Το καλαμπόκι παίρνει μια κακή ραπ επειδή είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες. Αλλά στην πραγματικότητα, εάν επιλέξετε ολόκληρους πυρήνες χωρίς ΓΤΟ, όπως το καλαμπόκι ή το ποπ κορν, αυτή η τροφή μπορεί να προσφέρει στο σώμα σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, μαγνήσιο και κάλιο και δύο αντιοξειδωτικά που συνδέονται με την υγεία των ματιών: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Καλαμπόκι μια πηγή φυτικής πρωτείνης
Ένα φρέσκο καλαμπόκι είναι μια νόστιμη απόλαυση. Είναι ένα ευέλικτο λαχανικό, του οποίου η γεύση μπορεί να ποικίλλει χρησιμοποιώντας αλάτι, καυτερή σάλτσα ή βότανα. Οι άνθρωποι έχουν τον δικό τους τρόπο να τρώνε ένα στάχυ καλαμποκιού, με κάποιους να προτιμούν να το τρώνε ωμό, ενώ σε άλλους αρέσει βουτυρωμένο και αλατισμένο. Με όποιον τρόπο κι αν απολαμβάνετε ένα στάχυ καλαμποκιού, φροντίστε να φροντίσετε τα οφέλη για την υγεία που παρέχει.
Η κατανάλωση πολλών τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του σώματος. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και νιασίνη και διάφορα μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο. Η βιταμίνη C έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Αυτή η τροφή είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, περιέχει μια σειρά από αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Το καλαμπόκι είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχει πολλά απαραίτητα αμινοξέα, όπως λευκίνη, βαλίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και ισολευκίνη. Αυτά τα αμινοξέα βοηθούν στην προώθηση της μυϊκής ανάπτυξης και υποστηρίζουν την πρωτεϊνοσύνθεση. Έχει επίσης μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και η πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε μεταλλικό κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αποτρέπει προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως το εγκεφαλικό και οι αρρυθμίες.
Μπορεί το καλαμπόκι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;
Το καλαμπόκι προσφέρει μέτριες ποσότητες διαιτητικών ινών και ανθεκτικό άμυλο, που αυξάνουν τον κορεσμό και προάγουν την υγιή πέψη. Παρέχει επίσης βιταμίνες Α και Β6, θειαμίνη, φολικό οξύ, κάλιο και μαγνήσιο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καλαμπόκι παρέχει το 20 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας για τη ριβοφλαβίνη και το 15 τοις εκατό της συνιστώμενης DV για το φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 400 mcg από αυτό την ημέρα.
Τα αντιοξειδωτικά του καλαμποκιού, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών, καθώς και η κερσετίνη και η βιταμίνη C, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με το Symone Moodoo, RDN
Καταναλώστε ολόκληρο καλαμπόκι και ελάχιστα επεξεργασμένες μορφές, όπως πολέντα, τορτίγια καλαμποκιού, απλούς χυλούς και ποπ κορν χωρίς πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη, για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία αυτού του λαχανικού.
Αποφύγετε τις τηγανητές ή επικαλυμμένες εκδοχές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετη ζάχαρη. Επιδιώξτε τρία έως έξι κομμάτια βρασμένο καλαμπόκι κάθε εβδομάδα. Είναι καλύτερο να βράζετε στον ατμό ή να βράζετε χωρίς κέλυφος και καλό είναι να χρησιμοποιείτε μόνο μια μικρή ποσότητα αλατιού κατά το μαγείρεμα. Μπορείτε να τρώτε καλαμπόκι όλο το χρόνο καταψύχοντας φρέσκα στάχυα της εποχής ή προσθέτοντας κονσέρβα, βραστό καλαμπόκι σε σούπες.
Διατροφικά στοιχεία καλαμποκιού
Το καλαμπόκι είναι δημητριακό και ως εκ τούτου αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνεται με μέτρο. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στο καλαμπόκι είναι φυσικά καροτενοειδή που μπορούν να προστατεύσουν το μάτι. Μετατρέπονται σε βιταμίνη Α από το σώμα και η έρευνα έχει δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αυτής της θρεπτικής ουσίας μπορεί να βελτιώσει την όραση.
Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι παρέχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια υδατάνθρακες
Περιέχει επίσης 2,4 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Προσφέρει επίσης το 20 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας θειαμίνης και το 15 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας φυλλικού οξέος, δύο απαραίτητες βιταμίνες Β που βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό.
Η τακτική κατανάλωση μετρούμενων ποσοτήτων φρέσκου, ακατέργαστου καλαμποκιού είναι ευεργετική για άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία, επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και καλίου. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά και στην προώθηση της απώλειας βάρους.
Το κάλιο στο καλαμπόκι εξισορροπεί επίσης την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις. Το καλαμπόκι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο ενισχύει τα οστά σε παιδιά και ενήλικες, αποκαθιστώντας τη βέλτιστη οστική πυκνότητα και προλαμβάνοντας τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης.
Καλαμπόκι οφέλη για την υγεία
Το καλαμπόκι είναι ένα βρώσιμο φυτό που μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, όπως καλαμπόκι, ποπ κορν, ψωμί από καλαμπόκι και σαλάτα καλαμποκιού. Αυτό το λαχανικό έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μια καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Β. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν να τρώτε αυτό το φαγητό στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, το φρέσκο, ψητό καλαμπόκι στη σχάρα και οι ελάχιστα επεξεργασμένες τορτίγιες καλαμποκιού είναι ιδανικές. Αυτή η τροφή είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το γλυκό καλαμπόκι περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, κοινώς γνωστή ως θειαμίνη. Αυτή η θρεπτική ουσία βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ. Έχει επίσης υψηλά επίπεδα καροτενοειδών, τα οποία είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που μπορεί να προστατεύσει την όρασή σας και να καταπολεμήσει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Το κίτρινο καλαμπόκι συγκεκριμένα περιέχει τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
Οι υψηλές διαιτητικές ίνες στο καλαμπόκι μπορούν να προάγουν την υγιή πέψη τροφοδοτώντας φιλικά βακτήρια στο παχύ έντερο. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, τη δυσπεψία και τη διάρροια, ενώ προάγει την κανονικότητα και τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σε αυτό το λαχανικό βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για διαβητικούς. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς.
Καλαμπόκι ιδιοτητες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε μεταλλικό κάλιο που δρα ως φυσικός ηλεκτρολύτης και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Είναι επίσης γεμάτο με βιταμίνη Β3 ή νιασίνη που μειώνει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, περιέχει υψηλές ποσότητες φυτοθρεπτικών συστατικών όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και τανίνες που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία βοηθά στο χτίσιμο των μυών και των ιστών. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Επιπλέον, παρέχει υγιεινές πηγές υδατανθράκων για ενέργεια.
Η κατανάλωση καλαμποκιού στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία. Φρεσκοβρασμένα ή ψητά στάχυα και ελάχιστα επεξεργασμένες τορτίγιες είναι καλές επιλογές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η υπερβολική κατανάλωση καλαμποκιού μπορεί να προκαλέσει αιχμές στο σάκχαρο του αίματος και άλλα προβλήματα υγείας.
Το καλαμπόκι είναι μια καλή πηγή καροτενοειδών όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των διαταραχών της όρασης. Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, το οποίο ενισχύει τη δύναμη των οστών στα αναπτυσσόμενα παιδιά και στους μεσήλικες. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τέλος, οι ιδιότητες ρύθμισης των νευροδιαβιβαστών αυτού του κόκκου βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Επιπλέον, μπορεί να διεγείρει την παραγωγή γάλακτος σε έγκυες γυναίκες και να εξισορροπήσει τις ορμονικές δραστηριότητες στις θηλάζουσες μητέρες.
Τα οφέλη της Κινόα για την υγεία που θα σας κάνουν να λαχταράτε κάθε γεύμα
Πως να μαγειρέψετε το καλαμπόκι;
Η προσθήκη φρέσκου ή κατεψυγμένου καλαμποκιού στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσλάβετε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α και Κ, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που καταστρέφουν τις ασθένειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και άλλα εκλεπτυσμένα συστατικά που μπορεί να συμβάλλουν σε φλεγμονή ή γαστρεντερική δυσφορία.
Ανάλογα με τις διατροφικές σας προτιμήσεις και τους στόχους υγείας σας, είναι γενικά ασφαλές να συμπεριλάβετε μια μικρή ποσότητα τηγανητού, ψητού ή ψημένου καλαμποκιού σε ένα υγιεινό γεύμα. Αλλά να έχετε κατά νου ότι μια μόνο μερίδα άψητου καλαμποκιού παρέχει μόνο περίπου 127 θερμίδες, οι οποίες είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με άλλα αμυλούχα λαχανικά και φρούτα.
Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με αυτό το αμυλούχο λαχανικό είναι ότι περιέχει μια καλή ποσότητα ανθεκτικού αμύλου, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προσφέρει επίσης μια ωραία δόση βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα καλίου, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος.
Ένα άλλο από τα μεγαλύτερα οφέλη του καλαμποκιού είναι ότι είναι μια εξαιρετική πηγή των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία πιστεύεται ότι προστατεύουν τα μάτια σας από οξειδωτική βλάβη και μειώνουν τον κίνδυνο για οφθαλμικές παθήσεις όπως ο καταρράκτης.
Το κίτρινο λαχανικό διαθέτει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γήρανσης και άλλων παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά στην προώθηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.