ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
ΔιατροφήΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία του εντέρου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία του εντέρου

Η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι μια βασική ανάγκη, δεδομένου ότι το έντερο παίζει κεντρικό ρόλο στην άμυνα του ανοσοποιητικού. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται στενά με τη συνολική ευεξία και έχει επιπτώσεις στη διαχείριση βάρους, στη μεταβολική υγεία και πολλά άλλα.

Με μια έμπειρη και απαιτητική βάση καταναλωτών, συνεχή επιστημονική έρευνα και λιγότερα ταμπού, η κατηγορία των συμπληρωμάτων για την υγεία του εντέρου σημειώνει σημαντική ανάπτυξη. Τι ακριβώς όμως αναζητούν οι καταναλωτές;

Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου;

Το μικροβίωμα του εντέρου αναφέρεται στα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό σας σύστημα. Τα βακτήρια είναι ο πιο μελετημένος τύπος μικροοργανισμών, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι – συμπεριλαμβανομένων των ιών και των μυκήτων. Μαζί, αποτελούν το μικροβίωμα και μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και ενεργείτε.

Για παράδειγμα, ορισμένα βακτήρια του εντέρου βοηθούν το σώμα σας να διασπάσει τα θρεπτικά συστατικά ώστε να μπορέσει να τα απορροφήσει. Αλλά αν έχετε πάρα πολλά ανθυγιεινά βακτήρια, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί και μπορεί να έχετε πρόβλημα να αισθάνεστε χορτάτοι μετά το φαγητό. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα βακτήρια του εντέρου σας επικοινωνούν επίσης με τον εγκέφαλό σας για να σας πουν πότε είστε πεινασμένοι ή χορτάτοι.

Λαμβάνετε τα μικρόβια του εντέρου σας κατά τη γέννηση, αλλά επηρεάζονται από το περιβάλλον και το τι τρώτε. Για παράδειγμα, ορισμένα στελέχη βακτηρίων μπορεί να σας κάνουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους σε λοιμώξεις. Και εάν παίρνετε αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσουν την εξαφάνιση των βακτηρίων του εντέρου σας.

Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία, καλή πέψη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επηρεάζει επίσης την ικανότητά σας να επεξεργάζεστε τα συναισθήματα και να κοιμάστε καλά και συνδέεται φυσικά με τον εγκέφαλο μέσω εκατομμυρίων νεύρων.

Η αλλαγή των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων τροφών και η λήψη προβιοτικών. Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια καλή αρχή. Άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση, τον αρκετό ύπνο και την αποφυγή του στρες. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά στα γεύματά σας ή να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, κομπούχα και κβας. Επιπλέον, αν μπορείτε, επιλέξτε άγρια ​​ψάρια, αυγά χωρίς κλουβιά και κρέατα που τρέφονται με χόρτο/βοσκότοποι για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και τα υγιή λίπη τους.

Υπάρχει θεραπεία για το έντερο; – Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγω;

Τι είναι ένα προβιοτικό;

Ένα προβιοτικό είναι ένας τύπος «καλών» βακτηρίων. Συχνά χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της φυσιολογικής υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο μικροβίωμα του εντέρου μας.

Έχουμε 39-300 τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν μέσα μας (και αυτά είναι μόνο στο έντερο), σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς. Η συντριπτική πλειονότητά τους είναι αβλαβή, αλλά ένας μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Πιστεύεται ότι τα προβιοτικά μπορούν να κρατήσουν μακριά αυτά τα κακά βακτήρια και ακόμη και να επανεκπαιδεύσουν τα φυσικά καλά βακτήρια μας για να καταπολεμήσουν καλύτερα τα επιβλαβή βακτήρια.

Το πώς λειτουργεί ένα προβιοτικό ήταν ασαφές εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η έρευνα αποκτά σαφήνεια. Φαίνεται ότι λειτουργούν καλύπτοντας κενές θέσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό συμβαίνει δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες σε διαφορετικά μέρη του εντέρου για να επιτρέψουν σε συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη του προβιοτικού Bacillus Coagulans στη διατροφή επτά ατόμων που μόλις είχαν τελειώσει τα αντιβιοτικά προκάλεσε τα βακτήρια αυτά να ξαναπληθίσουν τα έντερα πιο γρήγορα από ό,τι θα αναμενόταν. Το βακτήριο το έκανε αυτό γεμίζοντας μια θέση στο οικοσύστημα του εντέρου που είχε αδειάσει από τα αντιβιοτικά.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια. Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, μιας δυνητικά θανατηφόρας εντερικής λοίμωξης που επηρεάζει κυρίως τα πρόωρα μωρά.

Για να γίνει αυτό, ένα προβιοτικό πρέπει να περάσει από το στομάχι και το λεπτό έντερο, όπου πρέπει να ανταγωνιστούν άλλα στελέχη βακτηρίων για περιορισμένη παροχή χώρου. Αυτός ο διαγωνισμός βασίζεται σε συνθήκες όπως τα επίπεδα pH (οξύτητα ή αλκαλικότητα) και η διαθεσιμότητα οξυγόνου.

Τι είναι ένα μικροβιακό “κοκτέιλ”;

Ένα μικροβιακό “κοκτέιλ” είναι μια συλλογή διαφορετικών βακτηρίων ή βακτηριακών ιών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων. Τα “κοκτέιλ” φάγων χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία τροφιμογενών ασθενειών όπως η σαλμονέλα ή η σιγκέλα. Επίσης μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν ή να μειώσουν τη δόση των αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενός ασθενούς για μια λοίμωξη.

Τα “κοκτέιλ” φάγων έχουν σχεδιαστεί για να περιέχουν μια ποικιλία στελεχών φάγων που στοχεύουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών βακτηρίων. Αυτό βοηθά στη μείωση της δυνατότητας βακτηρίων να αναπτύξουν στρατηγικές αντίστασης στους φάγους κατά τη διάρκεια των θεραπειών. Αυτό μετριέται από το «βάθος δραστηριότητας» ενός “κοκτέιλ” , το οποίο είναι συνάρτηση του αριθμού των φάγων στο “κοκτέιλ” που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ένα στοχευόμενο βακτήριο. Στην ιδανική περίπτωση, ένα “κοκτέιλ” ενός είδους θα περιέχει τουλάχιστον δύο φάγους που στοχεύουν την ίδια ομάδα βακτηριακών στελεχών, και κατά προτίμηση τρεις ή περισσότερους φάγους που έχουν σχετικά μη επικαλυπτόμενες περιοχές ξενιστών.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν “κοκτέιλ” φάγων ως υποκατάστατο αντιβιοτικών ή να τα συμπληρώνουν κατά τη διάρκεια ενός αντιβιοτικού σχήματος, καθώς είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στο να σκοτώνουν βακτήρια και έχουν λιγότερες παρενέργειες από πολλά φάρμακα. Ωστόσο, τα “κοκτέιλ” βακτηριοφάγων που είναι διαθέσιμα είναι ένα μάλλον τυχαίο μείγμα φάγων και υπάρχει ανάγκη για νέες τεχνικές για την ταχεία δημιουργία αποτελεσματικών στελεχών φάγων.

Για παράδειγμα, μια ομάδα με επικεφαλής τον Barbel Stecher στο Max von Pettenkofer-Institute στο LMU στο Μόναχο έδειξε πρόσφατα ότι ένα “κοκτέιλ” από φάγους commensal E. coli μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό της σαλμονέλας σε προϊόντα κρέατος όπως το κοτόπουλο και ο καπνιστός σολομός. Οι φάγοι λειτουργούν στερώντας τη σαλμονέλα από ζάχαρη, η οποία εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Οι ερευνητές έχουν επίσης αποικίσει με επιτυχία ποντίκια χωρίς μικρόβια με ένα “κοκτέιλ” 12 βακτηριακών στελεχών. Στη συνέχεια ανέλυσαν τη μικροχλωρίδα των κοπράνων των ποντικών, δείχνοντας ότι τα μικρόβια που αποικίστηκαν από φάγους ήταν σε θέση να μεταβολίζουν τα αζωτούχα απόβλητα από το αίμα σε αμινοξέα. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και δείχνουν τον δρόμο για μελλοντική έρευνα για μικροβιακά “κοκτέιλ” για την υγεία του εντέρου.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που μπορούν να φράξουν τους πόρους, να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα και να δημιουργήσουν μια...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει την ικανότητα σκέψης και μνήμης. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κίνηση, τη διάθεση και...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ