Η πίτσα μπορεί να είναι υψηλή σε θερμίδες ανάλογα με το μέγεθος της φέτας και το είδος των επικαλύψεων. Είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινή πίτσα και να παρακολουθείτε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη και επιλέξτε ακόρεστα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τις ελιές, τα θαλασσινά, τα αυγά, το τόφου και τους σπόρους λιναριού.
Πόσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι πίτσα;
Μια φέτα πίτσα είναι μια νόστιμη απόλαυση που μπορείτε να απολαύσετε ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε πόσες θερμίδες πίτσας περιέχει μια φέτα πίτσας πριν την καταναλώσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολή και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Μια φέτα πίτσα περιέχει συνήθως μεταξύ 150-233 θερμίδες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τύπο της κρούστας και των επικαλύψεων που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, μια παχιά κρούστα θα περιέχει περισσότερες πίτσα θερμίδες από μια λεπτή κρούστα. Επιπλέον, γαρνιτούρες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως λουκάνικο ή πεπερόνι, θα αυξήσουν επίσης τον αριθμό των θερμίδων μιας φέτας.
Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά της σε θερμίδες, μια φέτα πίτσα είναι επίσης υψηλή σε νάτριο και λίπος. Η προσθήκη πολλών από αυτά τα συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την καρδιά σας. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα αλατιού και λίπους σε μια φέτα πίτσα χρησιμοποιώντας τυριά με χαμηλά λιπαρά και επιλέγοντας άπαχα κρέατα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας πίτσα με λίγες θερμίδες χρησιμοποιώντας μια κρούστα ολικής αλέσεως και προσθέτοντας πολλά λαχανικά.
Γενικά, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τις θερμίδες στην πίτσα είναι μέσω του ελέγχου της μερίδας. Είναι σημαντικό να τρώτε μόνο μία ή δύο φέτες τη φορά και να μην τις τρώτε ως γεύμα με ψωμάκια με σόδα ή πίτσα. Επίσης, προσπαθήστε να επιλέξετε μια πίτσα με λεπτές κρούστες και λιγότερο τυρί. Η επιλογή μιας πίτσας με λαχανικά ή θαλασσινά είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή, καθώς αυτές είναι συχνά χαμηλότερες σε pizza θερμίδες από τις επιλογές με βάση το κρέας.
Ενώ η πίτσα μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, δεν είναι ιδανική τροφή για άτομα με περιορισμένη δίαιτα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να είναι πολύ υψηλό σε θερμίδες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τις θερμίδες pizza χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση ή την υφή της.
Θερμίδες και συστατικά πίτσας
Μια φέτα πίτσα περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και λίπος. Αυτά είναι σημαντικά για την ενέργεια και για να σας κρατούν χορτάτους. Ωστόσο, ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά μπορεί επίσης να αυξήσει τη χοληστερόλη σας και να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα τηγανητά και να προσπαθήσετε να επιλέξετε πιο υγιεινές επιλογές. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας υγιεινή πίτσα ενσωματώνοντας περισσότερα λαχανικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά. Καλό είναι επίσης να επιλέξετε μια κρούστα που γίνεται με σιτάρι ολικής αλέσεως αντί για λευκό αλεύρι. Οι διαιτητικές ίνες σε αυτούς τους τύπους κρούστας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.
Μια τυπική φέτα πίτσας περιέχει 35,6 γραμμάρια υδατανθράκων, που είναι περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ατόμου.
Οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από το τυρί, ειδικά το τσένταρ και η μοτσαρέλα. Αυτά τα τυριά είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, αλλά μπορούν επίσης να περιέχουν υψηλή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και αλατιού. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε τυριά με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά στην πίτσα σας.
Μια υγιεινή πίτσα πρέπει να έχει ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους. Η σάλτσα πρέπει να είναι χαμηλή σε νάτριο και ζάχαρη, ενώ οι επικαλύψεις πρέπει να είναι θρεπτικές και χορταστικές. Μπορείτε να προσθέσετε μια ποικιλία υγιεινών συστατικών στην πίτσα σας, όπως πράσινα λαχανικά, άπαχα κρέατα και θαλασσινά. Μπορείτε ακόμη να βάλετε λίγο αβοκάντο για μια υγιή πηγή ακόρεστων λιπαρών. Το τόφου και τα μανιτάρια είναι επίσης εξαιρετικές προσθήκες σε μια υγιεινή πίτσα. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε να προσθέσετε ανανά, ο οποίος έχει ένα φυσικό ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη που μπορεί να βελτιώσει την πέψη. Αυτά τα συστατικά μπορούν επίσης να προσθέσουν πολλή γεύση στην πίτσα σας χωρίς να αυξήσουν τις θερμίδες. Το κλειδί είναι να τρώτε μόνο μια μικρή φέτα πίτσα και να τρώτε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά.
Vegan πίτσα
Η vegan πίτσα είναι μια δημοφιλής επιλογή για άτομα που θέλουν να αποφύγουν τα ζωικά προϊόντα. Είναι επίσης πιο υγιεινό και έχει λιγότερες θερμίδες από τις παραδοσιακές πίτσες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια ποικιλία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες. Είναι επίσης απαραίτητο να διαβάσετε την ετικέτα των συστατικών και να αναζητήσετε επιλογές που είναι χαμηλότερες σε λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη. Η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξετε μια σπιτική pizza vegan χρησιμοποιώντας κρούστα ολικής αλέσεως, τυρί με χαμηλά λιπαρά και φρέσκα λαχανικά.
Η χορτοφαγική πίτσα μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η ποσότητα των θερμίδων σε κάθε φέτα πίτσας ποικίλλει. Γενικά, μια πίτσα με βάση τα λαχανικά με λεπτή κόρα και ελάχιστο τυρί θα περιέχει περίπου 302 θερμίδες ανά φέτα. Ωστόσο, εάν η πίτσα είναι φτιαγμένη με μια βαθιά κρούστα πιάτων και επιπλέον γαρνιτούρες, θα μπορούσε να έχει έως και 560 θερμίδες.
Για να φτιάξετε μια υγιεινή πιτσα veagan, ξεκινήστε με ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά και μια λεπτή, κρούστα ολικής αλέσεως. Προσθέστε μερικά ψητά ή σοταρισμένα λαχανικά για να προσθέσετε γεύση και υφή και χρησιμοποιήστε μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου για πρόσθετη γεύση και υγρασία.
Εάν είστε ιδιοκτήτης εστιατορίου, η προσθήκη μιας φυτικής πίτσας στο μενού σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσελκύσετε νέους πελάτες. Μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό και να προσελκύσετε άτομα που ενδιαφέρονται για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορείτε ακόμη και να προσφέρετε εκπτώσεις στην πίτσα για να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να τη δοκιμάσουν. Επιπλέον, μια φυτική διατροφή μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει τη συχνότητα των ιατρικών επισκέψεων.
Πίτσα με λεπτή ή παχιά ζύμη;
Η κύρια αιτία των υψηλών θερμίδων στην pizza είναι η χρήση τυριών και κρεάτων με λιπαρά. Ωστόσο, αν αλλάξετε αυτά τα συστατικά με εναλλακτικές με λιγότερες θερμίδες, μπορείτε να κάνετε την πίτσα σας πιο υγιεινή και λιγότερο σε θερμίδες.
Για παράδειγμα, η χρήση ζύμης και σάλτσας ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις θερμίδες ενώ προσθέτετε επίσης φυτικές ίνες και βιταμίνες Β. Μπορείτε επίσης να φροντίσετε να αποφύγετε το πρόσθετο λάδι που περιέχουν οι περισσότερες πίτσες. Η προσθήκη λαχανικών στην πίτσα σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη λαχανικών. Ωστόσο, προσέξτε να μην τα καταναλώνετε υπερβολικά, καθώς περιέχουν επίσης πολλές θερμίδες.
Μια πίτσα με λεπτή κρούστα είναι πιο υγιεινή από μια παχιά ζύμη πιτσας γιατί έχει λιγότερη ζύμη. Είναι επίσης χαμηλότερο σε αλάτι, λίπος και υδατάνθρακες. Είναι καλύτερο να ψήσετε την pizza για 8-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κάτω μέρος της κρούστας της πίτσας και το τυρί να αναβράζει.
Οι πιο παχιές πίτσες τείνουν να παρασκευάζονται με τυρί με υψηλότερα λιπαρά και θερμίδες και επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η χρήση τυριού με χαμηλά λιπαρά, καθώς και φρέσκων λαχανικών και άπαχων κρεάτων, μπορεί να κάνει την pizza σας πιο θρεπτική χωρίς να αυξήσετε την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε.
Η προσθήκη βοτάνων στην πίτσα σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να προσθέσετε γεύση χωρίς να προσθέσετε πολλές θερμίδες. Η προσθήκη αυτών στην πίτσα αφού ψηθεί, θα τους επιτρέψει να μαραθούν και να λιώσουν με τα άλλα συστατικά. Η θερμότητα από το φούρνο θα σας βοηθήσει να αναδείξουν και τις φυσικές τους γεύσεις.
Είτε επιλέξετε μια λεπτή είτε παχιά pizza ζύμη, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα toppings είναι αυτά που καθορίζουν πραγματικά πόσο υγιεινή ή ανθυγιεινή είναι η πίτσα σας. Ακόμα κι αν η πίτσα έχει λεπτή κρούστα, μπορεί να είναι ανθυγιεινή αν είναι γεμάτη με τυρί, λουκάνικο και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.
Συνταγή πίτσα light
Η pizza θεωρείται συχνά ως ένοχη απόλαυση, αλλά μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής εάν καταναλώνεται με μέτρο. Η επιλογή μιας πιο υγιεινής κρούστας φτιαγμένης με αλεύρι ολικής αλέσεως, η προσθήκη πολλών λαχανικών και ο περιορισμός της ποσότητας τυριού και γαρνιτούρων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι όλοι καλοί τρόποι για να κάνετε την light πίτσα πιο θρεπτική. Επιπλέον, συνιστάται επίσης η αποφυγή κατεψυγμένων ή φαστ φουντ πίτσες, οι οποίες είναι συχνά υψηλότερες σε συντηρητικά και επιβλαβή λίπη.
Υλικά:
- 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
- 7 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 200 ml ζεστό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για πάνω από την πίτσα:
- 200 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
- 200 γραμμάρια τυρί mozzarella, τριμμένο
- Οποιαδήποτε άλλα υλικά προτιμάτε για την πίτσα (φέτα, πιπεριές, μανιτάρια, λουκάνικα, κ.λπ.)
Οδηγίες:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη καστανή ζάχαρη μαζί.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, διαλύουμε τη ξηρή μαγιά στο ζεστό νερό. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
- Προσθέτουμε τη ξηρή μαγιά που διαλύσαμε στο μείγμα με το αλεύρι. Προσθέτουμε επίσης το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμαράκι.
- Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστες ποσότητες αλεύρου για να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και αρχίζουμε να το ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει απαλό και ελαστικό.
- Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα καθαρό μπολ, το καλύπτουμε με ένα καθαρό πανί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
- Μετά το ξεκούραση, απλώνουμε το ζυμάρι σε ένα αλευρωμένο ταψί ή ένα λαμαρίνο, δημιουργώντας το σχήμα της πίτσας που επιθυμείτε.
- Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στο ζυμάρι και προσθέτουμε το τυρί mozzarella και τα υλικά της επιλογής μας.
- Ψήνουμε την πίτσα στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η βάση και το τυρί να λιώσει και να τραβήξει.
- Αφαιρούμε την πίτσα από το φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν την κόψουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε στο τραπέζι μας.
Τα πιο κοινά συστατικά σε μια πίτσα περιλαμβάνουν σάλτσα ντομάτας, τυρί και μια πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν. Μια ποικιλία από υγιεινές επικαλύψεις μπορούν να προστεθούν στην πίτσα, όπως λαχανικά και βότανα, τα οποία παρέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα. Είναι καλύτερο να μαγειρέψετε τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσετε στην πίτσα. Ομοίως, τυχόν ωμά κρέατα θα πρέπει να ψηθούν πλήρως πριν προστεθούν στην πίτσα.
Για να ετοιμάσετε μια υγιεινή πίτσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αλέσεως για τη ζύμη και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο για το λάδι. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις θερμίδες και τη χοληστερόλη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια στρώση από λεπτές φέτες μοτσαρέλας στην πίτσα, η οποία είναι χαμηλότερη σε λιπαρά από τα περισσότερα άλλα είδη τυριών.
Μια φέτα πίτσα με κοτόπουλο παρέχει περίπου τις μισές θερμίδες από μια με μπέικον ή βοδινό κρέας, αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετά μακροθρεπτικά συστατικά για να ικανοποιήσει την όρεξη. Άλλες επικαλύψεις που είναι χαμηλές σε θερμίδες περιλαμβάνουν το ζαμπόν και τα τσίλι Καλαβρίας, τα οποία συνδυάζονται για να δώσουν στην πίτσα μια φρουτώδη γεύση. Η προσθήκη ρικότα είναι μια άλλη υγιεινή επιλογή, καθώς παρέχει ποικιλία γεύσεων στην πίτσα. Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε πολλά φρέσκα υλικά όταν φτιάχνετε πίτσα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το πιάτο είναι γεμάτο γεύση και υφή.