ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΒάρηΜυϊκή ΕνδυνάμωσηΜυϊκή μνήμη - Τι είναι και πως λειτουργεί στο σώμα μου;

Μυϊκή μνήμη – Τι είναι και πως λειτουργεί στο σώμα μου;

Πιθανότατα έχετε ακούσει πολύ για τον όρο μυϊκή μνήμη, αλλά τι ακριβώς είναι; Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στον ιατρικό κόσμο για να περιγράψει την ικανότητα ανάκτησης της μυϊκής δομής που έχει χαθεί σε μια περίοδο ασθένειας ή τραυματισμού. Ο όρος έχει επίσης εφαρμογή στην ψυχική πτυχή της πάθησης. Η μυϊκή μνήμη είναι παρόμοια με το πώς μαθαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο ή να κάνουμε οικονομία για μια βροχερή μέρα.

Βραχυπρόθεσμη κινητική μνήμη

Η μυϊκή μνήμη είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία διατήρησης των κινητικών δεξιοτήτων και άλλων κινήσεων με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η ικανότητα μπορεί να σας επιτρέψει να εκτελέσετε εργασίες χωρίς τη συνειδητή σας προσπάθεια.

Σας επιτρέπει να κάνετε τζόκινγκ, να κάνετε ένα διάλειμμα ή να εκτελέσετε άλλα σωματικά επιτεύγματα χωρίς να χάσετε την ισορροπία σας. Ωστόσο, ο ορισμός της μυϊκής μνήμης δεν σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μπορείτε να απομνημονεύσετε οποιαδήποτε κίνηση. Στην πραγματικότητα, η μυϊκή μνήμη είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.

Για να μάθετε νέες κινητικές δεξιότητες, είναι απαραίτητο να τις εξασκήσετε αρκετές φορές πριν μπορέσετε να τις εκτελέσετε με ακρίβεια. Η διαδικασία απόκτησης και διατήρησης των πληροφοριών που απαιτούνται για την απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να διαρκέσει μήνες. Αλλά αν συνεχίσετε να εξασκείτε, οι κινήσεις σας θα γίνουν πιο φυσικές και εύκολες στην εκτέλεση.

Κατά την αρχική φάση μάθησης, ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται τις πληροφορίες που σχετίζονται με την επιθυμητή δραστηριότητα και στη συνέχεια τις αποθηκεύει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας. Πρέπει να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για να μεταφέρετε τις δεξιότητές σας στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων ανακάλυψε έναν νέο μηχανισμό πίσω από την εδραίωση της μακροπρόθεσμης κινητικής μνήμης. Ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει αυτές τις αναμνήσεις μόνιμες.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό πώς ο εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει μόνιμα αυτές τις πληροφορίες, πιστεύεται ότι έχει να κάνει με τη δομή και τη λειτουργία των νευρώνων. Η ακετυλοχολίνη, ο κύριος νευροδιαβιβαστής, είναι βασικό συστατικό της διαδικασίας μυϊκής μνήμης. Καθώς ταξιδεύει μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος, συνδέεται με υποδοχείς στην επιφάνεια των μυών και προκαλεί συστολή. Κατά την αποπόλωση, η ακετυλοχολίνη ενεργοποιεί την απελευθέρωση άλλων χημικών ουσιών, γεγονός που διευκολύνει περαιτέρω την κίνηση.

Εκτός από την ακετυλοχολίνη, άλλοι νευροδιαβιβαστές παίζουν σημαντικό ρόλο στους επικοινωνιακούς μηχανισμούς του σώματος. Αυτές περιλαμβάνουν τη σεροτονίνη, η οποία αυξάνει την επικοινωνία των μυϊκών ινών και έχει πολλαπλές φυσιολογικές δράσεις στις νευρομυϊκές συνδέσεις.

Μετά την επανειλημμένη εκτέλεση μιας ενέργειας, σχηματίζεται μια νευρική οδός που συνδέει τον εγκέφαλο με τον μυ. Η αχρηστία και η επακόλουθη απώλεια αυτής της οδού αποδυναμώνει τη σύνδεση μεταξύ των μυών και του εγκεφάλου.

Η βραχυπρόθεσμη κινητική μνήμη είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής διαδικασίας εκμάθησης και διατήρησης των κινητικών δεξιοτήτων. Μεταφέροντας πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη, μπορείτε να είστε πιο συνεπείς όταν ρίχνετε μια μπάλα σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Ομοίως, η ικανότητά σας να διορθώνετε την ισορροπία σας καθώς περπατάτε θα ενισχυθεί καθώς προπονείστε.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες, οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι εξειδικευμένοι νευρώνες Purkinje μετατρέπουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτός ο μηχανισμός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν ξεχνούν ποτέ τις κινήσεις που έχουν μάθει στο παρελθόν.

Είτε πρόκειται για αθλητικό αθλητή είτε για εργαζόμενο γραφείου, η κινητική μνήμη είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που σας διευκολύνει να ολοκληρώσετε σωματικές δραστηριότητες χωρίς περιττή συνειδητή προσπάθεια. Επιπλέον, σας επιτρέπει να εκτελείτε εργασίες πιο γρήγορα.

Πόσες θερμίδες καίμε περπατώντας ή τρέχοντας

Ομοιότητες με την εκμάθηση ποδηλάτου

Η μυϊκή μνήμη είναι πραγματικό πράγμα και δεν είναι μόνο για τα μεγάλα παιδιά. Τα μικρά πράγματα είναι εξίσου συναρπαστικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αφοσιωμένη γυναίκα ποδηλάτη. Το να έχεις έναν υποστηρικτικό σύζυγο και ένα υποστηρικτικό παιδί μπορεί να βοηθήσει πολύ. Θα πρέπει επίσης να κάνετε κάποια άσκηση εάν θέλετε να παραμείνετε υγιείς. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά υπέροχα μέρη για να το κάνετε.

Έτσι, αν ψάχνετε για μια διασκεδαστική και γυμναστική δραστηριότητα που δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα όμορφα ποδηλατικά κλαμπ στη γειτονιά σας. Ας ελπίσουμε ότι θα βρείτε το κατάλληλο ταίρι για εσάς. Μερικοί σύλλογοι προσφέρουν ακόμη και μια συνδρομή για μια ζωή! Απλά μην ξεχάσετε να φορέσετε το κράνος σας!

Φυσικά, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ενώ η μυϊκή μνήμη είναι πραγματική, δεν είναι κάτι που μπορείτε να θεωρήσετε δεδομένο. Έχοντας αυτό κατά νου, λίγος προγραμματισμός και μια υγιής δόση επιμονής μπορούν να βοηθήσουν πολύ.

spot_img
Newsletter
Latest

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Πως οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να με βοηθήσουν να αποκτήσω δύναμη και αντοχή;

Η ενσωμάτωση ισομετρικών ασκήσεων στις προπονήσεις σας θα βοηθήσει...

Rope Climb: Πως να κάνω αναρρίχηση με σχοινί και ποιες παραλλαγές υπάρχουν;

Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε σε ένα σχοινί, υπάρχουν μερικοί...

Medicine Ball: Ποια τα οφέλη της ιατρική μπάλας;

Οι ασκήσεις με medicine ball προσφέρουν προπονήσεις για ολόκληρο...

Τι είναι η Μυϊκή Σύγχυση; – Βοηθάει ή όχι στην προπόνηση;

Η μυϊκή σύγχυση (muscle confusion) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στον χώρο της φυσικής κατάστασης και της προπόνησης. Αναφέρεται στην ιδέα ότι για να...

Τα οφέλη του Squat – Φτιάξε δύναμη και αντοχή

Τα squat είναι μια θεμελιώδης άσκηση ενδυνάμωσης που μπορεί να ωφελήσει άτομα όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης. Το ισχυρό κάτω μέρος του σώματος και ο...

Πως θα δημιουργήσω το δικό μου πρόγραμμα προπόνησης για αύξηση μυϊκής μάζας;

Για να χτίσετε μυς θέλετε να πιέσετε τους μύες σας αρκετά δυνατά ώστε οι τελευταίες δύο επαναλήψεις σε κάθε σετ να είναι δύσκολες αλλά...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ