ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

News

ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ; ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ!

spot_img
Υγεία4 Συνηθισμένα λάθη που κάνουμε με τα αντικαταθλιπτικά

4 Συνηθισμένα λάθη που κάνουμε με τα αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα βασισμένα σε στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα. Αλλά πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθη όταν τα παίρνουν που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία τους.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν παρενέργειες όπως υπνηλία ή υπνηλία που δυσκολεύουν να ξεπεράσουν την ημέρα. Αυτές οι παρενέργειες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σωστή τιτλοποίηση της δόσης που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή θεραπεία.

1. Δεν μιλάμε με τον γιατρό μας

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν διαπιστώσει ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα τους έχουν βοηθήσει να αισθάνονται καλύτερα, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθούν τις οδηγίες στη συνταγή σας. Αν δεν το κάνετε αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης βελτίωσης της κατάθλιψής σας ή ακόμη και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων σας. Επιπλέον, ο συνδυασμός της χρήσης αντικαταθλιπτικών με ψυχοθεραπεία — που ονομάζεται επίσης “θεραπεία ομιλίας” — φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός από οποιαδήποτε προσέγγιση που χρησιμοποιείται μόνη της.

Εάν δεν βλέπετε αποτελέσματα από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακά σας, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και σφάλματα για να βρείτε ένα φάρμακο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς, αλλά η ανοιχτή συζήτηση με το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Είναι επίσης πιθανό να χρειαστεί να αλλάξετε τη δόση ή τον τύπο του φαρμάκου, λέει ο Pratt. «Μην σταματήσετε να τα παίρνετε πολύ σύντομα γιατί τα συμπτώματά σας θα επανέλθουν». Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα και συμπληρώματα παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται, όπως η ιβουπροφαίνη ή το υπερικό, που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

Ενώ μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν παρενέργειες από τα αντικαταθλιπτικά τους, η συντριπτική πλειοψηφία δεν το κάνει. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, ξηροστομία ή άσχημη γεύση στο στόμα, εφίδρωση, ναυτία και ναυτία, απώλεια όρεξης, αίσθημα ότι δεν σκέφτεστε καθαρά, ζωντανά όνειρα, αύξηση βάρους και, σε σπάνιες περιπτώσεις, παραισθήσεις.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, ιδιαίτερα αυτά που βασίζονται στη σεροτονίνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες όπως μειωμένη σεξουαλική ορμή ή προβλήματα στύσης. Εάν το αντιμετωπίζετε, σκεφτείτε να πάρετε έναν διαφορετικό τύπο αντικαταθλιπτικού, όπως η βουπροπιόνη (Wellbutrin SR, Wellbutrin XL, Forfivo XL), το οποίο είναι λιγότερο πιθανό να έχει σεξουαλικές παρενέργειες.

Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε σοβαρές παρενέργειες, όπως γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή. Εάν υποφέρετε από οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το 911 ή αναζητήστε αμέσως επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Άλλα απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα υπερδοσολογίας αντικαταθλιπτικών μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, καρδιακή δυσρυθμία και αναπνευστική δυσχέρεια. Συχνά, αυτά τα συμπτώματα δεν αναγνωρίζονται ως σχετιζόμενα με αντικαταθλιπτικά, αλλά αν ενημερώσετε το γιατρό σας γι’ αυτά, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις συνέπειες.

2. Δεν ακούμε τον γιατρό μας

Όταν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να βρείτε το σωστό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στα φάρμακα και κάθε είδος φαρμάκου λειτουργεί λίγο διαφορετικά.

Σε έναν τέλειο κόσμο, οι γιατροί θα μπορούσαν να συστήσουν ένα φάρμακο που θα σας βοηθήσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι γενικοί γιατροί είναι συχνά απασχολημένοι και μπορεί να μην έχουν την εκπαίδευση ή την εμπειρία για να διαγνώσουν σωστά την κατάθλιψη. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να λάβετε μια συνταγή για φάρμακο που δεν λειτουργεί και θα επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

Ένα άλλο λάθος που μπορεί να κάνετε είναι να μην ενημερώσετε το γιατρό σας όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα φυτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του St. John’s Wort, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντικαταθλιπτικών.

Τέλος, είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λήψη μεγαλύτερης δόσης από τη συνιστώμενη θα βελτιώσει τα συμπτώματά τους, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, πονοκεφάλους και ζάλη.

Μερικοί από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησα θεώρησαν επίσης ότι οι γιατροί τους μοίραζαν συνταγές πολύ εύκολα, δεν περνούσαν αρκετό χρόνο μαζί τους, δεν ήταν χρήσιμοι ή ενημερωτικοί ή τους έκαναν να νιώθουν ανεπιθύμητοι. Και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να τους κάνει λιγότερο πιθανό να μιλήσουν στον γιατρό τους για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το φάρμακο.

Όλοι οι γιατροί με τους οποίους μίλησα συμφώνησαν ότι εάν οι ασθενείς ζητήσουν τη διακοπή των μακροχρόνιων αντικαταθλιπτικών, συνήθως θα το κάνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή βλέπουν αυτό ως έναν τρόπο για να βοηθήσουν τον ασθενή να ξεκολλήσει από τα φάρμακα, και αυτό είναι καλύτερο από το να τα αφήνουν χωρίς καλό λόγο. Ωστόσο, ένα ξεκάθαρο κίνητρο (όπως η επιθυμία να δοκιμάσετε κάτι άλλο) εξακολουθεί να είναι απαραίτητο. Και στους γενικούς ιατρούς πρέπει επίσης να υπενθυμίζεται ότι δεν μπορούν απλώς να απολύουν ασθενείς που δεν θέλουν να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους.

3. Δεν ακούμε τον εαυτό μας

Υπήρξε πρόσφατα μια αναταραχή κάπως ανησυχητικών τίτλων σχετικά με τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι όταν διακόψουν τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI, τον πιο κοινό τύπο αντικαταθλιπτικού. Αυτό που συζητείται λιγότερο ευρέως είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αποφασίζουν να αρχίσουν να τα παίρνουν αρχικά και τα συγκεκριμένα προβλήματα που ελπίζουν να αντιμετωπίσουν.

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων μας, οι συμμετέχοντες συχνά μιλούσαν για το πώς είχαν φτάσει στο «πάτο» πριν ξεκινήσουν τον πρώτο κύκλο φαρμακευτικής αγωγής και ένιωθαν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να βελτιωθούν. Μίλησαν επίσης για μια περίοδο δοκιμής και λάθους, με πολλές προσπάθειες διακοπής και επανεκκίνησης των φαρμάκων σε μια προσπάθεια να βρεθεί το σωστό.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από στρατηγικές που θα βοηθήσουν εσάς και τον γιατρό σας να περιορίσετε τις επιλογές σας πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, οι φαρμακογονιδιωματικές δοκιμές μπορούν να προσδιορίσουν τις κατηγορίες φαρμάκων που το σώμα σας μπορεί να δυσκολεύεται να μεταβολίσει, καθιστώντας ευκολότερη την αποφυγή φαρμάκων που δεν θα λειτουργήσουν ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες.

4. Δεν ακούμε τους άλλους

Πριν από μερικές εβδομάδες, το εβδομαδιαίο podcast ιατρικής επιστήμης Second Opinion μετέδωσε ένα επεισόδιο για την κατάθλιψη. Εξέτασε μια εργασία που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία φαινόταν να έχει ανατρέψει όσα πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε για το πώς λειτουργεί η κατάθλιψη. Το έγγραφο, από τον επιστήμονα του Χάρβαρντ, Irving Kirsch και τους συνεργάτες του, εξέτασε μια σειρά από δοκιμές που είχαν συγκρίνει τα αντικαταθλιπτικά με τα δισκία εικονικού φαρμάκου. Αποδείχθηκε ότι το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου ήταν πολύ ισχυρότερο σε δοκιμές που αφορούσαν αντικαταθλιπτικά από ό,τι ήταν για αντιβιοτικά ή άλλα χάπια. Αυτό σήμαινε ότι η απόκριση του εικονικού φαρμάκου δεν ήταν απλώς θέμα μυαλού πάνω από την ύλη – θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρήσιμη.

Αλλά έκανε επίσης πολλούς ανθρώπους να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών τους. Και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν λένε στους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους τους για τη χρήση αντικαταθλιπτικών απλώς προσθέτει στην αβεβαιότητα. Οι άνθρωποι λένε ότι δεν θέλουν να ανησυχούν τους αγαπημένους τους ή φοβούνται να χαρακτηριστούν ως «διανοητικό» άτομο. Άλλοι, όπως η Λου, είπαν ότι ο σύζυγός τους χαριτολογώντας αναφέρεται στα αντικαταθλιπτικά της ως τα «τρελά χάπια» της.

Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με το εάν ή πώς τα αντικαταθλιπτικά είναι εθιστικά. Και οι ψυχίατροι παραδέχονται ότι συνταγογραφούνται πολύ ελεύθερα για ήπιες περιπτώσεις κατάθλιψης, όταν θα ήταν καλύτερα να προορίζονται για εκείνους που δεν μπορούν να βοηθηθούν μιλώντας μόνο τη θεραπεία.

*Το άρθρο στο self.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές: Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα χαρακτηρηστικά του κάθε ατόμου. Για οποιοδήποτε σύμπτωμα συμβουλέψου/ενημερώσου από τον προσωπικό σου γιατρό.

spot_img
Newsletter
Latest

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Subscribe Σήμερα

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ EXCLUSIVE ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ WEBINARS

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας και στο αρχείο των ιστοριών συνδρομητών μας.

Don't miss

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά...

Σοκολάτα: Τα θετικά και αρνητικά που σχετίζονται με την υγεία

Η σοκολάτα έχει κακή φήμη ως ανθυγιεινή λόγω της...

TRX: Ποια τα οφέλη στην προπόνηση μου;

Το TRX είναι ιμάντες γυμναστικής που σας επιτρέπουν να...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική...

Απολέπιση Προσώπου: Χημικό Peeling και Scrub Προσώπου

Η απολέπιση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που μπορούν να φράξουν τους πόρους, να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα και να δημιουργήσουν μια...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Συχνές αιτίες, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια διατατική οφθαλμολογική εξέταση για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή. Μετά τη χρήση σταγόνων για τη διαστολή της...

Άνοια: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Η άνοια είναι μια επίκτητη πάθηση που σταδιακά επηρεάζει την ικανότητα σκέψης και μνήμης. Μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κίνηση, τη διάθεση και...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ