ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΔιατροφήΜηλόξυδο - Όλα τα οφέλη για την υγεία

Μηλόξυδο – Όλα τα οφέλη για την υγεία

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να κάνει τα πάντα, από να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μέχρι να θεραπεύσει τα ιγμόρεια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι αναπόδεικτοι και συχνά προέρχονται από μικρές μελέτες που δεν αναπαράγουν αποτελέσματα στην πραγματική ζωή.

Το ACV παράγεται όταν η μαγιά αφομοιώνει τη ζάχαρη στα μήλα και τη μετατρέπει σε αλκοόλ. Το ξύδι που προκύπτει περιέχει θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων προβιοτικών, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Επιλέξτε μια φιλτραρισμένη ή παστεριωμένη έκδοση για να αποφύγετε την απώλεια αυτών των πολύτιμων μικροβίων.

1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια κοινή κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αλλαγές διατροφής, άσκηση, απώλεια βάρους και αντιυπερτασικά φάρμακα.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μειώνει τη δραστηριότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται ρενίνη, η οποία σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση στους ανθρώπους. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, συνεχίστε να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας για υγιεινή διατροφή, άσκηση και λήψη φαρμάκων όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ξύδι στο πρωινό σας ρόφημα για να δείτε εάν βοηθά στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Το οξικό οξύ στο μηλόξυδο μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώμε την ημέρα;

2. Μειώνει τη χοληστερόλη

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι βελτιώνει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η χοληστερόλη, η LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Το ξύδι είναι επίσης μια εξαιρετική φυσική εναλλακτική λύση για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις δίαιτες χαμηλής χοληστερόλης, που συχνά έχουν αρνητικές παρενέργειες.

Το ACV είναι πιο αποτελεσματικό όταν αραιώνεται σε νερό και καταναλώνεται με τα γεύματα. Είναι σημαντικό να το πίνετε σε μικρές δόσεις γιατί το αδιάλυτο ξύδι μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και μπορεί να συμβάλει σε χαμηλά επίπεδα καλίου.

Το ξύδι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθά στη μείωση των αποκρίσεων του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη. Έχει βρεθεί ακόμη ότι σας βοηθά να χάσετε βάρος αυξάνοντας τα αισθήματα πληρότητας, ώστε να μπορείτε να τρώτε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς ακριβώς βοηθά στην απώλεια βάρους και στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

3. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Το ACV έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, ενισχύει την απώλεια βάρους και βελτιώνει το δέρμα. Μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη.

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν μηλόξυδο καθημερινά είδαν τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια τους να μειώνονται. Αλλά να έχετε κατά νου ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι μια σοβαρή κατάσταση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο με ACV.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του ACV είναι ότι μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βοηθώντας το σώμα σας να ανταποκρίνεται καλύτερα στα βαριά σε γλυκόζη γεύματα. Ωστόσο, αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια και χρειαζόμαστε περισσότερες κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις της.

4. Μειώνει τη Φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια από τις κύριες αιτίες προβλημάτων υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Το μηλόξυδο είναι μια αντιφλεγμονώδης τροφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τα συμπτώματα πολλών παθήσεων.

Το ξύδι παρασκευάζεται με την έκθεση των θρυμματισμένων μήλων σε μαγιά, η οποία αφομοιώνει τα σάκχαρα και τα μετατρέπει σε αλκοόλ. Στη συνέχεια, τα βακτήρια μετατρέπουν την αλκοόλη σε οξικό οξύ, το οποίο δίνει στο ξύδι την ξινή γεύση και οσμή.

Τα περισσότερα ξύδια που διατίθενται στο εμπόριο είναι παστεριωμένα και φιλτραρισμένα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πίνουν ωμό και αφιλτράριστο μηλόξυδο. Αυτός ο τύπος ξιδιού περιέχει συχνά μια θολή ουσία, που ονομάζεται «η μητέρα», η οποία αποτελείται από εγκατεστημένα βακτήρια και μαγιά. Συνιστάται να παίρνετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού (5-10 mL) Μηλόξυδο την ημέρα αναμεμειγμένο σε ένα ποτήρι νερό. Αυτή η δόση θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους.

5. Αποτοξινώνει τον οργανισμό

Το μηλόξυδο αποτοξινώνει το σώμα απομακρύνοντας τα επιβλαβή βακτήρια και προάγοντας υγιή πεπτικά βακτήρια. Βοηθά επίσης να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι σημαντικό για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.

Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι το οξικό οξύ μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατάποση ξιδιού προάγει το αίσθημα πληρότητας και ενισχύει την απώλεια βάρους.

Όταν επιλέγετε ACV, αναζητήστε μάρκες με “η μητέρα”, η οποία είναι μια θολή ουσία που σχηματίζεται κατά τη ζύμωση. Μπορεί να περιέχει περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια και ζυμομύκητες από το παστεριωμένο ACV. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε το ACV είναι αραιωμένο με νερό. Πάρα πολύ μη αραιωμένο ACV μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών και να ερεθίσει το λαιμό και το στομάχι. Μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα, όπως αραιωτικά αίματος και διουρητικά. Το ACV χρησιμοποιείται καλύτερα σε μικρές ποσότητες, όπως περιχυμένο σε ντρέσινγκ σαλάτας ή αναμεμειγμένο σε ποτό.

6. Αποτοξινώνει το Έντερο

Το οξικό οξύ στο μηλόξυδο βοηθά στη διάσπαση της περίσσειας βλέννας για τη βελτίωση της πέψης. Μπορεί επίσης να βελτιώσει το επίπεδο pH του στομάχου σας για να το κάνει πιο αλκαλικό και να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις τοξίνες από το σώμα.

Το ACV μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περιορισμένη έρευνα υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Πάντα να αραιώνετε το ξύδι πριν το πιείτε και να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση του ως μέρος ενός καθαρισμού αποτοξίνωσης. Οι μεγάλες δόσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα καλίου σας και να προκαλέσουν υποκαλιαιμία, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, δεν συνιστάται για όσους λαμβάνουν ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα που είναι ευαίσθητα στο οξύ. Εάν ανησυχείτε, μιλήστε με το γιατρό σας για συμβουλές.

7. Αποτοξινώνει το δέρμα

Το μηλόξυδο είναι ένα όξινο υγρό με ξινή γεύση που παρασκευάζεται από θρυμματισμένα μήλα και μαγιά που χρησιμοποιείται ως άρωμα τροφίμων και ως συντηρητικό. Υποστηρίζεται επίσης ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του σακχάρου στο αίμα, απώλεια βάρους και αποτοξίνωση του σώματος.

Το ξύδι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τον καθαρισμό και την απολύμανση, τη θεραπεία μυκήτων και ψειρών των νυχιών και βοηθά στην πέψη και την καούρα. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έπιναν ξύδι αναμεμειγμένο με νερό ανέφεραν μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα. Επίσης, η κατανάλωση μη αραιωμένου μηλόξυδου μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών ή να προκαλέσει ερεθισμό του λαιμού. Και δεν πρέπει να λαμβάνεται από κανέναν με οισοφάγο Barrett, στενώσεις οισοφάγου ή που παίρνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη ή τη χοληστερόλη.

8. Αποτοξινώνει τα μαλλιά

Ενώ πολλοί από τους ισχυρισμούς γύρω από το μηλόξυδο είναι αβάσιμοι, φαίνεται να έχει κάποια οφέλη για τα μαλλιά. Είναι ένα κοινό συστατικό στα σαμπουάν καθαρισμού DIY, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων και της συσσώρευσης προϊόντων.

Περιέχει επίσης αντιμυκητιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής και στην πρόληψη προβλημάτων όπως η πιτυρίδα. Τέλος, μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών αποφράσσοντας τους θύλακες και προάγοντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και τις τρίχες.

Για να χρησιμοποιήσετε το ACV στα μαλλιά σας, φροντίστε πρώτα να το αραιώσετε σωστά με νερό. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές αραιώσεις για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το τριχωτό της κεφαλής σας. Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική συμπίεση ή μπουκάλι ψεκασμού για να το εφαρμόσετε. Πάντα να ξεπλένετε καλά με νερό μετά! Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα scrub για το τριχωτό της κεφαλής αναμειγνύοντας το ACV με χοντρό θαλασσινό αλάτι, λάδι καρύδας και χυμό λεμονιού.

9. Αποτοξινώνει τον οργανισμό

Η αποτοξίνωση ACV είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές και σε φόρμα. Βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το ACV είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β6, και C. Περιέχει επίσης κάλιο και φώσφορο.

Οι φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες του ξιδιού είναι επίσης ευεργετικές για τον οργανισμό. Μια in-vitro μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι το ξύδι μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το E. coli και ο Staphylococcus aureus.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το ξύδι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις στους ανθρώπους. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Το ACV μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα και της αύξησης βάρους. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

10. Αποτοξινώνει το στόμα

Οι αποτοξινώσεις από μηλόξυδο κερδίζουν δημοτικότητα, με τους ανθρώπους να καταναλώνουν το ξινό υγρό αναμεμειγμένο με διάφορα βότανα και μπαχαρικά (συμπεριλαμβανομένου του τζίντζερ, της κανέλας, του πιπεριού καγιέν και του χυμού λεμονιού). Τα υποτιθέμενα οφέλη περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και τη βελτίωση της πέψης.

Το ACV πιστεύεται ότι ενισχύει το μεταβολισμό και καίει λίπος ενεργοποιώντας την οδό AMPK, καταστέλλοντας τη λιπογένεση, αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτες σε παχύσαρκους αρουραίους και ανθρώπους δείχνουν ότι το οξικό οξύ μπορεί να μειώσει την εναπόθεση λίπους και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, η έρευνα σε ανθρώπινα θέματα είναι περιορισμένη. Αρκετές μικρότερες μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα, αλλά δεν θα αντικαταστήσει τα φάρμακα για τον διαβήτη ή τις υγιεινές επιλογές διατροφής. Λόγω της οξύτητάς του, είναι καλή ιδέα να αραιώσετε το μηλόξυδο πριν το καταναλώσετε και να το πίνετε μέσα από ένα καλαμάκι για να αποφύγετε την καταστροφή του σμάλτου των δοντιών.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Ακτινίδιο: Η διατροφική αξία και τα οφέλη στην υγεία

Τα μούρα ακτινιδίου περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο λιπαίνει την πεπτική οδό και ενισχύει την πέψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την...

Αγγούρι: Θερμίδες, διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία

Τα αγγούρια είναι πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου και μαγνησίου. Τα θρεπτικά συστατικά στα αγγούρια υποστηρίζουν την υγεία των οστών, προάγουν την υγιή πήξη του αίματος...

Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Λίπη: Ο απόλυτος οδηγός για το τρίπτυχο της επιτυχίας

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Καθεμία...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ