News

spot_img
ΔιατροφήΑκτινίδιο: Η διατροφική αξία και τα οφέλη στην υγεία

Ακτινίδιο: Η διατροφική αξία και τα οφέλη στην υγεία

Τα μούρα ακτινιδίου περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο λιπαίνει την πεπτική οδό και ενισχύει την πέψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανακούφιση προβλημάτων του στομάχου όπως η δυσπεψία, οι ρευματισμοί και οι αιμορροΐδες.

Σε μια μελέτη, η μυο-ινοσιτόλη (μια ένωση που βρίσκεται στα ακτινίδια) αποδείχθηκε ότι μειώνει τον συριγμό σε ασθενείς με άσθμα.

Πόση ποσότητα Βιταμίνης C περιέχει το Ακτινίδιο;

Το ακτινίδιο είναι πηγή βιταμίνης C, μιας απαραίτητης θρεπτικής ουσίας που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και αποτρέπει τις φλεγμονές. Ένα ακτινίδιο παρέχει 93 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, που είναι υπερδιπλάσια ποσότητα από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Αυτή η θρεπτική ουσία δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό, αφαιρώντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα και να προάγουν τον καρκίνο. Είναι επίσης σημαντικό για την κυτταρική υγεία και το σχηματισμό κολλαγόνου, μιας σημαντικής πρωτεΐνης που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό.

Σύμφωνα με την Εθνική βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών, τα πράσινα ακτινίδια (Actinidia deliciosa) παρέχουν περίπου 93 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Τα ακτινίδια με κίτρινη σάρκα, από την άλλη πλευρά, έχουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με ένα μεσαίου μεγέθους ακτινίδιο να παρέχει 161 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C.

Η περιεκτικότητα σε φαινολικά ακτινίδια είναι σημαντικά μεγαλύτερη στη φλούδα παρά στη σάρκα. Σε μια μελέτη, η συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικό φλοιό του ακτινιδίου ήταν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της σάρκας τριών ποικιλιών – «Juwilejna», «Ken’s Red» και «Jumbo» – ενώ το ασκορβικό ήταν περίπου 1,8 φορές χαμηλότερο στο φλοιό από στη σάρκα των ίδιων ακτινιδίων.

Αυτό οφείλεται στο ότι το κλιμακτηριακό φρούτο ακτινίδιο παράγει ενδογενές αιθυλένιο μετά τη συγκομιδή, το οποίο μειώνει τις συγκεντρώσεις ασκορβικού στη φλούδα. Επιπλέον, οι φαινολικές ουσίες στη φλούδα του ακτινιδίου είναι λιγότερο διαλυτές από αυτές της σάρκας, επομένως δεν διαλύονται εύκολα και μπορούν να συσσωρευτούν στο δέρμα. Αυτό είναι καλό, καθώς οι φαινολικές ουσίες στο δέρμα του ακτινιδίου είναι γνωστό ότι προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη. Η ανάλυση FRAP έδειξε ότι οι φαινολικές ουσίες στο φλοιό του ακτινιδίου έχουν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από αυτές στη σάρκα. Σε μια μελέτη, ένα φαινολικό εκχύλισμα από τη φλούδα του ακτινιδίου μπόρεσε να μειώσει σημαντικά τα ιόντα FeIII σε FeII σε μια αναγωγική δοκιμασία, ενώ ένα παρόμοιο εκχύλισμα από τη σάρκα του ακτινιδίου έδειξε σημαντικά μικρότερη ικανότητα να το κάνει.

Ροδάκινα: Oφέλη, θρεπτικά συστατικά και πως βοηθάει την υγεία

Είναι το Ακτινίδιο μία πηγή Βιταμίνης Ε;

Τα ακτινίδια έχουν μια φυσική, υγιεινή πηγή βιταμίνης Ε. Σε αντίθεση με πολλά άλλα φρούτα, τα οποία παρέχουν μόνο μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, τα ακτινίδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αυτού του λιποδιαλυτού αντιοξειδωτικού. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη των κυττάρων και των οργανιδίων. Παίζει επίσης ρόλο στην κυτταρική σηματοδότηση, τη γονιδιακή έκφραση και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα ακτινίδια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτοχημικών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η αντιοξειδωτική δύναμη των ακτινιδίων οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις τους σε πολυφαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης άσθματος, αρθρίτιδας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια φαινολική ένωση που βρίσκεται στα ακτινίδια, η λουτεΐνη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Θεωρείται ότι λειτουργεί απορροφώντας το επιβλαβές μπλε φως από τον ήλιο και φιλτράροντάς το πριν φτάσει στον αμφιβληστροειδή.

Ως νεοεισερχόμενος στην αγορά των φρούτων, τα ακτινίδια είναι μια ελκυστική τροφή για τους καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους που αναζητούν μια θρεπτική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα. Τα οφέλη για την υγεία των ακτινιδίων είναι πολλά και περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα φυτοχημικών, βιταμινών και μετάλλων. Συγκεκριμένα, τα ακτινίδια είναι μια εξαιρετική πηγή για βιταμίνες C και E. Επιπλέον, περιέχουν πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φολικό οξύ και κάλιο.

Κάρδαμο: Τα διατροφικά στοιχεία και τα οφέλη στην υγεία

Ακτινίδιο πλούσιο σε Κάλιο και Μαγνήσιο

Τα διατροφικά και τα οφέλη για την υγεία του ακτινιδίου έχουν τονιστεί από πρόσφατη έρευνα. Ο καρπός είναι πλούσιος σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, κάλιο και μαγνήσιο. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Η περιεκτικότητα σε λιπίδια του ακτινιδίου είναι παρόμοια με αυτή του ακτινιδίου Hayward και περιλαμβάνει παλμιτικό οξύ ως κορεσμένα λιπαρά οξέα και α-λινελαϊκό οξύ ως ακόρεστα λιπαρά οξέα. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε λάδι το καθιστά απίθανο να είναι σημαντική πηγή διατροφικών λιπιδίων για τον άνθρωπο.

Η ινοσιτόλη από το ακτινίδιο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας, όπως πόνο και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, πιθανότατα επειδή είναι ένας αποτελεσματικός νευροδιαβιβαστής. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τα μυϊκά κύτταρα και μειώνει τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στα ούρα μετά από ένα γεύμα σε παχύσαρκους πιθήκους ανθεκτικούς στην ινσουλίνη, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να έχει αντιδιαβητική δράση.

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι η διατροφική πρόσληψη ακτινιδίων μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση στους αθλητές αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα γλυκόζης στο αίμα και γλυκογόνου κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αναφέρεται επίσης ότι οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στα ακτινίδια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να προστατεύσουν από το οξειδωτικό στρες.

Μέλι και απώλεια βάρους – Ενισχύεται ο μεταβολισμό μου;

Ακτινίδιο και Διαιτητικές Ίνες

Τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες και προσφέρουν μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη καταστάσεων όπως η αθηροσκλήρωση, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Επιπλέον, τα ακτινίδια είναι επίσης πλούσια σε φυτοχημικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή.

Η θρεπτική αξία του ακτινιδίου (Actinidia arguta) έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην έρευνα σχετικά με τις δυνατότητές του ως λειτουργικής τροφής με σαφή οφέλη για την υγεία. Αυτό το φρούτο είναι μια από τις πιο πλούσιες διατροφικές πηγές βιταμίνης C, με έως και 430 mg/100 g φρέσκου βάρους (FW), και περιέχει επίσης ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Επιπλέον, ένα υψηλό ποσοστό του ακτινιδίου αποτελείται από διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στον μεταβολισμό των λιπιδίων και στην αντιοξειδωτική κατάσταση σε υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς. Αυτή η ίνα έχει κυρίως τη μορφή γαλακτοολιγοσακχαριτών (SLG), οι οποίοι μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση λιπαρών οξέων, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη πολυφαινολών μπορεί να προστατεύσει από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλισμό και γήρανση, ενισχύοντας το αντιοξειδωτικό σύστημα. Θεωρείται ότι τα φλαβονοειδή, ιδιαίτερα η κερκετίνη, η λουτεΐνη και οι κατεχίνες, παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προστασία.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Αγγούρι: Θερμίδες, διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία

Τα αγγούρια είναι πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου και μαγνησίου. Τα θρεπτικά συστατικά στα αγγούρια υποστηρίζουν την υγεία των οστών, προάγουν την υγιή πήξη του αίματος...

Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Λίπη: Ο απόλυτος οδηγός για το τρίπτυχο της επιτυχίας

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Καθεμία...

Ροδάκινα: Oφέλη, θρεπτικά συστατικά και πως βοηθάει την υγεία

Γλυκά, ζουμερά και θρεπτικά, τα ροδάκινα προσφέρουν άφθονα οφέλη για την υγεία. Περιέχουν φυσικά ανακουφιστικά από το στρες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στο άγχος. Ο...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ