Η ελληνική κουζίνα είναι γνωστή για την ποικιλία και τη χρήση υγιεινών, φυσικών συστατικών. Εδώ είναι έξι τρόφιμα ελληνικής προέλευσης που μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας:
1. Ελιές
Οι ελιές αποτελούν βασικό προϊόν στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα. Εκτός από νόστιμα, περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Διατίθενται σε διάφορες ποικιλίες και μεγέθη, μερικά από τα οποία σερβίρονται σε άλμη ενώ άλλα τρώγονται απευθείας από το δέντρο. Μια από τις πιο γνωστές ελληνικές ελιές είναι η ελιά Καλαμάτας, η οποία είναι μια σκουρόχρωμη και αμυγδαλωτής ποικιλία που συντηρείται σε ξύδι και ελαιόλαδο.
Στην Ελλάδα, οι ελιές τρώγονται συνήθως με ψωμί και λίγα βότανα για να δώσουν λίγη γεύση στο πιάτο. Είναι επίσης ένα δημοφιλές συστατικό στις ελληνικές σαλάτες και είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών.
Εκτός από σημαντικό μέρος της ελληνικής κουζίνας, οι ελιές είναι και σύμβολο της χώρας. Ο Όμηρος τους ανέφερε ως «υγρό χρυσό» και οι αρχαίοι πολεμιστές έτριβαν ελαιόλαδο στο σώμα τους για θεραπεία.
Ένα άλλο κοινό συστατικό της ελληνικής μαγειρικής είναι τα μπαχαρικά, που προσθέτουν γεύσεις και αρώματα στο φαγητό. Τα μπαχαρικά αποτελούν μέρος της ελληνικής κουζίνας από τα πρώτα χρόνια και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μέχρι και σήμερα.
Μπορούν να συνδυαστούν με μια ποικιλία φαγητών, συμπεριλαμβανομένων των τυριών. Το πιο συνηθισμένο ελληνικό τυρί είναι η φέτα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα είδη τυριών που απολαμβάνουν και στην Ελλάδα.
2. Φακές
Οι φακές είναι βασικό σε πολλά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και είναι χαμηλά σε λιπαρά. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και καλίου.
Η σούπα με φακές είναι ένα κλασικό χειμωνιάτικο πιάτο στην Ελλάδα και είναι ένας τέλειος τρόπος για να προσθέσετε υγιεινά όσπρια στη διατροφή σας. Είναι επίσης μια καλή επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς είναι μια σούπα με λίγες θερμίδες που δεν θα ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Το κύριο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου κατά την προετοιμασία των φακών είναι ότι πρέπει να μαγειρεύονται σωστά. Ορισμένες ποικιλίες μαγειρεύονται πιο γρήγορα από άλλες, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε τη συνταγή σας για πόσο χρόνο θα χρειαστεί να σιγοβράζετε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν.
Παραδοσιακά, οι φακές μουλιάζονται πριν το μαγείρεμα για να εξουδετερώσουν τις λεκτίνες που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, αν βιάζεστε, μπορείτε ακόμα να φτιάξετε φακόσουπα χωρίς να μουλιάσουν εκ των προτέρων τις φακές.
Σε αυτή τη συνταγή Instant Pot, οι κόκκινες φακές συνδυάζονται με γλυκά καρότα και κρεμμύδια σε ζωμό με βάση την ντομάτα, εμποτισμένο με κύμινο, ρίγανη και δεντρολίβανο. Μια βουτιά λεμονιού και ένα πασπαλάκι φρέσκου μαϊντανού συμπληρώνουν αυτό το κρεμώδες, ανακουφιστικό πιάτο!
Αν ψάχνετε για ένα γρήγορο και εύκολο δείπνο για να φτιάξετε κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης εβδομάδας, αυτή η σούπα είναι η απάντηση. Είναι γεμάτο με λαχανικά και δεν αργεί να γίνει. Μπορείτε ακόμη να το ετοιμάσετε νωρίτερα και να το φυλάξετε στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες ή να το καταψύξετε αν σκοπεύετε να το φάτε αργότερα!
3. Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ένα από τα παλαιότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, με ρίζες που εκτείνονται χιλιετίες στην Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Πιστεύεται ότι παρήχθη για πρώτη φορά στη Νεολιθική περίοδο (5.000 π.Χ.), όταν το γάλα πρωτοκαλλιεργήθηκε στη Μεσοποταμία.
Το ελληνικό γιαούρτι έχει πλούσια, πηχτή υφή και χρησιμοποιείται στη μεσογειακή μαγειρική και στα ντιπ. Παρασκευάζεται με περαιτέρω στραγγίσιμο του κανονικού γιαουρτιού, με αποτέλεσμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και πιο κρεμώδη γεύση από το τυπικό γιαούρτι.
Στην Ελλάδα, το γιαούρτι είναι βασικό προϊόν και σερβίρεται με πολλά παραδοσιακά γεύματα. Είναι ένα δημοφιλές συστατικό στο γεμιστό με ντομάτα πιάτο gemista και επίσης χρησιμεύει ως καρύκευμα στη δημοφιλή σούπα φασολάδα.
Τα κύρια συστατικά του γιαουρτιού είναι το γάλα και οι ζωντανές καλλιέργειες, που είναι απαραίτητα για ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Μια καλή επιλογή γιαουρτιού θα περιέχει και Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus καθώς και άλλα βακτήρια γαλακτικού οξέος.
Ένα άλλο βασικό συστατικό είναι το είδος του γάλακτος, το οποίο μπορεί να είναι πλήρες, με χαμηλά λιπαρά ή άπαχο. Το είδος του γάλακτος επηρεάζει τον τρόπο επεξεργασίας του γιαουρτιού, γεγονός που επηρεάζει τη γεύση και τη θρεπτική του αξία.
Η επιλογή του σωστού τύπου γιαουρτιού μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη διαθέσιμα στην αγορά. Υπάρχουν τοπικά στυλ, γλυκαντικές ποικιλίες που παρασκευάζονται με φυσικά ή τεχνητά αρώματα, πόσιμα γιαούρτια, γιαούρτια φυτικής προέλευσης και αμέτρητες άλλες επιλογές. Μπορεί να είναι συντριπτικό να επιλέγετε μεταξύ όλων, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση είναι να διαβάσετε τις ετικέτες και να τις δοκιμάσετε όλες.
4. Μελιτζάνες
Οι μελιτζάνες είναι ένα παραδοσιακό βασικό προϊόν της ελληνικής κουζίνας και χρησιμοποιούνται συχνά σε πολλά διαφορετικά πιάτα. Είναι ένα θρεπτικό λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Η μελιτζάνα είναι συνηθισμένο συστατικό του γνωστού ελληνικού πιάτου, του μουσακά. Είναι μια κατσαρόλα που συνδυάζει στρώσεις τηγανητές μελιτζάνες, πατάτες, αλεσμένο κιμά και μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Στη συνέχεια επικαλύπτεται με μια στρώση κρεμώδους σάλτσας μπεσαμέλ που παίρνει χρυσαφί και κρούστα καθώς ψήνεται.
Αυτό το πιάτο είναι δημοφιλές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να απολαύσει ένα υγιεινό και νόστιμο γεύμα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής, συμπεριλαμβανομένων των χορτοφαγικών εκδόσεων που περιλαμβάνουν κολοκυθάκια ή πατάτες αντί για μελιτζάνες.
Σε αντίθεση με άλλα λαχανικά, οι μελιτζάνες είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και βιταμινών. Είναι επίσης εύκολο να προετοιμαστούν και έχουν νόστιμη γεύση.
Μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές μελιτζάνας είναι οι μελιτζάνες παπουτσάκια, ή γεμιστές μελιτζάνες. Αυτά κόβονται στο μισό και γεμίζονται με αλμυρή γέμιση μοσχαρίσιου πριν ψηθούν και περιχυθούν με σάλτσα μπεσαμέλ.
Είναι εύκολο να γίνουν και ένα δημοφιλές ορεκτικό στην Ελλάδα, αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και για να ετοιμάσετε μια ποικιλία άλλων πιάτων. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε μια κατσαρόλα, να τα σερβίρετε με ψητό κρέας ή ακόμα και ως σνακ με πίτα και τζατζίκι.
Τα γεμιστά λαχανικά είναι μια κοινή γαστρονομική παράδοση στις μεσογειακές χώρες. Στην Ελλάδα, τα γεμιστά λαχανικά όπως η γεμίστα και τα Χόρτα Βράστα είναι από τα πιο δημοφιλή.
5. Φασόλια
Τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα είναι γεμάτα με όσπρια, όπως ρεβίθια, φακές και φασόλια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους.
Εκτός από τα όσπρια, υπάρχουν πολλά άλλα είδη λαχανικών και μπαχαρικών που καταναλώνονται παραδοσιακά στην Ελλάδα. Μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα πιάτα σε εστιατόρια σε όλη τη χώρα.
Τα φασόλια αποτελούν βασικό προϊόν της ελληνικής κουζίνας, με διάφορες ποικιλίες που προέρχονται από τη χώρα και διατίθενται σε πολλές τοπικές αγορές όλο το χρόνο. Μερικά από τα πιο κοινά είναι τα φασόλια βουτύρου, τα φασόλια cranberry, τα αμπελοφάσουλα, τα μαυρομάτικα μπιζέλια και οι μαστίγιες.
Συνήθως τα βράζουν για σαλάτα ή τα σερβίρουν ως σούπες. Είναι επίσης μια δημοφιλής προσθήκη σε πίτες και ζυμαρικά.
Αυτά τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, προάγοντας την απώλεια βάρους και μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη γενική υγεία.
Ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως γνωστά πιάτα με φασόλια στην Ελλάδα είναι η φασολάθα, μια απλή λευκή φασολάδα που φτιάχνεται με ξερά φασόλια, θρυμματισμένες ντομάτες, καρότα, σέλινο και κρεμμύδια. Είναι ένα χορταστικό πιάτο που συνδυάζεται τέλεια με ψωμί και ελιές για ένα νόστιμο γεύμα.
Ένα άλλο δημοφιλές παραδοσιακό πιάτο με φασόλια είναι οι γίγαντες πλακί, ή φασόλια γίγαντες, τα οποία ψήνονται σε σάλτσα ντομάτας και αρωματίζονται με μυρωδικά. Είναι ένα κλασικό ελληνικό συνοδευτικό που φτιάχνεται εύκολα και είναι απίστευτα γευστικό.
6.Κρητικά βότανα
Τα κρητικά βότανα αποτελούν μέρος της ελληνικής διατροφής και χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα. Το νησί της Κρήτης είναι γνωστό για το μοναδικό του μικροκλίμα, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη μιας ποικιλίας φυτών. Μερικά από τα πιο δημοφιλή κρητικά βότανα περιλαμβάνουν το δίκταμο, τη ρίγανη και το φασκόμηλο.
Παραδοσιακά, οι Κρητικοί βασίζονταν στα βότανα για την υγεία και τον βιοπορισμό τους. Οι θερμίδες ήταν σπάνιες, έτσι έτρωγαν χόρτα, ελιές και βότανα για να παραμείνουν υγιείς.
Μερικά από τα πιο γνωστά κρητικά βότανα είναι η ρίγανη, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Αυτά τα βότανα έχουν έντονο άρωμα και χρησιμοποιούνται συχνά ως γαρνιτούρες στα τρόφιμα.
Ένα άλλο κρητικό βότανο είναι η μαλοτήρα, η οποία χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φαρμακευτικό βότανο. Είναι ένα ισχυρό αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό και αντιοξειδωτικό.
Η μαλοτήρα είναι ένα κοινό βότανο στην Ελλάδα και μπορεί να το βρει κανείς σε πολλά διαφορετικά πιάτα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ροσμαρινικού οξέος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων.
Το βότανο είναι επίσης ένα εξαιρετικό βελτιωτικό γεύσης, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη στα ελληνικά φαγητά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά και σάλτσες.
Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο είναι η γεμίστα, η οποία φτιάχνεται με ντομάτες γεμιστές με ρύζι, μυρωδικά και κιμά. Μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό ή κρύο και μπορείτε να το συνδυάσετε με φέτα και φρέσκο ψωμί. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια χορταστική λευκή φασολάδα που ονομάζεται φασολάδα. Αυτή η σούπα είναι εύκολο να γίνει, και μπορείτε να προσθέσετε μια ποικιλία από βότανα.