύτταρα να απομακρύνουν τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι εμπλέκεται στην ανάπτυξη μυϊκής ατροφίας.

Στους σκελετικούς μύες, η αυτοφαγία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανανέωση των πρωτεϊνών, στον έλεγχο του μεγέθους και στην αναγέννηση. Η μη φυσιολογική αυτοφαγία προκαλεί μυϊκή ατροφία, κυτταρικό θάνατο και κυτταρικές αλλοιώσεις.

Η αυτοφαγία ρυθμίζεται από πολλαπλούς μεταγραφικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του NF-kB. Το mTORC1 είναι ένας βασικός ρυθμιστής ανάντη της αυτοφαγίας. Τα ειδικά για τους μύες ποντίκια KO εμφανίζουν μειωμένη αυτοφαγική ροή.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυτοφαγία ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και του θερμιδικού περιορισμού. Η ενεργοποίηση της αυτοφαγίας επηρεάζεται επίσης από την ενεργοποιημένη με AMP πρωτεϊνική κινάση (AMPK). Η AMPK είναι γνωστό ότι ρυθμίζει την αυτοφαγία, η οποία προάγει τον σχηματισμό της.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εξασθένιση της αυτοφαγίας που εξαρτάται από τη γήρανση οδηγεί σε αύξηση του οξειδωτικού στρες και απώλεια της ομοιόστασης των πρωτεϊνών.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αναγνωρίσει την πρωτεΐνη BNIP3 ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ατροφία των σκελετικών μυών. Η ενισχυμένη παραγωγή BNIP3 πιθανότατα οδηγεί σε μικρότερους μυοσωληνίσκους και επακόλουθη ατροφία. Επομένως, το BNIP3 μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν θεραπευτικό στόχο για μυϊκή ατροφία.

Επίσης εμπλέκεται στην παθογένεση διαφόρων μυϊκών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων μυοπαθειών. Το κολλαγόνο VI είναι μια κύρια πρωτεΐνη εξωκυτταρικής μήτρας των σκελετικών μυών. Το κολλαγόνο VI εμπλέκεται στη σταθεροποίηση της μεμβράνης και την κυτταρική προσκόλληση. Αρκετές μεταλλάξεις σε αυτό το γονίδιο έχουν εντοπιστεί σε μυϊκές δυστροφίες.

Η αυτοφαγία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σωστής μεταβολικής ισορροπίας. Απαιτείται επίσης η διατήρηση της ομοιόστασης υπό κανονικές διατροφικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, οι σκελετικοί μύες χρησιμοποιούν την αυτοφαγία για να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά, εμφανίζεται μπλοκ στη σύνθεση της αλανίνης και στη γλυκονεογένεση. Δεδομένου ότι η αλανίνη είναι απαραίτητη για την αναγέννηση των μυών, η μειωμένη κυκλοφορία αλανίνης προκαλεί αδυναμία.

Εκτός από το ρόλο της στους σκελετικούς μύες, η αυτοφαγία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό ολόκληρου του σώματος. Έχει βρεθεί ότι εμπλέκεται σε μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Ως εκ τούτου, η μελέτη του ρόλου της αυτοφαγίας στην μυϊκή ατροφία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Τι είναι το NF-kB και πως με επηρεάζει

Το NF-kB είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μοριακούς στόχους στην μυϊκή ατροφία. Έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί μια ποικιλία διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της ατροφίας, της φλεγμονής και του φορτίου του όγκου. Επιπλέον, το NF-kB έχει εμπλακεί στην αποικοδόμηση συγκεκριμένων μυϊκών πρωτεϊνών.

Η δραστηριότητα του NF-kB μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για την απώλεια μυών λόγω στέρησης θρεπτικών ουσιών. Ως εκ τούτου, η αναστολή της δραστηριότητας NF-kB έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την απώλεια μυών σε μια ποικιλία χρόνιων ασθενειών.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η δραστηριότητα του NF-kB αυξάνεται στους σκελετικούς μύες όταν είναι νηστικός ή παρουσία ορισμένων φυσιολογικών ερεθισμάτων. Ωστόσο, η ενεργοποίηση του NF-kB δεν είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική μυϊκή μάζα. Είναι ενδιαφέρον ότι η προπόνηση άσκησης δεν επηρεάζει τα επίπεδα IL-6 και TNF-kB ορού. Αυτό το εύρημα είναι παρόμοιο με την έλλειψη επίδρασης του NF-kB όταν το ζώο τρέφεται.

Η αναστολή του NF-kB έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τη μυϊκή ατροφία κατά την απονεύρωση ή την ακινητοποίηση. Ωστόσο, ο ρόλος του NF-kB σε άλλες καταστάσεις απώλειας σκελετικών μυών δεν είναι ξεκάθαρος. Αυτά τα νέα ευρήματα παρέχουν τη βάση για μελλοντική έρευνα.

Αν και η δραστηριότητα του NF-kB φαίνεται να είναι σημαντική στην μυϊκή ατροφία, υπάρχουν αρκετοί άλλοι πιθανοί μηχανισμοί που ενδέχεται να εμπλέκονται. Κατά συνέπεια, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των αναστολέων NF-kB. Ευτυχώς, ένας αριθμός NF-kB ποντικών νοκ-άουτ υπό όρους είναι διαθέσιμος για μελέτη. Μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων που είναι γονίδια στόχοι NF-kB και να προσδιορίσουν το ρόλο του NF-kB σε διαφορετικές καταστάσεις μυϊκής απώλειας.

Συστήματα ουβικιτίνης-πρωτεασώματος

Το σύστημα ουβικιτίνης-πρωτεασώματος είναι ένα από τα κύρια πρωτεολυτικά μονοπάτια στο κύτταρο. Αποδομεί τις βραχύβιες πρωτεΐνες και απομακρύνει τα κυτταρικά υπολείμματα. Αυτή η οδός παίζει κρίσιμο ρόλο στην μυϊκή ατροφία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κενά στην κατανόηση της οδού ουβικιτίνης-πρωτεασώματος στον μυ. Ως εκ τούτου, παρουσιάζουμε μια ανασκόπηση της τρέχουσας γνώσης σχετικά με αυτό το μονοπάτι. Συζητάμε επίσης τη σχέση του με τη γήρανση.

Μία από τις κύριες αιτίες μυϊκής ατροφίας είναι η επιταχυνόμενη πρωτεόλυση. Κατά τη διάρκεια των καταβολικών συνθηκών, το ένζυμο κασπάση-3 ενεργοποιείται, το οποίο είναι ένα βήμα στην επιτάχυνση της πρωτεόλυσης των μυών. Επιπλέον, η ουβικουϊτινοποίηση είναι απαραίτητη για την επιταχυνόμενη αποικοδόμηση των μυϊκών πρωτεϊνών. Αυτές οι κυτταρικές διεργασίες μπορούν να επηρεαστούν από το οξειδωτικό στρες. Επομένως, απαιτείται μια ολοκληρωμένη κατανόηση αυτών των οδών για την πρόληψη της μυϊκής ατροφίας και της νόσου των σκελετικών μυών.

Top 3 tips για γρήγορα αποτελέσματα στην αερόβια άσκηση

Θεραπείες μυϊκής ατροφίας

Όταν ένα άτομο εμφανίζει μυϊκή ατροφία, σημαίνει ότι ο μυϊκός ιστός έχει μειωθεί σε μέγεθος. Η μυϊκή ατροφία συνήθως προκαλείται από έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ή από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προληφθεί ή να αντιστραφεί με τη σωστή διατροφή και άσκηση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να ανακτήσουν τη μυϊκή τους δύναμη με φυσικοθεραπεία. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επανεκπαίδευση των νεύρων και στην επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού, επιτρέποντας στο σώμα να κινηθεί ξανά σωστά. Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές. Μπορεί επίσης να συνιστώνται συμπληρώματα.

Η χειρουργική επέμβαση είναι επίσης μια πιθανή θεραπευτική επιλογή για ορισμένους ασθενείς με ΚΝΜ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση της παραμόρφωσης της σύσπασης, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα υποσιτισμού, ρήξης τενόντων ή τραυματισμών. Εάν προσβληθεί ένα ατροφικό άκρο, ένας εκπαιδευμένος τεχνικός μπορεί να συνδέσει ηλεκτρόδια στον μυ και να στείλει ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα για να πυροδοτήσει την κίνηση.

Οι ατροφημένοι μύες μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία και παράλυση. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και δυσκολία στην κατάποση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρρωσης.

Ο τύπος μυϊκής ατροφίας που έχετε θα καθορίσει τις θεραπείες που μπορείτε να πάρετε. Υπάρχουν δύο τύποι: η αχρησία και η νευρογενής ατροφία. Και οι δύο αυτοί τύποι είναι αναστρέψιμοι με άσκηση και σωστή διατροφή.

Η νευρογενής ατροφία εμφανίζεται λόγω βλάβης στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες. Οι ασθενείς με σοβαρή κάκωση του νωτιαίου μυελού είναι επιρρεπείς σε ατροφία απονεύρωσης, όπου ο μυς δεν μπορεί να συστέλλεται οικειοθελώς. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής χάνει γρήγορα βάρος.

Η ατροφία αχρηστίας είναι αναστρέψιμη με τακτική άσκηση. Εάν δεν έχετε την κινητικότητα να συμμετάσχετε στη φυσικοθεραπεία, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις φορώντας νάρθηκες ή νάρθηκες.

Εκτός από τη χειρουργική επέμβαση και τις διατροφικές τροποποιήσεις, άλλες θεραπείες για τη μυϊκή ατροφία περιλαμβάνουν τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα και τη γονιδιακή θεραπεία. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν στην τόνωση των μυϊκών κυττάρων και τους επιτρέπουν να επουλωθούν.

Επιπλέον, η ενεργειακή θεραπεία με υπερήχους βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνει την παροχή δέσμης ενέργειας υπερήχων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος για την προώθηση της επούλωσης και της μυϊκής ανάπτυξης.

Άλλες φαρμακολογικές θεραπείες για τη μυϊκή ατροφία περιλαμβάνουν αναστολείς πρωτεασώματος, αναβολικά στεροειδή και αναστολείς Stat3. Μελέτες αυτών των φαρμάκων έχουν διεξαχθεί σε ζωικά μοντέλα και κλινικές δοκιμές.

Χρήστος Κουντουριώτης
Χρήστος Κουντουριώτης
Απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας (Τ.Ε.Φ.Α.Α.)
spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης. Θα δημιουργήσει επίσης μυϊκή αντοχή, που είναι η ικανότητα των...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε. Ένας τρόπος είναι η κλειδαριά του γυμναστηρίου,...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο το σώμα, αυξάνοντας την ισορροπία, τη στάση και τη συνολική φυσική κατάσταση. Βελτιώνουν επίσης τον...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ