ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΔιατροφήΣυναισθηματική διατροφή - Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων;

Συναισθηματική διατροφή – Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων;

Το συναισθηματικό φαγητό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι τρώνε για συναισθηματικούς λόγους. Μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων, αλλά μπορεί επίσης να γίνει πρόβλημα εάν γίνει υπερβολική συνήθεια.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τα ερεθίσματα σας. Σκεφτείτε τα πράγματα που σας κάνουν να αναζητάτε φαγητό και, στη συνέχεια, σκεφτείτε πιο υγιεινούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα.

Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων

Μια κακή μέρα στη δουλειά, ένας καβγάς με έναν φίλο ή μια κατάσταση γεμάτη άγχος μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικό φαγητό. Αλλά αν η πηγή της συναισθηματικής σας διατροφής είναι κάτι μεγαλύτερο, μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για να το αντιμετωπίσετε.

Πολλοί άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη έχουν την τάση να τρώνε όταν αισθάνονται καταβεβλημένοι και απογοητευμένοι. Αυτή δεν είναι φυσιολογική απόκριση και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Η λήψη μέτρων για τον εντοπισμό της βασικής αιτίας των διατροφικών σας συνηθειών και η εύρεση άλλων μηχανισμών αντιμετώπισης μπορεί να σας βοηθήσει να σπάσετε αυτόν τον κύκλο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε κρατώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων και διάθεσης. Κάθε φορά που έχετε μια επιθυμία να φάτε, γράψτε τι συνέβη που πυροδότησε τη λαχτάρα και πώς νιώσατε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό. Αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση της σκανδάλης και θα διευκολύνει την αλλαγή της αντίδρασής σας την επόμενη φορά.

Η αλλαγή της συνήθειας σας δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση εάν δυσκολεύεστε με το συναισθηματικό φαγητό. Ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος ή εξουσιοδοτημένος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη βασική αιτία των συναισθημάτων σας και να σας προσφέρει εργαλεία για να τα ξεπεράσετε.

Το συναισθηματικό φαγητό συχνά προέρχεται από έλλειψη αυτοεκτίμησης ή χαμηλή αυτοεικόνα. Όσοι έχουν μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό ή έχουν ιστορικό περιοριστικής δίαιτας είναι επίσης πιο πιθανό να εμπλακούν σε αυτή τη συμπεριφορά.

Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο αντιμετώπισης των συναισθημάτων είναι ότι είναι ευκολότερο από άλλους τρόπους. Παρέχει άμεση άνεση και μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν προσπαθείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και δεν μπορείτε να το κάνετε με άλλα μέσα.

Το πρόβλημα με τη χρήση του φαγητού ως τρόπου αντιμετώπισης των συναισθημάτων είναι ότι μπορεί να γίνει μια αυτόματη συμπεριφορά και μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες, πιο προβληματικές συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να είναι μια μορφή ανακούφισης από το στρες και να οδηγήσουν σε άλλα πιο σοβαρά προβλήματα. Το να φτάσετε στη ρίζα των συναισθημάτων σας και να χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το συναισθηματικό φαγητό.

Είναι μια συνήθεια

Το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να είναι μια συνήθεια που διαρκεί με την πάροδο του χρόνου. Είναι ένας κοινός μηχανισμός αντιμετώπισης να στρέφεστε στο φαγητό όταν αισθάνεστε άγχος, μοναξιά ή βαριεστημένοι. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και να προκαλέσει ανθυγιεινές συνήθειες όπως η υπερφαγία, εάν δεν ελεγχθεί.

Ένα από τα πρώτα βήματα για να βάλετε ένα τέλος στο συναισθηματικό φαγητό είναι να κατανοήσετε τα ερεθίσματα σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναζητήσετε πιο υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας.

Για παράδειγμα, εάν τρώτε πολύ φαγητό όταν νιώθετε θυμό, μπορεί να οφείλεται στο ότι δυσκολεύεστε να χειριστείτε αυτό το συναίσθημα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ασκηθείτε, να κάνετε διαλογισμό ή να καλέσετε έναν φίλο για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος για να αρχίσετε να αναγνωρίζετε τα ερεθίσματα σας είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων και διάθεσης. Γράψτε όλα όσα σας έκαναν να νιώθετε αναστατωμένοι, συμπεριλαμβανομένης της ώρας της ημέρας, της τοποθεσίας σας και τι φάγατε ή θέλατε να φάτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συνέβη και σας έκανε να φάτε την ποσότητα ή το είδος του φαγητού που κάνατε και θα σας δείξει επίσης από πού προέρχονται τα συναισθήματά σας.

Μόλις έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι προκαλεί τη συναισθηματική σας διατροφή, μπορείτε να βρείτε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τα αναπαυτικά τρόφιμα που θα σας δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς τις παρενέργειες. Για παράδειγμα, αν έχετε την τάση να τρώτε όταν είστε μόνοι, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα σε έναν φίλο, παίξτε με το κατοικίδιό σας ή δείτε μια φωτογραφία που σας θυμίζει κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Μπορείτε επίσης να φάτε περισσότερο όταν αισθάνεστε κατακλυσμένοι από τη δουλειά ή το σχολείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορούν να πυροδοτήσουν τη λαχτάρα για αλμυρά, γλυκά ή τηγανητά τρόφιμα.

Ο έλεγχος της συναισθηματικής σας διατροφής δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά είναι δυνατό. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τα ερεθίσματα σας και βρίσκοντας υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των συναισθημάτων σας, μπορείτε να απελευθερωθείτε από τον κύκλο της συναισθηματικής τροφής και να τον τερματίσετε οριστικά.

Μια τελευταία σημείωση σχετικά με το συναισθηματικό φαγητό: Μπορεί να είναι μια μαθησιακή συμπεριφορά που χρησιμοποιείτε για να απαλύνετε τα συναισθήματά σας εδώ και χρόνια. Μπορεί να ξεκινά με μια απλή λιχουδιά ή ανταμοιβή, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε μια ανθυγιεινή και καταστροφική συνήθεια. Εάν δυσκολεύεστε με τη σχέση σας με το φαγητό ή εάν αυτό επηρεάζει την υγεία και την ευτυχία σας, είναι καιρός να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή ή ψυχολόγο.

Είναι ένα πρόβλημα

Όλοι χρησιμοποιούμε το φαγητό για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας, αλλά μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν γίνει συνήθεια. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευτυχία σας και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Το συναισθηματικό φαγητό είναι μια κοινή συνήθεια που μπορεί να επηρεάσει όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή το στάδιο της ζωής. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε και να σταματήσετε αυτή την ανθυγιεινή συμπεριφορά.

Ένας τρόπος είναι να αναγνωρίσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας που σας προκαλούν να φάτε. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης, άγχους, μοναξιάς, πλήξης ή άγχους. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε τι προκαλεί τη συναισθηματική σας διατροφή, θα σας βοηθήσει να βρείτε πιο υγιεινούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.

Ένας άλλος τρόπος για να σταματήσετε το συναισθηματικό σας φαγητό είναι να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε τα σωματικά σας σημάδια πείνας. Όταν είστε σωματικά πεινασμένοι, θα γνωρίζετε περισσότερο πότε και πόσο τρώτε.

Εάν τρώτε όταν δεν είστε πεινασμένοι, πιθανότατα θα καταλήξετε να τρώτε υπερβολικά ή να καταναλώνετε ανθυγιεινά τρόφιμα. Θα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να συνειδητοποιήσετε πότε έχετε φάει αρκετά ή πότε είστε χορτάτοι.

Άτομα με χαμηλή επίγνωση της ενδοδεκτικότητας ή υψηλή αλεξιθυμία (μια τάση να επικεντρώνονται σε εξωτερικά αισθητήρια ερεθίσματα και όχι σε εσωτερικά σήματα) είναι πιο πιθανό να είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη συναισθηματικών διατροφικών συνηθειών. Επιπλέον, τα άτομα που βασίζονται σε στρατηγικές αντιμετώπισης προσανατολισμένων στο συναίσθημα, όπως η απόσπαση της προσοχής ή η έλλειψη αυτοελέγχου, όταν πρόκειται για τα συναισθήματά τους, είναι πιο επιρρεπείς σε υπερφαγία και υπερφαγία μετά από αγχωτικά γεγονότα.

Ένας θεραπευτής μπορεί να σας διδάξει να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας και να μάθετε καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης. Μπορούν επίσης να αξιολογήσουν εάν έχετε μια διατροφική διαταραχή και να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τη θεραπεία της.

Όταν καταφέρετε να κόψετε τη συναισθηματική σας διατροφική συνήθεια, μπορείτε να αρχίσετε να απολαμβάνετε το φαγητό που αγαπάτε και να σταματήσετε να το κάνετε μέρος της ρουτίνας σας. Δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί αυτή η συνήθεια, αλλά μπορεί να γίνει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ρίζες του συναισθηματικού φαγητού είναι τόσο βαθιές που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία συνιστάται συχνά από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Εκτός από τη συζήτηση με έναν θεραπευτή, μπορείτε να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως ο διαλογισμός, η άσκηση και η γιόγκα, στην καθημερινή σας ζωή.

Είναι ένας κύκλος

Όταν οι άνθρωποι στρέφονται στο φαγητό για να μουδιάσουν ή να αποσπάσουν την προσοχή από δύσκολα συναισθήματα, μπορεί να τεθεί σε κίνηση ένας κύκλος. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να χρησιμοποιεί φαγητό για να αντιμετωπίσει το άγχος, το θυμό, τη μοναξιά ή τη θλίψη, ήρθε η ώρα να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί συμβαίνει αυτό.

Όταν αισθάνεστε άγχος, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που μπορεί να σας κάνει να πεινάτε. Ενεργοποιεί επίσης λαχτάρα για αλμυρά, γλυκά ή τηγανητά τρόφιμα που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε καλά προσωρινά.

Αλλά αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτές τις ανακουφιστικές τροφές ως τον κύριο μηχανισμό αντιμετώπισης, μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική σας υγεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υπερκατανάλωση τροφής, υπερφαγία και αύξηση βάρους.

Το πρόβλημα με το συναισθηματικό φαγητό είναι ότι συχνά οδηγεί σε τύψεις, ενοχές και ντροπή. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε ότι αποτυγχάνετε όταν τρώτε σε μια προσπάθεια να παρηγορήσετε τον εαυτό σας.

Μπορείτε να σπάσετε αυτόν τον κύκλο αναγνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας. Θα πρέπει να ξέρετε πότε το στομάχι σας είναι πραγματικά γεμάτο και πότε απλώς βιώνετε ψυχολογική πείνα.

Μια ζυγαριά πείνας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι ή όχι. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, η βαθμολογία 1 σημαίνει ότι πεινάτε πραγματικά και η βαθμολογία 10 δείχνει ότι είστε τόσο χορτάτοι που αισθάνεστε άρρωστοι.

Με αυτήν την επίγνωση, μπορείτε να αρχίσετε να εντοπίζετε τα ερεθίσματα σας και να βρίσκετε εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας. Για παράδειγμα, εάν βαριέστε ή είστε σε κατάθλιψη, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα νέο χόμπι, να καλέσετε έναν φίλο, να παίξετε με τον σκύλο σας ή να βρείτε μια αγαπημένη φωτογραφία ή αναμνηστικό που μπορεί να σας υπενθυμίσει θετικά συναισθήματα.

Ένας άλλος τρόπος για να σπάσετε τον κύκλο του συναισθηματικού φαγητού είναι να βρείτε άλλους τρόπους για να ανταποκριθείτε στην ηδονική (ή ευχαρίστηση) ορμή σας, η οποία περιλαμβάνει την επιθυμία για εύγευστα και νόστιμα φαγητά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό βρίσκοντας πιο υγιεινές εναλλακτικές από τα αγαπημένα σας ή φροντίζοντας να έχετε υγιεινές επιλογές στο σπίτι ή στα εστιατόρια.

Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα, όπως να κοιμάστε αρκετά, να ασκείστε τακτικά ή να διαλογίζεστε για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αγχωτικές καταστάσεις. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή που μπορεί να σας υποστηρίξει σε αυτή τη διαδικασία.

spot_img
Newsletter
Latest

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει...

Ακτινίδιο: Η διατροφική αξία και τα οφέλη στην υγεία

Τα μούρα ακτινιδίου περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο λιπαίνει την πεπτική οδό και ενισχύει την πέψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την...

Αγγούρι: Θερμίδες, διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία

Τα αγγούρια είναι πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου και μαγνησίου. Τα θρεπτικά συστατικά στα αγγούρια υποστηρίζουν την υγεία των οστών, προάγουν την υγιή πήξη του αίματος...

Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Λίπη: Ο απόλυτος οδηγός για το τρίπτυχο της επιτυχίας

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Καθεμία...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ