News

spot_img
FitnessCardio & RunningActivity Trackers και απώλεια βάρους; - Ποια τα οφέλη στην προπόνηση;

Activity Trackers και απώλεια βάρους; – Ποια τα οφέλη στην προπόνηση;

Το activity traker είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της δραστηριότητάς σας, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων, της απόστασης που έχετε διανύσει και του καρδιακού σας παλμού. Ορισμένοι ιχνηλάτες γυμναστικής σάς επιτρέπουν ακόμη και να καταγράφετε την ποιότητα του ύπνου σας. Αυτές οι συσκευές είναι επίσης χρήσιμες όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Τι είναι το activity tracker;

Το activity traker είναι μια φορητή συσκευή που μετρά τις δραστηριότητές σας. Μπορεί να είναι ένα βραχιολάκι ή ένα smartwatch. Αυτή η συσκευή μπορεί να μετρήσει τον καρδιακό σας ρυθμό, τον αριθμό των βημάτων που κάνετε και άλλα ζωτικά σημεία. Ορισμένες εκδόσεις περιλαμβάνουν ακόμη και τεχνολογία GPS.

Ένα activity traker μπορεί να φαίνεται σαν ένα τέχνασμα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι σας βοηθά να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους και σας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αυτές οι συσκευές όχι μόνο μπορούν να μετρήσουν την καρδιά και την κατανάλωση θερμίδων, αλλά μπορούν επίσης να σας προσφέρουν μια υπενθύμιση υγείας για να κινηθείτε.

Οι φορητές συσκευές είναι μια βιομηχανία που αναπτύσσεται. Οι κορυφαίες εταιρείες όπως η Fitbit και η Jawbone έχουν συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Εκτός από τη δημιουργία τεράστιων εσόδων, αυτά τα φορητά gadget αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο η ιατρική κοινότητα και οι λάτρεις της φυσικής κατάστασης μπορούν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται την υγεία τους. Αυτά τα fitness trackers είναι επίσης μια καλή επιλογή για αθλητές και πολεμιστές του Σαββατοκύριακου.

Σε σύγκριση με το μέσο βραχιολάκι, οι φορητές συσκευές μπορούν να παρέχουν περισσότερα δεδομένα με λιγότερο κόστος. Ορισμένα μοντέλα συγχρονίζονται ακόμη και με το smartphone σας, δίνοντάς σας πρόσβαση στα δεδομένα χωρίς να χρειάζεται να έχετε μαζί σας ένα επιπλέον κομμάτι τεχνολογίας.

Μπορεί ένα fitness tracker να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Δεν είναι μυστικό ότι η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές παθήσεις. Η χρήση ενός activity traker μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερευνών σε αυτές τις συσκευές έχει γίνει σε βραχυπρόθεσμες μελέτες, λέει η Dena Bravata, καθηγήτρια δημόσιας και ψηφιακής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από δύο ομάδες νεαρών ενηλίκων να χρησιμοποιήσουν ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης. Η πρώτη ομάδα φορούσε μια συσκευή που διατίθεται στο εμπόριο, ενώ η δεύτερη ομάδα χρησιμοποίησε μια παρακολούθηση δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης μελέτης, είπαν στους συμμετέχοντες να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης. Μερικά από τα άτομα ήταν παχύσαρκα, ενώ άλλα όχι. Τους συνέστησαν επίσης να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Μετά από έξι μήνες, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη μελέτη σταμάτησε να χρησιμοποιεί τη συσκευή τους. Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη λογοδοσίας, είναι πιθανό αυτό να είναι απλώς ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι δεν βλέπουν τα αποτελέσματα που ήλπιζαν.

Τι είναι το “afterburn effect”;

Το φαινόμενο μετάκαυσης είναι η ικανότητα του σώματος να καίει επιπλέον θερμίδες μετά από μια προπόνηση. Μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα έλλειμμα θερμίδων, το οποίο είναι σημαντικό για την απώλεια βάρους. Επιπλέον, μπορεί να σας κάνει πιο υγιείς σωματικά.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν το φαινόμενο μετάκαυσης, όπως η ένταση της προπόνησης, η διάρκεια της άσκησης και ο τύπος των κινήσεων. Για παράδειγμα, το σπριντ συνδέεται με ένα υψηλό αποτέλεσμα μετάκαυσης, ενώ η καρδιαγγειακή άσκηση σε σταθερή κατάσταση τείνει να έχει χαμηλότερο αποτέλεσμα. Το HIIT, ή η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, μπορεί επίσης να είναι ευεργετική, επειδή μπορεί να ανεβάσει τον μεταβολισμό σας.

Ενώ μια προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να αυξήσει το φαινόμενο μετάκαυσης, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αποκτήσετε το φαινόμενο μετάκαυσης, όπως η άσκηση σε σετ πυκνότητας. Άλλες ασκήσεις που μπορούν να πυροδοτήσουν το φαινόμενο μετάκαυσης περιλαμβάνουν το fartleks και το τρέξιμο σε λειτουργία τέμπο.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φαινόμενο μετάκαυσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης. Αυτό θα αυξήσει τον μεταβολισμό σας και θα δώσει στο σώμα σας ένα άλμα στην καύση λίπους.

Καταγραφή ποιότητας ύπνου

Έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες για την αξιολόγηση της ακρίβειας της καταγραφής της ποιότητας του ύπνου σε ιχνηλάτες δραστηριότητας. Χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα και καρδιακούς παλμούς, αυτές οι συσκευές παρακολουθούν και καταγράφουν διαφορετικές πτυχές της διαδικασίας ύπνου. Τα δεδομένα αναλύονται και συγκρίνονται με άλλες μετρήσεις για τον προσδιορισμό των σταδίων ύπνου (SOL) και του χρόνου ύπνου (WASO).

Σε αυτή τη μελέτη, αξιολογήσαμε την απόδοση των συσκευών περικάρπιου Fitbit πρώιμης γενιάς στην αξιολόγηση των σταδίων ύπνου. Εντοπίσαμε τρία μοντέλα σταδίου ύπνου: ένα που χρησιμοποιεί κυρίως την κίνηση ως εκτίμηση του ύπνου, ένα άλλο που χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες για να εκτιμήσει την έναρξη του ύπνου και ένα τρίτο που χρησιμοποιεί ανίχνευση κίνησης.

Αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει την αξιοπιστία αυτών των συσκευών στην εκτίμηση των σταδίων ύπνου και με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσαν ότι είχαν καλή απόδοση. Δεν είχαν σημαντικές διαφορές στην ανίχνευση των εποχών ύπνου και είχαν υψηλή αξιοπιστία μεταξύ συσκευών. Ωστόσο, είχαν ουσιαστική προκατάληψη.

Για να εξετάσουμε την ακρίβεια αυτών των συσκευών στον εντοπισμό εποχών ύπνου, χρησιμοποιήσαμε έναν αλγόριθμο για την ανάλυση των δεδομένων. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι τα μοντέλα Fitbit είχαν καλή ακρίβεια στον προσδιορισμό της έναρξης του ύπνου, αλλά υποτίμησαν τον συνολικό χρόνο ύπνου και έτειναν να υπερεκτιμούν τη διάρκεια του σταδίου ύπνου.

Προπόνηση: Διάρκεια ή Ένταση – Τι είναι πιο σημαντικό;

Υπολογισμός καρδιακών παλμών

Η χρήση ενός μετρητή καρδιακών παλμών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τις προπονήσεις σας. Έχοντας μια καλή ιδέα για τον καρδιακό σας ρυθμό στόχο μπορεί να σας βοηθήσει να μετρήσετε την έντασή σας και να προσαρμόσετε την προπόνησή σας ανάλογα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η αφυδάτωση.

Ο αριθμός των παλμών της καρδιάς σας ανά λεπτό θα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Αλλά ο πιο συνηθισμένος μέσος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι 60-100 παλμοί ανά λεπτό.

Το να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολή ή την υπερβολική προπόνηση. Η χρήση μιας φορητής συσκευής, όπως ένα έξυπνο ρολόι, ιμάντας στο στήθος ή παρακολούθηση καρδιακών παλμών είναι ο ευκολότερος τρόπος για να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Ο υπολογισμός του καρδιακού ρυθμού στόχου μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές φόρμουλες που θα σας βοηθήσουν.

Το πρώτο είναι η αριθμομηχανή MHR. Αυτό χρησιμοποιεί μια απλή εκτίμηση διαβαθμισμένης ηλικίας για τον υπολογισμό του στοχευόμενου καρδιακού σας παλμού. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την αριθμομηχανή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη συγκεκριμένη ηλικία και τους στόχους άσκησης.

Μέτρηση βημάτων – Αποστάσεις που περπατάτε καθημερινά

Υπάρχουν πολλοί τύποι activity traker και εφαρμογών που μπορούν να σας βοηθήσουν να μετρήσετε τα βήματα – την απόσταση που περπατάτε καθημερινά. Αυτές οι συσκευές μπορούν να σας πουν εάν έχετε κάνει λιγότερα ή περισσότερα βήματα από τον μέσο άνθρωπο και μπορούν επίσης να παρέχουν συμβουλές για το πώς να αυξήσετε τον αριθμό των βημάτων σας. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η χρήση ενός fitness tracker μπορεί να σας παρακινήσει να κινηθείτε περισσότερο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θέλουν να μετρούν τα βήματά τους – την απόσταση που περπατάτε καθημερινά. Ένας λόγος είναι να γνωρίζουν πόσα βήματα πρέπει να κάνουν για να επιτύχουν τους στόχους υγείας τους. Μια αριθμομηχανή βημάτων μπορεί να σας πει πόσα βήματα πρέπει να κάνετε ανά ημέρα.

Η λήψη περισσότερων βημάτων την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συνιστάται στους ενήλικες να περπατούν τουλάχιστον 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα και τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον μισή ώρα δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες.

Η καταμέτρηση βημάτων υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, μόλις τη δεκαετία του 1990 οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και υγείας. Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκαν βηματόμετρα και άλλες συσκευές για τη μέτρηση του αριθμού των βημάτων που κάνει ένα άτομο.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να εκτελείτε ασκήσεις με το βάρος του σώματός σας, χρησιμοποιώντας το σαν την μοναδική αντίσταση κατά...

Διαλείμματα Ανάμεσα στα Σετ στην Προπόνηση Δύναμης και Υπερτροφίας: Μην τα Αφήνεις στην Τύχη

Κατά τον σχεδιασμό ενός προγράμματος στην προπόνηση με αντιστάσεις υπάρχουν κάποιες μεταβλητές/παραμέτροι επιβάρυνσης που θα πρέπει να διαχειριστούμε σε κάθε προπόνηση δύναμης και υπερτροφίας...

Αερόβια προπόνηση ή Βάρη για μείωση του λίπους; – Πως θα μειωθούν τα κιλά;

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, υπάρχουν δύο στρατόπεδα: εκείνοι που ορκίζονται στο cardio και εκείνοι που λένε ότι πρέπει να σηκώσετε βάρη. Η αλήθεια είναι...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ