ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΔιατροφήΈλαιο MCT - Τι είναι και πρέπει να το προσθέσετε στη διατροφή...

Έλαιο MCT – Τι είναι και πρέπει να το προσθέσετε στη διατροφή σας;

Όταν λαμβάνεται τακτικά, το έλαιο MCT σας βοηθά να κάψετε περισσότερες θερμίδες από το κανονικό και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους εάν έχετε έλλειμμα θερμίδων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει καλύτερα και να εξισορροπήσει τα βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα.

Το έλαιο MCT παρασκευάζεται στο εργαστήριο συνδυάζοντας τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας από έλαια καρύδας και φοινικέλαιου.

Οφέλη

Το λάδι MCT παρασκευάζεται από έλαια καρύδας ή φοινικέλαιου και περιέχει λιπαρά οξέα που έχουν μεσαίου μήκους άτομα άνθρακα (C6, C8 και C12). Αυτά τα λίπη είναι διαφορετικά από τα λίπη στο σώμα σας, τα οποία περιέχουν τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας. Τις περισσότερες φορές, το σώμα σας θα μετατρέψει τα μακράς αλυσίδας τριγλυκερίδια σε ενέργεια στον λιπώδη ιστό του, αλλά τα MCTs περνάνε εύκολα από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιούνται ως πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλο και το σώμα.

Εξαιτίας αυτού, τα MCT παρέχουν μια επιπλέον ώθηση ενέργειας και μπορεί να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Επίσης, αφομοιώνονται πιο εύκολα από άλλα είδη λιπών και μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη υπερκατανάλωση τροφής και απώλεια βάρους.

Εάν επιλέξετε να πάρετε λάδι MCT, αναζητήστε ένα προϊόν που είναι 100% τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας. Θα πρέπει να αναφέρει τον τύπο των MCT που έχει, καθώς και μια ετικέτα διατροφικών στοιχείων και λίστα συστατικών. Μπορείτε να βρείτε το λάδι σε ορισμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής και ηλεκτρονικές αγορές. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν να ξεκινήσετε με μισή κουταλιά της σούπας για να δείτε πώς αντιδρά το πεπτικό σας σύστημα. Το πολύ έλαιο MCT μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές ή να αυξήσει τις ορμόνες της πείνας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο MCT μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της επιληψίας ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπλοκάροντας τους υποδοχείς που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί.

Τα MCTs μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό πιστεύεται ότι λειτουργεί ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα MCT μειώνουν τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και αυξάνουν τις αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες, όπως η ιντερλευκίνη-1 και ο TNF-.

Επιπλέον, τα MCTs μπορούν να βοηθήσουν σκύλους με μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και υπερβολικό βάρος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση ελαίου MCT σε σκύλους μείωσε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και βελτίωσε τα συμπτώματα.

Ποιες τροφές που αυξάνουν τη λίμπιντο;

Παρενέργειες

Ενώ το κορεσμένο λίπος κάνει κακό, ορισμένες πηγές (όπως το λάδι καρύδας) έχουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Αυτά τα υγιή λίπη περιέχουν τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας ή MCT, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την ενέργεια και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Τα MCT απορροφώνται γρήγορα στο σώμα και πηγαίνουν απευθείας στο συκώτι, όπου μετατρέπονται σε καύσιμο. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως κέτωση και δίνει στον εγκέφαλό σας μια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Τα έλαια MCT βελτιώνουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας.

Σε αντίθεση με τα λίπη μακράς αλυσίδας που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, τα MCT δεν αποθηκεύονται ως λίπος και δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Γι’ αυτό πολλοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνιστούν την ενσωμάτωση των ελαίων MCT στη διατροφή σας.

Επιπλέον, τα MCT στο λάδι MCT απορροφώνται πιο εύκολα από τα κύτταρα σας, όπου λειτουργούν ως καθαρή πηγή καυσίμου και μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα MCT στο έλαιο MCT έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των μυκήτων, όπως η Candida albicans, η οποία προκαλεί μολύνσεις ζύμης και φαγούρα στο δέρμα. Η έρευνα είναι περιορισμένη, αλλά μια μικρή μελέτη έδειξε ότι τα MCTs μείωσαν την candida στους ανθρώπους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των MCT είναι η ικανότητά τους να διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, κάτι που τους βοηθά να μεταφέρουν καύσιμο στον εγκέφαλό σας. Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ που κατανάλωναν λάδι MCT παρουσίασαν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Τα MCTs μπορούν επίσης να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης και να επιταχύνουν την αποκατάσταση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν 6 g MCTs πριν από την ποδηλασία είχαν λιγότερο γαλακτικό οξύ στους μύες τους και ήταν σε θέση να αποδώσουν σε υψηλότερη ένταση.

Το λάδι MCT μπορεί να αγοραστεί στο διαδίκτυο και στα περισσότερα παντοπωλεία, αλλά θα πρέπει πάντα να διαβάζετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι είναι προϊόν υψηλής ποιότητας. Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τρανς λιπαρά, γλουτένη και πρόσθετα. Στην ιδανική περίπτωση, αναζητήστε οργανικό λάδι MCT που προέρχεται από βιώσιμη πηγή. Μπορείτε να βρείτε το λάδι MCT ως υγρό ή ως σκόνη που μπορείτε να προσθέσετε στα τρόφιμα και τα ποτά σας.

Συστατικά

Τα έλαια MCT διατίθενται σε διάφορες μορφές και είναι διαθέσιμα σε πολλά καταστήματα φυσικής υγείας. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από καρύδες, που είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές αυτών των λιπαρών. Το λάδι τυπικά περιέχει καπρυλικό οξύ (C8) ή/και καπρικό οξύ (C10), τα οποία είναι τα κύρια MCT. Μπορεί επίσης να περιέχει λαυρικό οξύ, αλλά αυτός ο τύπος MCT μεταβολίζεται λιγότερο εύκολα από τους άλλους δύο τύπους.

Το έλαιο MCT παρασκευάζεται με διαχωρισμό των κορεσμένων λιπών σε λάδι καρύδας και φοινικοπυρηνέλαιο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα λίπη, τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας απορροφώνται εύκολα από το συκώτι και χρησιμοποιούνται για ενέργεια αντί να αποθηκεύονται ως σωματικό λίπος. Αυτό βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες και να επιταχύνει τον μεταβολισμό. Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο MCT συνήθως μετατρέπονται σε κετόνες, οι οποίες παρέχουν μια εναλλακτική πηγή καυσίμου για το σώμα και τον εγκέφαλο.

Το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια κετόνης για να εκτελέσει βασικές λειτουργίες και να υποστηρίξει την πνευματική εγρήγορση. Υποστηρίζει επίσης την απόδοση της άσκησης και βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων από τα τρόφιμα. Μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη MCTs στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να βελτιώσει τα βακτήρια του εντέρου και να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ενώ τα MCTs μπορεί να έχουν κάποια οφέλη, οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή τον επαγγελματία υγείας πριν δοκιμάσετε λάδι MCT, καθώς μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα.

Όταν καταναλώνετε λάδι MCT, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μόλις μισή κουταλιά της σούπας και να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανάλωση πάρα πολύ ελαίου MCT ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία. Το λάδι MCT μπορεί να αναμιχθεί σε smoothies, καφέ ή τσάι ή να ανακατευτεί σε άλλα τρόφιμα όπως σούπες και ζεστά δημητριακά. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε ντρέσινγκ ή να περιχυθεί σε σαλάτες. Τα περισσότερα έλαια MCT είναι διαυγή και χωρίς γεύση και δεν χρειάζονται θέρμανση. Ωστόσο, η προσθήκη του σε ζεστά φαγητά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα έλαια να γίνουν ταγγισμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει χαμηλό σημείο καπνού, παρόμοιο με το λιναρόσπορο και το λάδι καρυδιάς, και δεν αντέχει τη θερμότητα.

Δοσολογία

Αν και έχουμε μάθει να φοβόμαστε τα κορεσμένα λίπη, οι ερευνητές και οι λάτρεις της φυσικής κατάστασης προτείνουν ότι δεν αξίζουν όλοι μια κακή φήμη. Τα MCT είναι λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που έχουν μεταξύ έξι και 12 μόρια άνθρακα και πέπτονται και μεταβολίζονται διαφορετικά από τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (LCT). Ως αποτέλεσμα, απορροφώνται εύκολα και μετατρέπονται σε ενέργεια για το σώμα και τον εγκέφαλό σας.

Το λάδι MCT μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης, σύμφωνα με μερικές μελέτες. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Επιπλέον, το έλαιο MCT μπορεί να βελτιώσει την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών βοηθώντας το έντερό σας να εξισορροπήσει τα βακτήρια.

Εάν είστε νέοι στα MCTs, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη με την πάροδο του χρόνου. Το λάδι MCT είναι πυκνό σε θερμίδες και μπορεί να προστεθεί γρήγορα, επομένως ο έλεγχος της μερίδας είναι σημαντικός.

Ένας δημοφιλής τρόπος κατανάλωσης MCTs είναι μέσω της “The Bulletproof Diet”, που δημιουργήθηκε από τον Dave Asprey. Αυτή η διατροφική προσέγγιση συνιστά να λαμβάνετε το 50 τοις εκατό έως το 70 τοις εκατό των θερμίδων σας από υγιή λίπη, συμπεριλαμβανομένων των MCTs, του βουτύρου που τρέφονται με χόρτο και των προϊόντων καρύδας.

Η προσθήκη MCT στη διατροφή σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ενεργητικοί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι μπορούν να παρέχουν στιγμιαία καύσιμο για το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της λαχτάρας για υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Επιπλέον, τα MCTs μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας αυξάνοντας τον ρυθμό καύσης λίπους. Και μπορούν επίσης να σας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας παρέχοντας στο σώμα και τον εγκέφαλό σας μια σταθερή παροχή κετονών.

Τα MCTs μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer και άλλων νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Αυτά τα οφέλη βασίζονται στη θεωρία ότι τα MCT μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση κετονών από τον εγκέφαλό σας, οι οποίες παρέχουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας στη γλυκόζη. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε λάδι MCT, αναζητήστε ένα προϊόν χωρίς πρόσθετα και αγνό και βιολογικό. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε την ετικέτα για πιθανές παρενέργειες. Και φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας ή στη ρουτίνα συμπληρωμάτων.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Ακτινίδιο: Η διατροφική αξία και τα οφέλη στην υγεία

Τα μούρα ακτινιδίου περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο λιπαίνει την πεπτική οδό και ενισχύει την πέψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την...

Αγγούρι: Θερμίδες, διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία

Τα αγγούρια είναι πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου και μαγνησίου. Τα θρεπτικά συστατικά στα αγγούρια υποστηρίζουν την υγεία των οστών, προάγουν την υγιή πήξη του αίματος...

Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Λίπη: Ο απόλυτος οδηγός για το τρίπτυχο της επιτυχίας

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Καθεμία...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ