Τα αγγούρια είναι πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου και μαγνησίου. Τα θρεπτικά συστατικά στα αγγούρια υποστηρίζουν την υγεία των οστών, προάγουν την υγιή πήξη του αίματος και αποτρέπουν την οστεοπόρωση.
Τα αγγούρια είναι φυσικά χαμηλά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και νάτριο. Παρέχουν επίσης βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες.
Το αγγούρι είναι χαμηλό σε θερμίδες
Τα αγγούρια μπορεί να μην είναι το πιο συναρπαστικό λαχανικό, αλλά προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά χαμηλά σε θερμίδες και ζάχαρη. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενυδατωθείτε και να βοηθήσετε το σώμα σας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ένα φλιτζάνι αγγούρια περιέχει μόλις 45 θερμίδες, καθιστώντας τα μια έξυπνη προσθήκη σε κάθε δίαιτα. Παρέχουν επίσης μια υγιή δόση βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και βιταμίνης C. Και είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Η κατανάλωση ενός αγγουριού μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τη συνιστώμενη ποσότητα καλίου στη διατροφή σας. Αυτό το μέταλλο μπορεί να μειώσει την κατακράτηση νερού και την αρτηριακή πίεση που προκαλείται από το νάτριο, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος ή εγκεφαλικού.
Τα αγγούρια είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους υποφέρουν από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, καθώς είναι πλούσια τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και των αντιοξειδωτικών λιγνάνων, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από την οστεοπόρωση και ορισμένους καρκίνους.
Το αγγούρι περιέχει φυτικές ίνες
Τα αγγούρια είναι μια εξαιρετική πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι αγγούρια κομμένα σε φέτες έχει περίπου 1 g φυτικών ινών και μια διατροφή πλούσια σε διαιτητικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα αγγούρια περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στη βελτίωση της ικανότητας του σώματός σας να απορροφά το ασβέστιο – ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών.
Η κουκουρβιτακίνη Β, μια φυσική φυτική ένωση που βρίσκεται στα αγγούρια, ερευνάται για τις δυνατότητές της να καταπολεμήσει τον καρκίνο του ήπατος, του μαστού και του πνεύμονα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και μπορεί ακόμη και να τα σκοτώσει. Ένα φλιτζάνι αγγούρια κομμένα σε φέτες παρέχει περίπου 19 mg κουκουρβιτακίνης Β.
Η φλούδα του αγγουριού περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες που μπορούν να προσθέσουν όγκο στις κινήσεις του εντέρου σας και να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με το Κέντρο Επιστήμης στο Δημόσιο Συμφέρον. Έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ώστε να μπορείτε να τα απολαύσετε ως ένα χορταστικό σνακ χωρίς να ανησυχείτε για τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σας.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και η προσθήκη αγγουριών στα γεύματά σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε περισσότερα από αυτά τα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, προσέξτε τα τουρσιά, τα οποία μπορεί να έχουν πολύ νάτριο και είναι συχνά συσκευασμένα σε λάδι, που μπορεί να ανεβάσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση. Στόχος να φάτε αγγούρια στην πιο φυσική τους κατάσταση — κομμένα σε φέτες και ωμά στην επόμενη σαλάτα σας ή ανακατεμένα σε σάντουιτς ή περιτύλιγμα.
Αγγούρι και βιταμίνη Κ
Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά για να διατηρούν το σώμα ενυδατωμένο. Περιέχουν επίσης καλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φλούδες των αγγουριών είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για την υγιή πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των οστών και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Ένα άλλο όφελος για την υγεία των αγγουριών είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, όπως κάλιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, έχουν βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αγγούρια είναι επίσης πηγή πυριτίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και του συνδετικού ιστού.
Το νερό και οι φυτικές ίνες στα αγγούρια βοηθούν στη διατήρηση της τακτικής του πεπτικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα. Έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για διαβητικούς. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα φλούδας αγγουριού μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ποντίκια.
Γιατί το αγγούρι είναι χαμηλό σε νάτριο;
Τα αγγούρια παρέχουν πολύ λίγο νάτριο (μόλις 16 mg ανά φλιτζάνι, αποφλοιωμένα), καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για να εξισορροπήσετε τα γεύματα και τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο βοηθά το σώμα σας να διατηρήσει μια ισορροπία ηλεκτρολυτών και υγρών. Ένα φλιτζάνι αγγούρια κομμένα σε φέτες παρέχει το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας για κάλιο και το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας για το μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τις συσπάσεις των μυών και την υγεία των οστών.
Οι σπόροι του αγγουριού περιέχουν λιγνάνες και φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων αναστέλλοντας την παραγωγή χοληστερόλης. Επιπλέον, το μοναδικό μείγμα θρεπτικών συστατικών στα αγγούρια μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή να σταματήσει χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρθρίτιδα, μειώνοντας την ποσότητα της φλεγμονής στο σώμα σας.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό των αγγουριών τα καθιστά ιδανικό σνακ για να σας κρατούν ενυδατωμένους χωρίς να προσθέτουν πάρα πολλές θερμίδες. Μπορούν επίσης να προστεθούν σε σαλάτες ή να αναμειχθούν σε δροσιστικά ποτά όπως το γκασπάτσο.
Ένα αγγούρι την ημέρα δεν θα κρατήσει τον καρδιολόγο μακριά, αλλά μπορεί να μετριάσει μερικές από τις βλάβες που μπορούν να κάνουν στην καρδιά σας άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή. Τα αγγούρια είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, να ενθαρρύνουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Είτε τα τρώτε ωμά είτε μαγειρεμένα, ένα αγγούρι είναι μια εύκολη και θρεπτική προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ. Απλώς φροντίστε να πλένετε και να ξεφλουδίζετε την φλούδα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής. Δοκιμάστε τα σε σάντουιτς, σε σαλάτα ή ακόμα και ως τραγανό υποκατάστατο για πατατάκια. Όταν αγοράζετε φρέσκα αγγούρια, ψάξτε για αυτά που έχουν έντονο πράσινο χρώμα και σφιχτά και πυκνά στην υφή. Αποφύγετε αυτά που έχουν κηλίδες, μώλωπες ή σπασίματα στη φλούδα.